Traject nieuwkomers in hun kracht

Gasten: Arthur Wijsmuller, Petra Veltman Host: Arthur Wijsmuller, Petra Veltman
Traject nieuwkomers in hun kracht

Uit een verkenning ‘Van asielzoeker naar zorgverlener’ van de Adviesraad Migratie in mei 2021 blijkt dat het potentieel onder nieuwkomers met een zorgachtergrond onvoldoende benut wordt, terwijl het tekort aan zorgmedewerkers oploopt.

Dit was de aanleiding voor het UMCG om in actie te komen. Onlangs, in januari 2023, zijn in het UMCG acht nieuwkomers met een verpleegkunde achtergrond gestart als assistent-verpleegkundige. Zij worden begeleid door een buddy en ondersteund bij de route naar BIG registratie. Het doel is om de kennis en kunde van deze nieuwkomers te gebruiken en hen te begeleiden naar waardig werk op het juiste niveau.

In deze video uitleg over de werving en selectie, het traject en wie en wat er nodig is om een soortgelijk traject op te zetten.


Gast
Arthur Wijsmuller
MD PhD, UMCG

Arthur is a colorectal surgeon. In addition to his clinical work, he is also actively involved in scientific research in the field of rectal cancer and endometriosis. The research is focused on the application and the development of image-guided surgery. Furthermore, he is interested in solutions for shortages in healthcare and takes an active role in shaping the accelerated integration of newcomers so that they can apply their knowledge and skills as quickly as possible.


Gast
Petra Veltman
Projectcoördinator van traject Nieuwkomers in hun kracht, UMCG

Als kernteamlid van het traject Nieuwkomers in hun kracht is Petra betrokken bij de werving & selectie, begeleidt ze de deelnemers en houdt ze contact met de samenwerkende partijen zoals COA, gemeenten, talencentrum, leerzorg en UAF. De ervaring hiervoor heeft Petra opgedaan bij het UAF waar ze jarenlang zorgprofessionals heeft ondersteund bij het traject naar BIG registratie en waar ze projectleider was van diverse projecten.


Host
Bas Westland
Host, Emerce

Bas Westland is inmiddels een vaste waarde als dagvoorzitter van Emerce Recruitment. Naast zijn dagvoorzitterschap bij Emerce is hij al een aantal jaren MC van de Sourcing Summit Europe en is hij gastheer geweest bij o.a. Hiring Success en Unleash. Naast zijn dagvoorzitterschap spreekt en traint hij vaak over recruitment innovatie, social media en ondernemerschap in Nederland en steeds vaker ook daarbuiten. Hij blogt frequent op o.a. EmploIT en organiseert vanuit die blog ook de jaarlijkse verkiezing voor de Meest Invloedrijke Recruiter van Nederland. Naast deze activiteiten vanuit baswestland.com is hij Managing Partner van e-people, een netwerkorkorganisatie van recruiters die op innovatieve wijze professionals en opdrachtgevers in de IT en internetsector bij elkaar brengt.Gerelateerde artikelen