Industry Wire

Geplaatst door Cross-Border Commerce Europe

BTW: nieuwe cross-border e-commerceregels in de EU

BTW: nieuwe cross-border e-commerceregels in de EU voor een sterker Europees speelveld voor zowel e-tailers als e-shoppers.

Brussel, 1 juli 2021. Nieuwe belasting over de toegevoegde waarde (BTW) regels voor online winkelen gaan vandaag van kracht om het leven voor alle bedrijven te vereenvoudigen en meer transparantie te bieden over prijzen en consumentenkeuzes. De nieuwe regels zullen gevolgen hebben voor online verkopers en marketplaces, zowel binnen als buiten de EU, post- en koeriersdiensten, douane- en belastingdiensten alsook consumenten.

De totale online EU cross-border markt vertegenwoordigt een omzet van €146 miljard in 2020 (exclusief reizen), een stijging van 35% op een jaar tijd, voornamelijk als gevolg van de pandemie.

Er worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop BTW wordt geheven over online verkopen, hetzij consumenten kopen bij handelaren binnen of buiten de EU:

(I) Vanaf 1 juli 2021 zijn goederen die door niet-EU-bedrijven in de EU worden ingevoerd met een waarde van minder dan 22 euro, niet langer vrijgesteld van BTW. Dit betekent dat BTW wordt geheven over alle goederen die de EU binnenkomen, net als voor goederen die door EU-bedrijven worden verkocht. Studies en ervaring hebben aangetoond dat deze vrijstelling is misbruikt. Verkopers van buiten de EU labelen zendingen van goederen verkeerd om van deze vrijstelling te profiteren. Door dit gat in de wet kunnen deze bedrijven eenvoudig goedkoper leveren dan hun EU-concurrenten en kost het de schatkisten van de EU naar schatting 7 miljard euro per jaar aan fraude, wat leidt tot een grotere belastingdruk voor andere belastingbetalers.

(II) Vanaf 1 juli 2021 mogen online verkopers zich registreren in hun eigen lidstaat en eigen taal om hun buitenlandse BTW aan te geven. Eenmaal geregistreerd, kan de verkoper online via een BTW-kwartaalaangifte meldingen verrichten en betalen in een elektronisch portaal, de ‘One Stop Shop’, voor al zijn EU-verkopen. De One Stop Shop zorgt voor het doorgeven van de BTW naar de betreffende lidstaat. Dit betekent geen complexe BTW-aangifte in elke lidstaat waar ze een omzet hadden boven een bepaalde algemene drempel, die van land tot land verschilt. Vanaf 1 juli worden deze drempels vervangen door één gemeenschappelijke EU-drempel van €10.000 waarboven BTW moet worden betaald in de lidstaat waar de goederen worden geleverd.

De VAT Mini One Stop Shop (MOSS)’-regeling, die al in 2015 werd gelanceerd voor cross-border verkopen van elektronische diensten, wordt nu uitgebreid tot fysieke goederen met een gemeenschappelijke drempel van €10.000.

(III) Ook zal vanaf 1 juli 2021 de invoering van een Import One Stop Shop voor niet-EU-verkopers hen in staat stellen om zich voor BTW in de EU te registreren en ervoor te zorgen dat het juiste BTW-bedrag naar de lidstaat komt waarin het uiteindelijk moet. Voor consumenten betekent dit veel meer transparantie: wanneer u koopt bij een niet-EU-verkoper of platform dat is geregistreerd in de One Stop Shop, moet BTW deel uitmaken van de prijs die u aan de verkoper betaalt. Dat betekent geen telefoontjes meer van de douane of koeriersdiensten die om een extra betaling vragen wanneer de goederen in uw thuisland aankomen, omdat de BTW al is betaald.
Bedrijven buiten de EU hebben zich al in groten getale aangemeld voor de Import One Stop Shop, waaronder de grootste wereldwijde online marketplaces.

Deze nieuwe regels betekenen een grote verandering in de manier waarop online bedrijven in de EU omgaan met hun BTW zaken; het zal talrijke voordelen opleveren voor het gemak van hun aangiftes, fraude verminderen en de klantervaring voor online shoppers in de EU verbeteren”, concludeert Carine Moitier, de oprichter van CBCommerce.eu.
Over Cross-Border Commerce Europe:

Cross-Border Commerce Europe is het Europese netwerk- en kennisplatform voor alle eCommerce en omnichannel spelers aanwezig in minstens drie landen in Europa. CBCommerce.eu brengt de verschillende spelers in contact met elkaar zodat zij hun visibiliteit kunnen verhogen, de kennis van cijfers vergaren, trends en bijzonderheden van de verschillende Europese landen kunnen achterhalen.

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht