Anneke Uiterweerd (Springbok) over hoe je vandaag de dag een loyaltyprogramma vormgeeft

Gasten: Anneke Uiterweerd Host: Anneke Uiterweerd
Anneke Uiterweerd (Springbok) over hoe je vandaag de dag een loyaltyprogramma vormgeeft

Loyalty gaat niet meer (alleen) over sparen en kortingen, maar over het ‘Umfeld’ van je klanten: hoe kun je de community ondersteunen en aansluiten bij hun interesses?

Anneke Uiterweerd, van bureau Springbok, heeft twintig jaar ervaring in loyaliteit. Waar het volgens haar op neerkomt is merkwaarde en klantwaardes aan elkaar verbinden, oftewel “hoe verbind je een merk aan je? Dus, hoe zorg ik ervoor dat ik meer klanten aan me verbind? Nou, daar kan een loyaltyprogramma bij helpen”. Daarbij is het belangrijk aan te sluiten bij bestaande communities van fans: “Die merkfans die er zijn moeten we eigenlijk supporten en activeren en met elkaar in contact gaan brengen”.

Arrogantie

Natuurlijk kan er ook bij loyaltyprogramma’s van alles misgaan. Een fout die Uiterweerd ziet? “De arrogantie hebben dat je er met kortingen geven en met cadeautjes weggeven wel bent”. Wat er vaak mis gaan is dat er überhaupt niet gekeken wordt naar wat nou eigenlijk de problemen en behoeftes van de klant zijn, zegt ze. Dus “niet zozeer kijken naar ‘wat is de behoefte van mijn klant?’, ‘waarom koopt hij mijn producten?’, of ‘waarom maakt hij gebruik van mijn diensten?’, maar wat is het Umfeld waar die klant zich in bevindt?”. Als je geluidsboxen verkoopt bedien je de muziekliefhebber. Denk dan na over hoe je die community kunt faciliteren en ondersteunen.

Het kan klein

Een loyaltyprogramma starten kan ook klein. Uiterweerd: “Begin met een test en een learn mindset. Ik heb voor fashion retailers gewerkt: heel klein beginnen. We hadden een app (die hadden ze al): we gaan daar een aantal contentstukjes inzetten”. Kortom: “Het kan heel klein beginnen, binnen één stad, binnen één land met een prototype in een app”.


Gast
Anneke Uiterweerd
Strategic consultant, Springbok

Anneke Uiterweerd is Strategic consultant bij Springbok. Ze is een marketingprofessional met meer dan twintig jaar (inter)nationale ervaring in B2C en B2B, CRM, Digital Marketing en loyaliteitsprogramma’s. Ze is altijd gericht op het creëren van relevante, betekenisvolle klantervaringen die de merk- en klantwaarde vergroten.


Host
Hans Voorn
Host, Emerce

Strategie, marketing en sales op het internet, dat is waar Hans’ kracht zit. Dingen echt laten werken. Het glas is half vol. Recht door zee. Wedstrijdzeilen, design, fotografie en wijn zijn passies van Hans. Zijn motto: “Think Different.” Hij zit sinds 1995 in online commercie, 1998 Spin Award, 2008 eCommerce man van het Jaar. Hans werkte voor bedrijven zoals: HP, Apple, Olympus, InterimIC, Sunweb, Wehkamp, OMD, Jaap.nl, BuyYourWine.nl, TMG, NDC, Rituals, DELA. Hij is Jurylid bij de Dutch Interactive Awards.


Gerelateerde artikelen