Industry Wire

Geplaatst door Salesforce

59% van de Nederlandse werknemers vertrouwt op jongere collega’s bij missende digitale vaardigheden

2 oktober, 2019 – Salesforce-onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders naar de jongere generatie kijkt voor hulp bij missende digitale vaardigheden. Daarbij gelooft meer van de helft van de Europeanen dat het essentieel is om digitale vaardigheden continu te blijven ontwikkelen. Daarom belooft de organisatie om 250.000 mensen in heel Europa trainingen en vaardigheden te bieden die nodig zijn om referenties te verdienen en banen te krijgen binnen het Salesforce-ecosysteem in de komende vijf jaar. Salesforce’s gratis online leerplatform Trailhead stelt iedereen, ongeacht de huidige technische kennis, in staat om de benodigde technische vaardigheden te verwerven.

Terughoudendheid in het volgen en afronden van trainingen

Innovatie transformeert de manier waarop we werken en vraagt om vaardigheden die werknemers niet hebben. Opvallend is dat de helft (51%) van de Nederlanders vindt dat de meeste trainingen niet nuttig zijn en dat zij vertrouwen (59%) op hulp van jongere collega’s bij missende digitale vaardigheden. Dit ondanks de sterk stijgende vraag naar digitale vaardigheden op alle leeftijden. Bovendien starten veel Nederlandse werknemers niet met een training vanwege tijdgebrek (67%) of de hoge kosten (51%). Van de werknemers die wel zijn gestart met een opleiding of training, heeft een zorgwekkende 36% deze niet afgerond. Een derde van hen geeft aan dat de training te moeilijk was. Verder voelt bijna de helft (46%) dat zij vastzitten in hun huidige werk omdat ze niet weten wat ze nog meer kunnen bijdragen.

Beperkte houdbaarheid digitale vaardigheden

Het Salesforce-onderzoek wijst bovendien uit dat Europese werknemers vinden dat digitale vaardigheden slechts beperkt houdbaar zijn en het nut zien om continu te leren. Driekwart gelooft bijvoorbeeld dat vaardigheden op het gebied van codering en data-analyse minder dan 5 jaar relevant zijn. De voordelen van herscholing zijn duidelijk voor Europese werknemers. Meer dan een derde (36%) heeft promoties of loonsverhogingen gemist, omdat ze niet de benodigde vaardigheden misten en meer dan de helft (51%) vindt dat ze zich voortdurend moeten bijscholen om hun baan te behouden. De top drie vaardigheden die Europese werknemers willen leren zijn leiderschap (49%), projectmanagement (47%) en marketing (46%).

Leven Lang Leren

“De dagen dat je opleiding eindigt als je van school komt, zijn voorbij. Ongeacht je leeftijd, achtergrond of ervaring, we willen iedereen een weg bieden om de digitale vaardigheden en tools te krijgen die ze nodig hebben voor een ​​loopbaan met voldoening”, aldus Eva Heffernan, Country Leader Nederland bij Salesforce. “Ons onderzoek toont aan dat 50% van de Nederlandse werknemers naar werkgevers op zoek is om hen te helpen bij het opdoen van nieuwe vaardigheden. We hopen dat omscholing of in ieder geval het opdoen van meer vaardigheden voor meer mensen een realistische optie wordt.”

Salesforce is dan ook zeer positief over het Rijksoverheid-initiatief: Leven Lang Leren, dat zich richt op de continue scholing van zowel werklozen als volwassenen met een baan. 

Belang van digitale vaardigheden

Salesforce zal tegen 2022 wereldwijd 3,3 miljoen nieuwe banen genereren (IDC), maar als het gaat om omscholing of het opdoen van nieuwe vaardigheden, is het interessant dat door Europese werknemers het gevoel van een overweldigende keuze (63%) en het niet weten welke vaardigheden prioriteit moeten krijgen (63%) als belangrijke belemmeringen worden gezien. Het is duidelijk dat een nieuwe, digitale benadering van training nodig is. Trailhead biedt een stapsgewijs gratis online leerplan waarmee iedereen een toekomstige carrièreoptie kan kiezen.

Het Trailhead-trainingsplatform is gratis en beschikbaar voor iedereen met toegang tot internet, waardoor een gelijke en inclusieve leeromgeving wordt gecreëerd. Het platform biedt een unieke ervaring die is ontworpen om het leerproces te vergemakkelijken, zodat gebruikers de controle over hun leerervaring kunnen nemen, op het juiste niveau kunnen beginnen en de training in hun eigen tempo kunnen doorlopen.

“Het is van cruciaal belang dat toegang en kosten niet op de lijst van mogelijke belemmeringen voor het opdoen van nieuwe vaardigheden staan”, aldus Eva Heffernan, Country Leader Nederland bij Salesforce. “Vooral gezien ons onderzoek aantoont dat in Nederland werkervaring (38%) en opleidingen voor volwassenen (32%) naar verluidt een grotere impact hebben op de vooruitzichten op een baan op de lange termijn dan hoger onderwijs (30%).”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht