Industry Wire

Geplaatst door Bits of Freedom

Big Brother Awards 2018 voor minister De Jonge en Kamer van Koophandel

De Big Brother Awards 2018 zijn dinsdagavond door organisator Bits of Freedom toegekend aan minister Hugo de Jonge (VWS) en de Kamer van Koophandel. De Jonge kreeg in de Rode Hoed in Amsterdam de Expertprijs vanwege zijn wetsvoorstel ter bestrijding van zorgfraude, waarmee hij volgens artsen het medisch beroepsgeheim ernstig aantast. De Kamer van Koophandel werd met de Publieksprijs berispt voor het ongevraagd doorverkopen van contactgegevens van zzp’ers.
Voor de Publieksprijs was ook De Belastingdienst voorgedragen, omdat het ondernemers dwingt hun BSN-nummer te verspreiden, waardoor ze kwetsbaarder worden voor identiteitsfraude, en Facebook voor het Cambridge Analytica-schandaal en het misbruiken van telefoonnummers. De Kamer van Koophandel won de verkiezing door het Nederlandse publiek met 39% van de stemmen.

De genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs waren naast minister De Jonge zijn collega Hoekstra (Financiën) omdat zijn Belastingdienst inkomensgegevens van huurders verstrekt aan verhuurders, staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur) omdat ze met haar gebrek aan regie de privacy van reizigers op het spel zet, Kenter Jeugdhulp voor het ondermaats beveiligen van gevoelige gegevens van hulpbehoevende jongeren, en het bedrijf Teleperformance dat met de registratie van ‘toilettijd’ van werknemers te ver gaat in de ‘dataficering van de werkvloer’.

De vijf werden voorgedragen door een panel van experts: Paula Sie van de Woonbond, Linda Vermeulen van vakbond FNV, Carline van Breugel van studentenvakbond LSVb, Mitchell Esajas van New Urban Collective, Walter Etty van reizigersvereniging ROVER, dr. Jurenne Hooi, gespecialiseerd in armoedevraagstukken en psychiatrische hulpverlening, en Wim Jongejan, voormalig huisarts en kritisch publicist gespecialiseerd in zorg-ict.

De Felipe Rodriguez Award werd uitgereikt aan een voorvechter van online privacy: Kirsten Fiedler van de European Digital Rights (EDRi), dat op Europees niveau lobbyt voor privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting online. Dankzij Fiedlers inzet groeide EDRi uit tot een invloedrijke organisatie met negenendertig aangesloten burgerrechtenorganisaties. Hans de Zwart, directeur van het organiserende Bits of Freedom: “De spelregels voor Nederlandse internetters worden steeds vaker in Europa gemaakt. Het is daarom essentieel dat er een organisatie is die in Brussel de belangen van burgers behartigt, één waar beleidsmakers niet omheen kunnen. Dankzij Fiedler is EDRi die organisatie geworden. Ook in Nederland profiteren we hier elke dag van.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht