Stefan van Ballegooie (Allianz) over het inkorten van teksten met handwerk en ChatGPT

Gasten: Stefan van Ballegooie Host: Stefan van Ballegooie
Stefan van Ballegooie (Allianz) over het inkorten van teksten met handwerk en ChatGPT

Stefan van Ballegooie van Allianz reduceert lange lappen tekst tot net zo begrijpelijke maar veel kortere versies. Dat zorgt dat ze beter gelezen worden en dus beter converteren.

Content redigeren is lastig. Verzekeraar Allianz past daarvoor de Jenga-techniek toe, vertelt Stefan van Ballegooie. Net als bij het blokkenspel waarbij je steeds maar blokjes verwijderd zonder dat de toren omvalt, verwijdert Allianz woorden zonder dat de kern van de boodschap verdwijnt. De reden is dat kortere teksten vaak beter werken. Volgens van Ballegooie is dat, want “de kans dat iemand leest wat jij wilt dat ze lezen is gewoon een stuk hoger. En de kans dat iemand dus converteert is ook gelijk een stuk hoger”.

Zelfde inhoud, kortere tekst

Maar hoe halveer je een tekst zonder de boodschap te verliezen? Van Ballegooie: “We zijn altijd geneigd om zinnen heel lang te maken. Dat is de eerste. En de tweede: verwijder voorzetseluitdrukkingen, bijvoorbeeld ‘ten behoeve van’, ‘door middel van'”. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook ChatGPT om hulp vragen. Om te testen of teksten begrijpelijk blijven kun je ze aan anderen voorleggen: collega’s of testgroepen

De resultaten zijn mooi, zegt Van Ballegooie: “Als je een kortere tekst schrijft en nog steeds hetzelfde kunt overbrengen en iemand dan wél begrijpt wat je wilt zeggen, ja dat dat geeft mij altijd kippenvel als je dat voor elkaar kunt krijgen”. De belangrijkste tip voor organisaties die dit ook willen gaan doen? Zelf nadenken over je tekst. Wie is de doelgroep? Wat wil je overbrengen? Wat is het gewenste gedrag?


Gast
Stefan van Ballegooie
Teamlead digital transformation, Allianz

Stefan van Ballegooie is Teamlead digital transformation bij Allianz, de grootste verzekeraar ter wereld. Daarnaast is hij gecertificeerd coach van Online Influence Institute. Hij weet hoe je bewezen gedragspsychologie toepast om meer resultaat te halen uit je website, app of online campagne. Eerder inspireerde Stefan al honderden mensen tijdens Emerce Conversion, MIE en andere grote marketingevenementen.


Host
Hans Voorn
Host, Emerce

Strategie, marketing en sales op het internet, dat is waar Hans’ kracht zit. Dingen echt laten werken. Het glas is half vol. Recht door zee. Wedstrijdzeilen, design, fotografie en wijn zijn passies van Hans. Zijn motto: “Think Different.” Hij zit sinds 1995 in online commercie, 1998 Spin Award, 2008 eCommerce man van het Jaar. Hans werkte voor bedrijven zoals: HP, Apple, Olympus, InterimIC, Sunweb, Wehkamp, OMD, Jaap.nl, BuyYourWine.nl, TMG, NDC, Rituals, DELA. Hij is Jurylid bij de Dutch Interactive Awards.


Gerelateerde artikelen