Industry Wire

Geplaatst door Eager

Agency-groep Eager verhoogt productiviteit tijdens ‘workation’ in Montenegro

AMSTERDAM – De in Amsterdam gevestigde groep van marketingbureaus Eager zag in juni een ongekende stijging in productiviteit door bijna een maand lang vanuit Montenegro te werken. Hoewel je zou verwachten dat vooral de ‘employee happiness’ toeneemt tijdens zo’n workation, groeiden ook de productiviteit en klanttevredenheid aanzienlijk.

Eager werkt met een team van ruim vijftig marketeers voor gerenommeerde bedrijven zoals Xenos, Airforce en Mysteryland. Het idee om tijdelijk naar een inspirerende locatie te verhuizen, ontstond in 2017 toen oprichter Sem Zijlstra genoeg had van de Nederlandse winter en besloot – toen nog met een team van vier – naar Bonaire te gaan. Na trips naar Bali, Brazilië en Mexico is dit jaar de bestemming Montenegro geworden.

Inspiratie in een nieuwe omgeving
“De eerste keer dat we dit deden, was iedereen ontzettend gemotiveerd en geïnspireerd,” zegt Zijlstra. “De prachtige omgeving zorgde ervoor dat mensen uit hun dagelijkse routines braken en zich volledig konden focussen op hun werk en innovaties. Dit leidde tot hoge productiviteit en supertevreden klanten.”

Het team van Eager is nu voor de zesde keer naar een nieuwe locatie vertrokken. Dit keer verplaatsten ruim 35 medewerkers hun werkplek naar de onontdekte parel van de Balkan. Waar ze voorheen enkel internetverbinding en een laptop nodig hadden, werd het met de komst van TikTok-agency Flik Flak en sportmarketingbureau Goalden een grotere uitdaging om het kantoor te verplaatsen. Dit vanwege de diverse offline merkactivaties en videoproducties die gedraaid moeten worden. Daar komt volgens Wouter Aijtink, operationeel directeur bij Eager, ook meteen de fix things-mentaliteit van de groep om de hoek kijken: “Voor Fresh ‘N Rebel, een van onze klanten, hebben we bijvoorbeeld de contentproductie verplaatst naar de Adriatische zee.”

Montenegro biedt een uitstekende mix van werk en ontspanning met mooie baaitjes, rijke cultuur en heerlijke restaurants. Een klein deel van het team blijft altijd in Amsterdam om de continuïteit te waarborgen.

Teambuilding en werkplezier
De werkvakantie heeft een enorm positief effect op de teamdynamiek. “Je leeft opeens heel dicht op elkaar. Je leert elkaar goed kennen, ook de minder sterke kanten. Dit versterkt de band en zorgt voor een betere samenwerking,” legt Aijtink uit.

Deze ervaringen hebben ook invloed op het wervingsproces van Eager. “We vragen ons altijd af of een nieuwe medewerker zou passen in deze unieke setting. Zou je een maand met deze persoon op een werkvakantie willen doorbrengen? Dit helpt ons de juiste mensen te selecteren die passen binnen onze bedrijfscultuur.”

Volgens Aijtink komen medewerkers extreem gemotiveerd terug naar Nederland. “De verhalen en ervaringen van zo’n periode geven je een jaar lang energie. Het werkt inspirerend om dit samen te delen en terug te kijken.”

Praktische overwegingen
Eager heeft veel geleerd over de praktische kant van werken op afstand. “Het vergt veel voorbereidingstijd om een goede workation te organiseren. Er moet genoeg te doen zijn, het moet er veilig zijn, maar nog belangrijker: er moet goed internet zijn. Goede communicatie met klanten is essentieel. We bereiden hen voor op onze tijdelijke verhuizing en leggen uit dat dit geen invloed heeft op onze dienstverlening.”

Ondanks mogelijke obstakels moedigt Aijtink andere ondernemers aan om het gewoon te doen. “De voordelen zijn enorm. Het doorbreekt routines en verhoogt de productiviteit. Zorg wel voor een goed roulatiesysteem zodat een deel van het team altijd in Nederland blijft.”

Eager blijft groeien en innoveren, met de overtuiging dat een inspirerende werkplek bijdraagt aan hun succes en tevredenheid van zowel medewerkers als klanten. Met een gemiddelde klanttevredenheid van een 4,1:5 en een employee-happiness-score van 4,2:5 in juni kunnen we wel stellen dat de workation een succes is gebleken. De workation is inmiddels een vast onderdeel geworden van de bedrijfscultuur.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht