Industry Wire

Geplaatst door Legian Consultancy Engineering en Network Services B.V.

7x tips voor goede wachtwoordhygiëne

AMSTERDAM, 2 MEI 2024 – Vandaag is het World Password Day: de jaarlijkse reminder om je wachtwoorden te evalueren. Je wachtwoord vormt de eerste en belangrijkste linie tegen een cyberaanval. Toch bungelt het vaak onderaan je prioriteitenlijst of ben je je niet bewust van hoe veilig je gedrag is – zo slaat bijna zeventig procent van de Nederlanders hun wachtwoorden op in hun browser, bleek eerder deze maand uit onderzoek van KnowBe4. Daarom geven wij tips om je wachtwoordhygiëne snel en effectief aan te pakken.

De belangrijkste tips voor wachtwoordbeveiliging
Wachtwoorden gaan waarschijnlijk helemaal verdwijnen, maar zo ver is het nog niet. Goede wachtwoordgewoonten zijn daarom essentieel. Dick Hoogendoorn, CTO bij ICT consultant Legian, deelt de beste tips:

Kies lange wachtwoorden
Gebruik een wachtwoord van minimaal tien karakters met een mix van letters, cijfers en symbolen is moeilijker te kraken.

Gebruik wachtwoordzinnen
Makkelijker te onthouden en veiliger. Bijvoorbeeld: ‘Omdat ik veilig wil internetten = dit mijn wachtwoord!’. Simpel en effectief.

Activeer MFA
Voeg een extra beveiligingslaag toe met een tweede factor, zoals een app of een code via SMS.

Gebruik een wachtwoordmanager
Deze kan unieke, sterke wachtwoorden genereren en veilig opslaan.

Schakel biometrische mogelijkheden niet uit
Ondanks privacyzorgen bieden biometrische gegevens een sterke beveiliging.

Controleer op datalekken: Websites zoals Have I Been Pwned verzamelen informatie over hacks en datalekken en toont of jouw e-mailadres in een lek is gevonden. Als dit zo is, wijzig dan direct je wachtwoorden en overweeg sterkere maatregelen. Check ook deze lijst met 100.000 veelvoorkomende wachtwoorden om te zien of die van jou te eenvoudig zijn.

En last but not least: gezond verstand. Deel je wachtwoorden niet, schrijf ze niet op, sla ze niet op in je computer en wees voorzichtig waar je ze invoert. Vul geen wachtwoorden in als je via een link op een site bent gekomen, vanwege phishing. Wachtwoordmanagers helpen hierbij door ze alleen op de juiste sites in te vullen. Met deze tips onthoud je jouw wachtwoorden en voorkom je dat ze worden misbruikt.

Ook kun je de sterkte van je wachtwoord testen. Al vul je daar natuurlijk niet je échte wachtwoord in.

De toekomst van wachtwoorden
Volgens voorspellingen zou tegen 2025 de helft van de beroepsbevolking kunnen werken zonder traditionele wachtwoorden. De trend verschuift naar gebruiksvriendelijkere en veiligere methoden zoals biometrische identificatie en hardwaretokens. Dit duidt op een mogelijk toekomstig scenario waarin wachtwoorden overbodig worden.

Vanaf het begin van dit decennium zien we een toename van gegevenslekken en cyberaanvallen, wat het belang van sterke wachtwoorden benadrukt. Wachtwoorden van acht tekens met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens zijn niet meer voldoende. En toch gaan we een toekomst zonder wachtwoorden tegemoet. Hoe zit dat dan?

Gartner voorspelt dat tegen 2025 de helft van de beroepsbevolking zonder wachtwoorden werkt. De focus verschuift van moeilijk te onthouden wachtwoorden naar alternatieve verificatiemethoden zoals biometrie en hardwaretokens. Dit maakt het leven van gebruikers gemakkelijker, maar biedt ook een robuuste bescherming tegen identiteitsdiefstal. Hiermee lijkt een wereld zonder wachtwoorden niet langer een verre toekomst, maar eerder een nabije realiteit.

Over Legian
Legian is een ICT-adviesbureau gespecialiseerd in het leveren van op maat gemaakte softwareoplossingen en adviesdiensten aan klanten in diverse sectoren. Ze bieden consultancydiensten op het gebied van ICT-strategie, softwareontwikkeling, systeemintegratie en projectmanagement.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht