Industry Wire

Geplaatst door TEDx

TEDxAmsterdam: 180 graden gedraaid

Amsterdam, 27 september 2021 – Vorig jaar hebben we ervaren hoe het “normale” leven in één klap kan veranderen. In plaats van overvolle agenda’s met sociale afspraken en leuke uitjes zaten we in gedwongen isolatie – een draai van 180 graden. Hierdoor is de emotionele eenzaamheid onder volwassen Nederlanders in de zomer van 2020 van 18% naar 25% toegenomen ten opzichte van vóór de corona-uitbraak (bron: Fonds Slachtofferhulp). Het is tijd voor verandering – we hebben weer behoefte aan saamhorigheid, verbintenis en het delen van ideeën. Om het samenzijn te vieren organiseert TEDxAmsterdam voor het eerst sinds 2019 weer een fysiek evenement met het thema ‘180 upon reflection’. Op 19 november krijgen zeven sprekers, waaronder internist Marcel Levi en tech now-ist Adah Parris, het podium om te reflecteren op een levensveranderende keuze.

Behoefte aan reflectie
Dit jaar staat het evenement van TEDxAmsterdam in thema van ‘180 upon reflection’. Want de pandemie heeft ons stilgezet en goed in de spiegel laten kijken. Was het niet in de spiegel, dan wel de reflectie van jezelf tijdens het videobellen. Het is tijd om stil te staan en koers te bepalen – een cruciaal moment in ons leven. Nu de wereld langzaam weer opengaat is er ruimte voor een nieuwe invulling van onze samenleving en manier van communiceren. Het is tijd om samenzijn te vieren en met elkaar te reflecteren. Want als de coronapandemie ons één ding heeft geleerd, dan is het dat we elkaar nodig hebben en samen keuzes moeten maken voor de toekomst. Aan de hand van dit speciale thema heeft TEDxAmsterdam voor een ludieke manier van kaartverkoop gekozen, namelijk op basis van motivatie in plaats van financiële beschikking. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door middel van een motivatiebrief, waarin ze de organisatie vertellen waarom ze aanwezig willen zijn. Zo ontstaat er een divers en high value publiek, dat met oprechte interesse aanwezig is.

Een zeer diverse line-up: 7 bijzondere sprekers
Tijdens het middagprogramma krijgen zeven sprekers het podium, onder begeleiding van presentator en TEDxAmsterdam bestuurslid Salmaan Sana. Ze krijgen ieder achttien minuten om hun 180 reflectie te delen met het publiek. Bij deze speciale editie zijn de volgende sprekers aanwezig: internist en hoogleraar Marcel Levi, culinair specialist Noah Tucker, ondernemer Yousef Yousef, performer en activist Naomie Pieter, film docent Jazzy Taihuttu, componist en muzikant Boris Acket en tech now-ist Adah Parris. Het is één van de meest diverse line-ups die TEDxAmsterdam tot nu toe heeft gecureerd, met talks over uiteenlopende onderwerpen. Van gespecialiseerde gezondheidszorg tot filmeducatie en alles ertussenin. In aanloop naar 19 november worden de sprekers begeleid door het TEDxAmsterdam team en professionele coaches. Zo worden ze volledig voorbereid op een succesvolle talk over een cruciaal reflectiemoment in hun leven.

Niet zomaar een podium
De sprekers werden geselecteerd door een nauwkeurig curatie proces. Gedurende het hele jaar werden pioniers achter interessante ideeën gescout en opgenomen in een longlist, samengesteld door boardmembers. Bij de eerste selectie werden 20 kanshebbers gekozen. Na het invullen van een formulier en een telefoongesprek leverden de kanshebbers een korte video met persoonlijke introductie en pitch aan. De uiteindelijke line-up werd geselecteerd door het bestuur én het gehele TEDxAmsterdam team. Met een democratisch stemproces (Dot Voting) werd het aantal sprekers van 20 naar 7 gebracht.

Pioneers: de great minds van de toekomst
Naast het main event organiseert TEDxAmsterdam dit jaar ook haar impactprogramma. Dit impactprogramma is in het leven geroepen om positieve verandering te brengen, one idea at a time. Het gaat om ideeën die voldoen aan de toekomstige behoeften van de planeet: op gebied van milieu, sociaal of economisch. Voor het impactprogramma is TEDxAmsterdam op zoek naar gepassioneerde mensen die verandering brengen met hun ondernemende ideeën. Hierbij gaat het niet om idealistische dromen en utopische sprookjes – de organisatie is op zoek naar initiatiefnemers die de status quo aanvechten met innovaties en concrete ideeën. Deze great minds worden pioneers genoemd. Met het aanbieden van workshops en programma’s helpt TEDxAmsterdam deze pioneers met het uitwerken van hun ideeën naar concrete vervolgstappen. Zo krijgen de pioneers een plek in het voorprogramma van het main event op 19 november én een podiumplek op het TEDxAmsterdam evenement volgend jaar. Geïnteresseerden kunnen zich hier tot 3 oktober aanmelden voor het impactprogramma.

– EINDE PERSBERICHT –

Over TEDxAmsterdam
TEDxAmsterdam is een non-profitorganisatie die zich toelegt op het verspreiden van ideeën, meestal in de vorm van korte, maar krachtige ‘talks’. TED begon in 1984 als een conferentie waar technologie, entertainment en design samenwerken. Tegenwoordig behandelt het alle onderwerpen, van wetenschap tot psychologische en milieu gerelateerde vraagstukken. Het wereldwijde motto van TED is ‘ideas worth spreading’. TEDxAmsterdam is een onafhankelijk, lokaal georganiseerd evenement dat mensen bij elkaar brengt voor een TED-achtige, inspirerende ervaring. TEDxAmsterdam is opgericht door Jim Stolze en de eerste editie vond plaats in 2009. Het creëren van positieve impact met hun evenementen is fundamenteel voor TEDxAmsterdam. De sprekers doelen dan ook op diepgaande conversaties en connecties. De organisatie wordt gerund door een enthousiaste groep (diverse) vrijwilligers. Sinds 2020 heeft TEDxAmsterdam ook een geheel nieuw bestuur. TEDxAmsterdam is dit jaar 12 jaar oud en viert haar 12e editie.

I

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht