Industry Wire

Geplaatst door NordVPN

88% van de ouders vindt dat kinderen verslaafd zijn aan beeldschermen. Wat zijn de risico’s?

Nederlanders brengen meer dan 21 jaar van hun leven online door en hun kinderen brengen het er blijkbaar niet beter van af. Sterker nog, 88% van de ouders vindt dat kinderen verslaafd zijn aan apparaten. Het nieuwe schooljaar gaat binnenkort van start en ouders maken zich meer dan ooit zorgen over de schermtijd van hun kinderen.

Ouders doen echter weinig om te helpen: 85% van hen zoekt te vaak hun toevlucht tot schermen om hun kinderen bezig te houden. Wat zijn de risico’s en hoe kunnen ouders de online aanwezigheid van hun kunderen veiliger maken?

“Vaak verliezen ouders de mogelijke risico’s uit het oog als ze beeldschermen gebruiken om hun kinderen te vermaken en bezig te houden. Ongepaste inhoud, zoals seks, geweld, haatdragende taal, zelfbeschadiging of zelfmoord, is een van de meest voorkomende gevaren. Ouderlijk toezicht is belangrijk, maar de grootte van de schade hangt ook voor een aanzienlijk deel samen met de digitale vaardigheden van ouders, of ze bijvoorbeeld privacyinstellingen kunnen aanpassen, “ zegt Daniel Markuson, een digitale privacyexpert bij NordVPN.

Welke online problemen kan teveel schermtijd nog meer opleveren?

Naast ongepaste inhoud en cyberpesten, zijn ook de volgende factoren problematisch voor de online veiligheid van kinderen:

  • Veel kinderen worden blootgesteld aan inhoud die niet voor hen geschikt is, op plekken waar ze helemaal niet horen te zijn. Een onderzoek van CyberSafeKids wijst uit dat 82% van de kinderen tussen 8 en 12 jaar oud een profiel heeft op sociale media en berichtenapps. Ouders moeten bij zichzelf te rade gaan of hun kinderen dat profiel ook echt nodig hebben.
  • Bedrijven moeten hun beslissingen over productkenmerken, inhoud en instellingen voor gebruikersprofielen baseren op een diepgaande kennis van hun effecten op alle belanghebbenden, inclusief kinderen. Ouders zouden de privacyinstellingen van de apps die hun kinderen gebruiken moeten controleren.
  • Het kan lastig zijn om veiligheidsmaatregelen te bespreken, omdat de mate waarin kinderen technologieën, processen en issues begrijpen verschilt en in ontwikkeling is.

 

Door de toenemde risico’s hebben, sinds begin 2021,  alle openbare  Australische basisscholen het gebruik van slimme apparaten uitgebannen. Hoewel de maatregel nog maar kort van kracht is, hebben ze een opvallende afname geconstateerd in het aantal gedragsstoornissen die verband houden met het gebruik van telefoons en een grote toename aan lichamelijke activiteit.

“Technologie is op zichzelf geen slecht iets. Er kleven veel positieve aspecten aan. Maar wij, en dan met name onze kinderen, zouden er niet aan verslaafd mogen raken. Veel ouders uit Silicon Vally voeden hun kinderen vrij van technologie op, dat zou een voorbeeld voor ons allemaal moeten zijn”, voegt Daniel Markuson toe.

Manieren waarop je je kinderen kunt helpen om hun schermtijd te beheersen

Daniel Markuson, een digitale privacydeskundige bij NordVPN, geeft advies over hoe ouders hun kinderen kunnen helpen om hun schermtijd beter te beheersen:

  • Blijf betrokken en moedig een goed evenwicht aan. Hou de spelletjes, apps en apparaten die je kind gebruikt, in het oog. Praat regelmatig met je kind en help je kind om zich bewust te blijven van de hoeveelheid tijd die hij besteedt aan verschillende online en offline activiteiten.
  • Laat je kind een plan maken. Betrek je kind bij het maken van een plan waarin jullie een goede verdeling maken tussen schermtijd – inclusief TV-kijken en internetten – en diverse offline activiteiten.
  • Geef het goede voorbeeld door je eigen schermtijd te verminderen. Je zou ook een schriftelijke overeenkomst op kunnen stellen – een contract op het gebied van online veiligheid voor het hele gezin, waarin duidelijk de gevolgen zijn opgenomen in het geval iemand zich er niet aan houdt.
  • Begrens het gebruik van digitale apparaten in huis. Apparaatloze zones en tijdstippen kunnen helpen om je schermtijd in te perken. Laat bijvoorbeeld alle apparaten in de slaapkamer na een bepaald tijdstip uit, of verplicht alle gezinsleden om hun apparaten uit te schakelen tijdens etenstijd.

OVER NORDVPN

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-dienstverlener en wordt wereldwijd door miljoenen internetgebruikers gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-encryptie, Onion Over VPN, en garandeert privacy met zero tracking. Een van de belangrijkste kenmerken van het product is Threat Protection, wat kwaadaardige websites, malware, trackers en advertenties blokkeert. NordVPN is zeer gebruiksvriendelijk, biedt een van de beste prijzen op de markt en heeft meer

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht