Industry Wire

Geplaatst door Apple

Apple Music lanceert vernieuwde Replay-weergave; hitlijsten van 2022 bekend

Vanaf vandaag kunnen abonnees op Apple Music in een vernieuwde Replay-weergave terugzien naar welke nummers, artiesten, albums en genres ze het meest hebben geluisterd. 2022 was een opwindend jaar in de muziekwereld. Meer dan ooit hebben luisteraars zich verdiept in nieuwe klanken, talen en genres. Het is een memorabel jaar geweest, en met de eindejaarslijsten wordt ook duidelijk welke rol Apple Music-luisteraars daarin speelden. Niet alleen individueel, maar ook als community.

“Toen we Replay voor het eerst introduceerden, waren Apple Music-gebruikers er meteen weg van. Daarom wilden we de feature verder ontwikkelen en nog unieker en persoonlijker maken voor onze abonnees”, aldus Oliver Schusser, vicepresident van Apple Music en Beats bij Apple. “De muziek waar we het hele jaar door naar luisteren vormt een soort soundtrack, en het is heel leuk om die bijzondere momenten opnieuw te beleven.”

Het vernieuwde Apple Music Replay

Dit jaar krijgen gebruikers voor het eerst meer inzicht in waar ze naar hebben geluisterd, en krijgen ze ook een persoonlijk overzicht van hoogtepunten. Ze zien dan onder meer de nummers, albums, artiesten en genres waar ze het meest naar hebben geluisterd. De grootste fans kunnen zelfs zien of ze in de top 100 van luisteraars zijn gekomen van hun favoriete artiest of genre.

Apple Music-luisteraars hebben tot 31 december de tijd om in Replay te kijken of hun luistergedrag is veranderd voordat 2023 begint. En in het nieuwe jaar kunnen ze op Apple Music elke week nieuwe inzichten ontdekken en delen.

Alle informatie van Replay kan makkelijk met familie en vrienden worden gedeeld op social media of via een berichtenplatform.

Zo werkt Apple Music Replay

Ga naar replay.music.apple.com/nl en log in met dezelfde Apple ID die je gebruikt voor Apple Music. Speel de hoogtepunten af of scrol door de pagina voor nog meer informatie. Een verkorte versie is het hele jaar door beschikbaar, of zodra een gebruiker genoeg heeft geluisterd.1

Luistergegevens inzien

  1. Luister genoeg muziek om in aanmerking te komen. Op de Replay-website kun je bijhouden hoeveel je nog moet luisteren om te kwalificeren. Voor de playlists en de gegevens moet je allebei evenveel luisteren.
  2. Zodra luisteraars in aanmerking komen voor Replay, kunnen ze naar replay.music.apple.com/nl.
  3. Daar kunnen ze luistergegevens bekijken, op de site luisteren en hun gegevens delen.

Replay is vertaald in 39 talen voor alle 169 landen waar Apple Music beschikbaar is.

Apple Music Replay en privacy

Ondanks de nadruk die wordt gelegd op gegevens, wordt bij Replay dezelfde privacystandaard gehandhaafd die overal bij Apple geldt. De luistergegevens van een individu worden nooit gedeeld, verkocht of in marketingmaterialen gebruikt. Gebruikers kunnen hun gegevens zelf naar eigen inzicht delen. Daarbuiten hebben andere gebruikers of medewerkers van Apple Music geen toegang tot deze gegevens.

Hitlijsten

Apple Music heeft ook de hitlijsten bekendgemaakt voor dit jaar, met daarin de nummers die het meest zijn beluisterd, de nummers met de meeste Shazams en de songteksten die het vaakst zijn gelezen. Muziekkenners die in de lijsten kijken zullen direct zien dat er nu meer niet-Engelstalige nummers in staan, dat obscure genres steeds populairder worden en dat interessante nieuwe artiesten nu voor het eerst in de schijnwerpers staan.

The Kid LAROI en Justin Bieber staan in de lijst met populairste nummers dit jaar op 1 met hun nummer ‘STAY’. Dit nummer kwam uit in 2021 en stond maar liefst 51 dagen bovenaan de Dagelijkse top 100: wereldwijd en bleef het afgelopen jaar hoog in de ranglijst staan. Sinds het nummer uitkwam, is ‘STAY’ niet meer uit die lijst verdwenen en kwam het wereldwijd in 69 landen en regio’s in de dagelijkse top 100 op nummer 1 te staan.

In de lijst met topnummers was hiphop weer het populairst, met 32 van de 100 nummers van dit jaar. Daarna kwam pop, met 23 nummers op de lijst, gevolgd door R&B/soul, met 11 nummers. Latin kwam op de vierde plaats met acht nummers, gevolgd door J-Pop met zes nummers.

De lijst met meest gelezen songteksten zag er opvallend anders uit, met op de eerste plaats ‘We Don’t Talk About Bruno,’ het belangrijkste nummer uit de soundtrack van Disney’s Encanto. In de lijst met songteksten staan veel internationale nummers, met 29 nummers die in een andere taal dan Engels zijn gezongen.

Ondertussen staat het nummer ‘Head & Heart (feat. MNEK)’ van de Britse dj Joel Corry bovenaan de lijst met fitnessnummers, waarin de populairste nummers staan uit Apple Fitness+ en de fitnessplaylists van Apple Music. ‘Head & Heart’ kwam wereldwijd in 53 landen en regio’s in de dagelijkse top 100 te staan, en bereikte in 12 van die landen de top 20.

Bovenaan de  Shazam-lijst stond ‘Cold Heart (PNAU Remix)’ van Elton John en Dua Lipa. Daarmee kwam Elton John voor het eerst op de wereldwijde Shazam-lijst te staan. Op 17 landelijke lijsten stond het nummer op 1, wat voor beide zangers een record was. Ook stonden ze allebei voor het eerst op nummer 1 in het VK. In de top vijf stonden verder ‘Heat Waves’ van Glass Animals, ‘As It Was’ van Harry Styles, ‘Pepas’ van Farruko en ‘Do It To It (feat. Cherish)’ van Acraze.

Elders werd Bad Bunny, Artist of the Year 2022 bij Apple Music, de eerste Latin artiest met het populairste album van het jaar: Un Verano Sin Ti. Al vier maanden na de release was Un Verano Sin Ti het populairste Latin album aller tijden op basis van het aantal streams.

Bekijk alle eindejaarslijsten van Apple Music.

  1. Gebruikers komen in aanmerking op basis van het aantal beluisterde nummers en de totale luistertijd.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht