Industry Wire

Geplaatst door Alibaba

Bijna 50% van Nederlandse consumenten doet meer dan helft van aankopen online

Nederland, 16 mei, 2024 – AliExpress, de internationale online retail marktplaats die onder de Alibaba International Digital Commerce Group valt, lanceert vandaag haar meest recente Consumer Insights Report waarin het de uitkomsten presenteert van het onderzoek naar online shopping in Europa.

Voor het onderzoek zijn consumenten uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk bevraagd om inzichten te krijgen in het online winkelgedrag van Europese consumenten.

Online winkelen blijft, over de afgelopen drie maanden, populair
Uit de data blijkt dat online winkelen erg populair is in Nederland en dat het dezelfde trend volgt als de rest van de Europese markt. Zo gaf 96% van de Nederlandse consumenten aan de afgelopen drie maanden online geld uitgegeven te hebben. Over de afgelopen drie maanden in heel Europa was dat 95,75%.

Consumenten trekken graag de portemonnee voor online-aankopen. De online-uitgaven lagen ook hoog, meer dan 75% van de consumenten gaf aan de afgelopen drie maanden meer dan 100 euro online te hebben gespendeerd.

Wat de aankoopfrequentie betreft, 47% van de shoppers gaf aan dat ze meer dan de helft van hun aankopen online had gedaan.

Shoppingkanalen in Nederland
De top vijf categorieën waarin de meeste producten in Nederland online werden gekocht in het eerste kwartaal van 2024 zijn:

  1. Kleding, ondergoed, slaapmode & schoenen
  2. Schoonheid & gezondheid
  3. Huishoudelijke apparaten en elektronica
  4. Speelgoed & hobby’s
  5. Telefoons & telecommunicatie

Gary Topp, AliExpress European Commercial Director: “Het Consumer Insight Report geeft ons een duidelijk beeld van de meest populaire winkelcategorieën in Nederland. Voor ons bij AliExpress is het bemoedigend om te zien dat retail websites de meest populaire winkelkanalen in Nederland zijn. Online winkelen is onverminderd populair onder Nederlandse consumenten. Dit is niet alleen voorbehouden aan jongeren, we zien dat bijna een kwart van de 55-plussers meer dan 5 uur per week online winkelt.”

Top winkelcategorieën in heel Europa
De top vijf categorieën die het eerste kwartaal van dit jaar het meest populair waren in de Europese landen waar AliExpress het onderzoek deed, zijn:

  1. Kleding, ondergoed, slaapmode & schoenen
  2. Schoonheid & gezondheid
  3. Huishoudelijke apparaten en elektronica
  4. Sport & entertainment
  5. Telefoons & telecommunicatie

De meeste Europese consumenten gaven tussen de 21 en 50 euro uit. Uitgaven van meer dan 500 euro kwamen ook voor. Dit kwam het meest voor bij de 35-44-jarigen.

Online bestede tijd
Gemiddeld besteedde 30% van de Nederlandse respondenten meer dan 5 uur per week aan het online zoeken naar producten. In de rest van Europa ligt dat percentage op 35%.

Er is ook een generatieverschil: van de 18- tot 24-jarigen besteedt 43,5% meer dan 5 uur aan online winkelen, bij de 55-plussers winkelt bijna 25% meer dan 5 uur online.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht