TomTom’s navigatie-app concurreert dankzij veel experimenteren en optimale UX

Gasten: Bjarn Brunenberg Host: Bjarn Brunenberg
TomTom’s navigatie-app concurreert dankzij veel experimenteren en optimale UX

TomTom zit nog steeds in de navigatiemarkt. Het bedrijf heeft een betaalde app, doet wel 300 experimenten per jaar en streeft naar een optimale UX.

TomTom is vooral bekend van de navigatie voor in de auto. Een van de eerste vragen die Bjarn Brunenberg meestal krijgt is: “Bestaan jullie nog?”. Inmiddels transformeert het bedrijf naar naar meer digitaal. De routebegeleiding bestaat echter nog steeds, zij het nu als app. De concurrentieslag maken ze, bijvoorbeeld, met betere UX: “Veel meer stress free geven als je bijvoorbeeld bepaalde afslag moet nemen, dat geven we heel duidelijk weer, en dat zien we terug bij onze klanten die dat heel erg prettig vinden”.

Veel experimenten

Die verbetering gaat gepaard met veel experimenten draaien: “We hebben bepaalde studies en bepaalde hypotheses. We kijken wat werkt om zo businessbeslissingen te maken. We doen ongeveer 300 experimenten per jaar en daar zijn we hartstikke trots op”. Testen gaat op verschillende manieren, maar wat veel voorkomt zijn A/B-tests. Zijn tips? Brunenberg ziet dat het management vaak een beetje achter staat, dus “probeer het en luister niet te veel naar naar het management dat heel veel opinies heeft. Probeer het met data te onderbouwen”.

Concurrentie

De concurrentie met gratis apps als Google Maps en Waze kunnen ze goed aan, zegt Brunenberg: “mensen zeggen vaak, ‘okay, Google en Waze is gratis: waarom zou ik voor TomTom gaan?’. Wij dachten zelf dat de mensen gewoon niet wilden betalen voor de app. Maar wat blijkt? Het is dat mensen gewoon niet weten waarom TomTom beter is. En daar zijn we nu heel erg mee bezig: om dat te pushen en om dat duidelijk te krijgen”. Voor de prijs van 20 euro per jaar hoef je het niet te laten. En inderdaad zit het bedrijf al op 10 miljoen downloads dit jaar.


Gast
Bjarn Brunenberg
CRO & Experiment Lead, TomTom

Bjarn Brunenberg is gek op CRO, A/B-testen en experimenteren. Hij is momenteel CRO & Experiment Lead bij TomTom en verantwoordelijk voor het stimuleren van groei binnen zijn e-commerceteam.


Host
Hans Voorn
Host, Emerce

Strategie, marketing en sales op het internet, dat is waar Hans’ kracht zit. Dingen echt laten werken. Het glas is half vol. Recht door zee. Wedstrijdzeilen, design, fotografie en wijn zijn passies van Hans. Zijn motto: “Think Different.” Hij zit sinds 1995 in online commercie, 1998 Spin Award, 2008 eCommerce man van het Jaar. Hans werkte voor bedrijven zoals: HP, Apple, Olympus, InterimIC, Sunweb, Wehkamp, OMD, Jaap.nl, BuyYourWine.nl, TMG, NDC, Rituals, DELA. Hij is Jurylid bij de Dutch Interactive Awards.Gerelateerde artikelen