Industry Wire

Geplaatst door Universiteit Twente

Universiteit Twente lanceert dankbaarheidsapp

Twente, 15 februari 2022- De Universiteit Twente lanceert in het eerste kwartaal van dit jaar de gratis app Zo Erg Nog Niet (ZENN). Deze app is bedoeld voor mensen die last hebben van verminderd welbevinden. Uit onderzoek van de universiteit blijkt dat deze digitale dankbaarheidstraining het mentale welzijn van de gebruikers significant verhoogt.

De app stimuleert gebruikers om drie weken lang dagelijks stil te staan bij positieve dingen in het leven door middel van foto’s en het bijhouden van een dagboek. Elke drie dagen wordt een ander thema behandeld. Dagelijks ontvangt de gebruiker een citaat over dankbaarheid.

Dankbaarheid
De app is ontwikkeld door DTT in samenwerking met Ernst Bohlmeijer en Noortje Kloos van de Universiteit Twente. Ernst Bohlmeijer is een hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering en daarnaast auteur van meerdere boeken die zich verdiepen in onderwerpen zoals positieve psychologie, dankbaarheid en compassie. Eerder onderzoek van de Universiteit Twente liet zien dat een dankbaarheidstraining (op papier) van zes weken het mentaal welbevinden van mensen sterk verbeterde.

Positieve resultaten
De onderzoeksresultaten van de digitale dankbaarheidstraining zijn ook positief. Professor Bohlmeijer: “De app is ontwikkeld als instrument voor mensen die het moeilijk hebben. 800 mensen hebben meegedaan aan het onderzoek. De helft van de gebruikers kon de app gebruiken, de andere helft kon de app niet gebruiken en vormde een wachtlijst controlegroep. De gebruikers ervaarden significant meer welzijn, het welzijnsniveau bij de wachtlijst controlegroep bleef gelijk. De resultaten tonen aan dat de app werkt zoals hij oorspronkelijk bedoeld is.”

Trainen
“De app is bedoeld om minimaal drie weken te gebruiken”, vervolgt Bohlmeijer. “Dat vraagt discipline, je moet dankbaarheid trainen, net zoals je dat ook met sporten doet. We zijn nu bezig met de implementatie en hopen, na de lancering, zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht