Industry Wire

Geplaatst door AFAS

AFAS Software lanceert HR-scan

Leusden, 31 oktober 2018 – Welke rol wil je als HR-professional vervullen in de toekomst? Die van voorvechter van technologie, doelgroepenspecialist, businesspartner of zelfs acquisiteur? Om het denken over veranderende HR-rollen op gang te brengen, lanceert AFAS Software de HR-scan. De scan is ontwikkeld naar aanleiding van recent onderzoek van AFAS en de Tilburg University waaruit blijkt dat een op de vijf HR-professionals (18%) helemaal niet voorbereid is op het digitaliseren van HR.
Een op de vijf HR-professionals is van mening dat zij niet de juiste kennis en vaardigheden hebben om technologische uitdagingen het hoofd te bieden, zo blijkt uit het onderzoek, gehouden onder 190 HR-professionals. “Experts gaan ervanuit dat er door de digitalisering de komende jaren veel functies en taken zullen verdwijnen, maar HR-professionals hoeven zich hierover weinig zorgen te maken. Zij profiteren juist van automatisering en nieuwe technieken”, vertelt Britt Breure, HR-manager bij AFAS Software. “Met HR-ondersteunende technologieën automatiseer je repetitieve taken en richt je bijvoorbeeld het selectieproces effectiever in. Door alle processen rondom HR te automatiseren komt er kostbare tijd vrij. Tijd die je kunt gebruiken om daadwerkelijk meerwaarde te leveren voor de business en de medewerkers, waar HR voor bedoeld is.”
Voorbereiding
Zeventig procent van de ondervraagden geeft aan enigszins voorbereid te zijn op het gebruik van nieuwe HR-ondersteunende technologieën. Twaalf procent acht zich goed voorbereid, terwijl achttien procent zegt helemaal niet voorbereid te zijn. Breure: “We merken dat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Ook is er steeds vaker een mismatch tussen de benodigde en de beschikbare kennis en vaardigheden.” HR-professionals die in organisaties werken waar veel HR-domeinen zijn gedigitaliseerd en waar veel HR-ondersteunende technologie wordt gebruikt, zijn positief over hun kennis en vaardigheden”. Breure: “Het is nu van belang dat juist de organisaties die nog op de oude manier werken zich met technologie voorbereiden op nieuwe manieren van werken”.
Omgaan met technologie
Ontwikkelingen op het gebied van software en technologie spelen een steeds grotere rol op HR-afdelingen. Ruim de helft van de ondervraagden (57,1%) geeft aan dat efficiency de allerbelangrijkste reden is om HR-technologie te implementeren, gevolgd door betere en snellere informatievoorziening (43,4%). “Technologie heeft een enorme impact op de professionalisering van HR. Het diverse aanbod aan technologieën zorgt ervoor dat de functie van de HR-professional steeds evolueert. HR kan door de invoering van technologie dan ook daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren voor de business en op strategisch HR-vlak.” Dit gaat echter niet vanzelf. “We zien in de praktijk dat HR-professionals wel moeten leren omgaan met technologie. De toegevoegde waarde komt pas als zij het nut ervan inzien en het ook daadwerkelijk gebruiken.”
HR-proof
AFAS biedt de mogelijkheid voor HR-professionals om te testen waar hun organisatie op dit moment staat via deze scan.
Over AFAS Software
AFAS Software inspireert beter ondernemen. Het Nederlandse familiebedrijf ontwikkelt al ruim 20 jaar innovatieve softwareproducten en neemt daarbij graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door de flexibiliteit van de software, die volledig af te stemmen is op branchespecifieke situaties, automatiseert AFAS bedrijven en organisaties in alle branches. Hiermee krijgen klanten een compleet inzicht in alle bedrijfsprocessen en hebben zij het vermogen om mee te bewegen met de markt.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht