Industry Wire

Geplaatst door Public Matters

Airbnb’s inzet voor een registratiesysteem in Amsterdam

Airbnb heeft nauw samengewerkt met de gemeente Amsterdam om een registratiesysteem op te zetten en vrijwillig in te voeren, waardoor de stad inzicht krijgt in de vakantieverhuur in Amsterdam via Airbnb. In april maakten we het al duidelijk: ‘Geen registratienummer, geen advertentie op Airbnb in Amsterdam‘. Dit betekent dat advertenties die verplicht zijn om een registratienummer te tonen en hier niet aan voldoen, na een wettelijke verplichte voorlichtingsperiode van zes maanden op 1 oktober 2021 gedeactiveerd zullen worden.

Amsterdamse campagne deze zomer van start

In de afgelopen zomer hebben we een grootschalige campagne gelanceerd (zowel online als offline) om hosts aan te moedigen zich te registreren en hen bewust te maken van de gevolgen als ze dat niet doen. Zo wordt onder meer benadrukt dat er voor ongeregistreerde hosts geen plaats is op Airbnb en worden hosts tijdig herinnerd aan de verplichting om hun woning vanaf 1 oktober te registreren.

Ondersteuning voor hosts

Om hosts te ondersteunen en hen te helpen zich aan de regels te houden heeft Airbnb een Registratie Toolkit voor hosts gemaakt en een sectie op hun advertentiepagina gecreëerd waar ze hun registratienummer kunnen toevoegen. Als gevolg van deze veranderingen moesten hosts die vanaf 1 april een nieuwe accommodatie aanbieden een registratienummer toevoegen aan hun advertentie.

Great Rebalance of European Travel

De inspanningen van Airbnb maken onderdeel uit van onze doelen in het kader van The Great Rebalance of European Travel, een reeks voorstellen om de samenwerking met overheden en gemeenschappen te intensiveren en regulering van vakantieverhuur te ondersteunen. De maatregelen volgen op Airbnb’s bestaande samenwerkingen met steden, zoals de 24/7 hulplijn voor buurtbewoners om overlast aann te pakken (landelijk beschikbaar) en de aankondiging van een overeenkomst met de stad Rotterdam over toeristenbelasting in april 2021, in navolging van Haarlem en eerder Amsterdam.

Nationale registratiewet

Meer informatie over de Wet toeristische verhuur en een overzicht van steden die een registratiesysteem hebben ingevoerd, is hier te vinden. Meer informatie over het registratiesysteem in Amsterdam is beschikbaar op amsterdam.nl/vakantieverhuur.

Voor informatie over de wijze waarop het nationale registratiesysteem op Airbnb zal worden toegepast, kunt u terecht op www.airbnb.com/d/registratie. Voor een algemeen overzicht van verschillende wetten, regels en best practices die van invloed kunnen zijn op verhuurders in Amsterdam, kunt u Airbnb’s pagina Verantwoord verhuren bezoeken.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht