Industry Wire

Geplaatst door Acties.nl

Een op acht Nederlanders bespioneert partner online

Oisterwijk, 13 februari 2024 – Maar liefst twaalf procent van alle Nederlanders houdt zijn of haar partner digitaal in de gaten. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard onder 839 volwassen Nederlanders met een vaste relatie. Bij een aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden blijft het echter niet bij alleen bespioneren, zo zegt een tiende van alle Nederlanders hun geliefde weleens te hebben gehackt.

Met 22 procent houden vooral jongeren hun partner online fanatiek in de gaten. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts elf procent. Dertigers hacken hun geliefde daarentegen het vaakst: achttien procent tegenover acht procent van de overige respondenten. “Er bestaan verschillende gradaties van online controle”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Foto’s bekijken op social media klinkt nog vrij onschuldig. Maar wat als iemand alle online berichten van zijn of haar partner leest óf bijvoorbeeld overboekingen en afschrijvingen checkt? Dat één op de tien ondervraagden hun geliefde ooit heeft gehackt, in mijn ogen de overtreffende trap, verbaast me.”

Identiteitsfraude
Voor een behoorlijk deel van de Nederlanders is het inbreken in de online account(s) van hun partner slechts een begin. Zo heeft maar liefst negen procent van alle ondervraagden zich online weleens voorgedaan als zijn of haar geliefde. Wederom maken jongeren (twaalf procent) en dertigers (dertien procent) zich hier het vaakst schuldig aan. Één op de drie respondenten zegt daarnaast weleens iets online te hebben besteld op naam van hun partner. Opvallend genoeg doen vrouwen (36 procent) dit veel vaker dan mannen (27 procent). Franke: “Ik hecht veel waarde aan mijn privacy, zowel binnen als buiten een relatie. Ik sta ervan te kijken dat zoveel Nederlanders de verleiding niet kunnen weerstaan om rond te snuffelen in de online privé-aangelegen van hun geliefde. De drempel is wellicht lager omdat het online is, maar ik vergelijk het altijd met de offline alternatieven. Hacken staat voor mij gelijk aan inbreken en jezelf online voordoen als iemand anders aan identiteitsfraude; in geen enkele situatie zou ik dat van mijn partner accepteren.”

Online geheimen
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel Nederlanders er voor hun partner online geheimen op nahouden. Niet minder dan 27 procent van alle ondervraagden zegt namelijk weleens websites te bezoeken óf online dingen uit te spoken die ze liever niet delen met hun geliefde. Onder mannen geldt dit voor maar liefst 38 procent van de respondenten, vrouwen scoren met slechts zeventien procent fors lager. Franke: “Ondanks dat ik weinig te verbergen heb, zou ik liever ook niet mijn volledige internetgeschiedenis met mijn partner delen. Andersom heb ik ook geen enkele interesse om in die van haar te duiken. Relaties draaien om vertrouwen, en ik geloof dat iedereen daarin zijn eigen geheimen mag hebben. Mocht het toch nodig zijn, dan weet ik dat we alles kunnen bespreken.”

Over Acties.nl
Acties.nl helpt consumenten om te besparen op online aankopen door de actuele kortingscodes, aanbiedingen, sales, deals en kortingsbonnen te verzamelen van meer dan 1.000 webshops. Daarnaast biedt de website interessante bespaartips voor de meest uiteenlopende zaken, zoals vakanties, boodschappen en kleding. Acties.nl wordt dagelijks door ruim 25.000 bezoekers geraadpleegd.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joris Klokkers, via jorisk@mediatic.eu of 06 199 211 19.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht