Industry Wire

Geplaatst door Apple

Apple biedt waardevolle inzichten in nieuwe gezondheidsaspecten

CUPERTINO, CALIFORNIË, 5 juni 2023 — Apple heeft vandaag aangekondigd dat de gezondheidsfeatures in iOS 17, iPadOS 17 en watchOS 10 worden uitgebreid met twee nieuwe aandachtsgebieden, met innovatieve tools en ervaringen.

Met de nieuwe features voor geestelijke gezondheid kunnen gebruikers hun emotie van dat moment en dagelijkse stemmingen vastleggen, waardevolle inzichten bekijken en gebruikmaken van beoordelingen en informatiebronnen. iPhone, iPad en Apple Watch bieden nieuwe features voor de visuele gezondheid. Die stimuleren bepaald gedrag dat helpt om het risico op bijziendheid te verkleinen. Verder komt de Gezondheid-app nu ook beschikbaar op iPad en kun je je gezondheidsgegevens op nieuwe manieren bekijken. Net als de bestaande gezondheidsfeatures zijn al deze nieuwe features ontwikkeld op wetenschappelijke basis en staat privacy voorop.

“Wij willen mensen handvatten geven om zelf de regie over hun gezondheid te nemen. Deze innovatieve nieuwe features zijn een uitbreiding van de uitgebreide gezondheids- en wellnesstools die al beschikbaar waren op iPhone, iPad en Apple Watch”, aldus dokter Sumbul Desai, Vice President Health bij Apple. “Het belang van onze geestelijke en visuele gezondheid wordt vaak onderschat. Daarom introduceren we features die gebruikers waardevolle nieuwe inzichten in hun gezondheid geven. Daar kunnen ze zich bij hun dagelijkse keuzes door laten leiden. Bovendien zijn ze zo beter geïnformeerd als ze met een arts te maken krijgen.”

Geestelijke gezondheid

Onze geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als onze lichamelijke gezondheid. Hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen wordt er immers elke dag door beïnvloed.

Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor je gemoedstoestand een positief effect kan hebben op je emotionele bewustzijn en veerkracht. Dr. Michelle Craske, een gerenommeerde docent psychologie en psychiatrie aan de universiteit van Californië (UCLA), stelt net als veel vakgenoten dat “het nut van het benoemen van onze gevoelens is aangetoond. We kunnen dan beter omgaan met lastige emoties en weten de positieve momenten meer te waarderen. Ons algeheel welzijn wordt er beter van.” Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het benoemen van je gevoelens emoties als verdriet en woede afzwakt. Het heeft ook een positief effect op je lichaam: je hartslag gaat erdoor omlaag. Uit een digitale enquête over geestelijke gezondheid van UCLA bleek dat ruim 80% van de deelnemers het idee had dat nadenken over hun gemoedstoestand in de app hun emotioneel bewustzijn vergroot had. Bijna de helft gaf aan dat hun gevoel van welzijn was verbeterd.

Met behulp van de Gezondheid-app in iOS 17 en iPadOS 17 en de Mindfulness-app in watchOS 10 kun je op een intuïtieve manier nadenken over je gemoedstoestand. Je kunt door aansprekende multidimensionale vormen scrollen en op een schaal van ‘Zeer aangenaam’ tot ‘Zeer onaangenaam’ aangeven hoe je je voelt. Daarna kun je de associaties kiezen die de grootste impact hebben op je gevoelens, zoals ‘Reizen’ of ‘Familie’, en je gevoelens beschrijven met opties als ‘Dankbaar’ en ‘Bezorgd’.

In de Gezondheid-app kun je aan de hand van waardevolle inzichten achterhalen waar je gemoedstoestand door wordt beïnvloed. Dat kunnen associaties of elementen van je levensstijl zijn, zoals slaap of beweging. Met die inzichten kun je beter op je algehele gezondheid letten.

Soms hebben gebruikers een extra steuntje in de rug nodig. Bij een recent Amerikaans onderzoek gaf ruim 30% van de volwassenen aan weleens last te hebben van angstgevoelens of een depressie.1 De beoordelingen die klinieken vaak gebruiken om te bepalen of iemand last heeft van een depressie of angstgevoelens, zijn nu ook beschikbaar in de Gezondheid-app. Je kunt op elk gewenst moment zo’n beoordelingsproces volgen. Zo kun je je risiconiveau bepalen, informatiebronnen in je regio raadplegen en een pdf-bestand aanmaken dat je kunt delen met een arts.

Deze nieuwe features helpen iPhone-, iPad- en Apple Watch-gebruikers over de hele wereld om beter op hun geestelijke gezondheid te letten. Bovendien kweken ze daarmee meer bewustzijn en acceptatie voor dit belangrijke onderwerp.

Visuele gezondheid

Bijziendheid of myopie is wereldwijd de meest voorkomende beperking van het gezichtsvermogen. Naar schatting lijdt ruim 30% van de bevolking aan deze aandoening.2 Tegen 2050 zou dat zelfs 50% kunnen zijn, wat neerkomt op vijf miljard mensen3.

Oogartsen hebben gedragsadviezen voor kinderen om het risico op bijziendheid te verkleinen. Twee daarvan zijn dat kinderen meer tijd buiten (in daglicht) moeten doorbrengen en devices en boeken van een grotere afstand moeten bekijken.

Concreet adviseert het International Myopia Institute dat kinderen per dag minstens 80 tot 120 minuten buiten moeten zijn. Met watchOS 10 kan Apple Watch via de sensor voor omgevingslicht bepalen hoeveel tijd wordt doorgebracht in daglicht. De Gezondheid-app in iOS 17 en iPadOS 17 geeft aan hoelang Apple Watch daglicht heeft gedetecteerd. Kinderen die geen eigen iPhone hebben, kunnen hun Apple Watch via Gezinsconfiguratie koppelen met de iPhone van hun ouders. Die kunnen dan via ‘Gezondheid delen’ zien hoeveel tijd hun kinderen in daglicht doorbrengen. Daglicht heeft ook andere voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze feature is dan ook beschikbaar voor alle gebruikers van watchOS 10.

Ook het van te dichtbij bekijken van een device of boek verhoogt het risico op bijziendheid. De nieuwe feature voor schermafstand gebruikt de TrueDepth-camera, die op iPhone en iPad ook wordt gebruikt voor Face ID, om je te stimuleren om je device verder weg te houden als de afstand al langere tijd minder dan 30 cm is geweest. Deze feature spoort jonge gebruikers aan om hun kijkgedrag aan te passen om het risico op bijziendheid te verkleinen. Volwassen gebruikers kunnen deze feature gebruiken om hun ogen bij het gebruik van digitale devices te ontlasten.

De Gezondheid-app nu ook op iPad

De Gezondheid-app is een centrale, veilige en afgeschermde plek waar de gezondheids- en fitnessgegevens van gebruikers worden bewaard en die gebruikers waardevolle inzichten biedt om gezonder te leven. Vanaf iPadOS 17 is de Gezondheid-app ook op iPad beschikbaar. De app is zo ontworpen dat je in één oogopslag allerlei informatie kunt bekijken van iPad, iPhone en Apple Watch, en van andere compatibele apps en devices.

Voortaan kun je je medicatie en cyclus bijhouden, je emotie van dat moment en je dagelijkse stemmingen vastleggen, je medisch dossier bij diverse instanties inzien (voor zover beschikbaar) en nog veel meer. Allemaal direct op iPad. Via ‘Gezondheid delen’ kun je de gegevens in de Gezondheid-app met anderen delen, zoals een familielid of zorgverlener. Het ontwerp van de iPad-versie van de Gezondheid-app is afgestemd op het grote display, met een nieuwe look voor Favorieten en gedetailleerde interactieve diagrammen. Via ‘Trends’ en ‘Hoogtepunten’ kun je inzichten in je gezondheidsgegevens bekijken. Dankzij andere iPadOS-features, bijvoorbeeld Split View, kun je dat ook doen terwijl je tegelijkertijd in andere apps bezig bent.

Ontwikkelaars van gezondheids- en fitness-apps kunnen nu profiteren van HealthKit voor iPad. Zo kunnen ze innovatieve gezondheids- en fitnesservaringen ontwikkelen die gebruikmaken van de gegevens uit de Gezondheid-app die gebruikers willen delen. Daarbij moeten ze zich houden aan strenge protocollen voor privacy- en gegevensbescherming.

Privacy

Privacy ligt ten grondslag aan het ontwerp en de ontwikkeling van alle gezondheidsfeatures van Apple. Bij alle gezondheids- en fitnessfeatures van Apple staat de privacy van de gebruiker dan ook voorop. Je bent niet alleen goed beschermd, maar hebt ook controle over de gegevens en kunt zien hoe de andere partij met je gegevens omgaat.

Als je iPhone of iPad met een toegangscode, Touch ID of Face ID vergrendeld is, worden alle gezondheids- en fitness­gegevens in de Gezondheid-app (behalve je medische ID) op het device versleuteld. Daarnaast worden alle gezondheids­gegevens versleuteld die met iCloud worden gesynchroniseerd, zowel bij het verzenden als bij de opslag op Apple servers. Als je een recente versie4 van watchOS, iOS of iPadOS gebruikt, een toegangscode hebt ingesteld en de standaard-tweestapsverificatie hebt aangezet, worden de gegevens over je gezondheid en activiteit bewaard op een manier die voor Apple onleesbaar is.

De gegevens in de Gezondheid-app worden zonder jouw expliciete toestemming nooit met derden gedeeld. Als je er zelf voor kiest je gegevens te delen, kun je in de Gezondheid-app precies aangeven welke gegevens je wilt delen en met wie. Bovendien kun je op elk moment bekijken wie je waarvoor toestemming hebt gegeven en je keuzes aanpassen.

Overige updates

  • Met de feature Medicijnen in iOS 17, iPadOS 17 en watchOS 10 kun je een herinnering krijgen wanneer je niet hebt vastgelegd dat je geplande medicatie daadwerkelijk hebt genomen. Je kunt zo’n herinnering ook als kritieke waarschuwing instellen, zodat die ook doorkomt als je device op stil staat of als je een focus hebt ingeschakeld.
  • In de nieuwe Dagboek-app in iOS 17 kun je belangrijke momenten vastleggen en bedenken waar je dankbaar voor bent. Deze app maakt gebruik van de nieuwe Journaling Suggestions-API en van on-device machinelearning om gepersonaliseerde momenten voor te stellen waarover je kunt schrijven. Die worden slim afgeleid uit dingen die je recent hebt gedaan, bijvoorbeeld op basis van foto’s, mensen, plaatsen, work-outs en meer. Dat maakt het makkelijk om met je dagboek te beginnen.5
  • Apple Fitness+ wordt uitgebreid met ‘Aangepaste programma’s’, een nieuwe manier om een aangepaste work-out of een meditatieschema te ontvangen op basis van dag, duur, type work-out en meer; met Stapels, waarbij je meerdere work-outs en meditatiesessies kunt selecteren en die na elkaar kunt uitvoeren; en met Audiofocus, waarbij je kunt aangeven of je het volume van de muziek of de stem van de trainer belangrijker vindt.

Beschikbaarheid

De bètaversie van iOS 17 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. De openbare bètaversie is vanaf volgende maand beschikbaar op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone XS en nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-17-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

De bètaversie van iPadOS 17 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbare bètaversie voor iPadOS-gebruikers is vanaf volgende maand beschikbaar op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als onderdeel van een gratis software-update voor iPad (6e generatie of nieuwer), iPad mini (5e generatie of nieuwer), iPad Air (3e generatie of nieuwer) en de 12,9-inch iPad Pro (2e generatie of nieuwer), de 10,5-inch iPad Pro en de 11-inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer). Ga voor meer informatie naar apple.com/ipados/ipados-17-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

De bètaversie van watchOS 10 is vanaf vandaag voor ontwikkelaars beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbare bètaversie is volgende maand beschikbaar voor alle watchOS-gebruikers op beta.apple.com. watchOS 10 is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone XS of nieuwer waarop iOS 17 is geïnstalleerd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Features kunnen worden gewijzigd. Ga voor meer informatie naar apple.com/watchos/watchos-preview.

Over Apple Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple (iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

  1. Centers for Disease Control and Prevention, ‘Indicators of Anxiety or Depression Based on Reported Frequency of Symptoms’, 26 april-8 mei 2023, www.cdc.gov/nchs/covid19/pulse/mental-health.htm.
  2. Wereldgezondheidsorganisatie, ‘World report on vision’, oktober 2019, www.who.int/news/item/08-10-2019-who-launches-first-world-report-on-vision.
  3. Brien A. Holden, Timothy R. Fricke, David A. Wilson, Monica Jong, Kovin S. Naidoo, Padmaja Sankaridurg, Tien Y. Wong, Thomas J. Naduvilath, Serge Resnikoff, ‘Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050’, Ophthalmology, Volume 123, Issue 5, 2016, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161642016000257.
  4. ‘Recente versie’ verwijst naar iOS 12 of nieuwer.
  5. De Dagboek-app en de API ‘Suggesties voor dagboek bijhouden’ worden later dit jaar toegevoegd via een software-update.

Over Apple

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple (iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht