Blockchain technologie succesvol getest door Allianz Risk Transfer en Nephila voor ‘cat swap’

Rotterdam, 15 juni 2016: Allianz Risk Transfer AG (ART) en Nephila Capital Limited (Nephila) verkondigen dat zij succesvol het gebruik van blockchain smart contract technologie hebben toegepast voor de afhandeling van een catastrofe swap, de zogeheten ‘cat swap’. De proef demonstreert niet alleen dat transactieprocessen en de afwikkeling van fondsen tussen verzekeraars en investeerders aanzienlijk kunnen worden versneld en vereenvoudigd door op blockchain gebaseerde contracten, maar laat ook andere voordelen zien zoals een verhoogde verhandelbaarheid van ‘cat obligaties’ en ruimere mogelijkheden om deze technologie toe te passen in andere verzekeringstransacties.
Zogenaamde catastrofe of ‘cat’ swaps en obligaties zijn financiële instrumenten waarbij een specifieke bundeling van risico’s, meestal natuurlijke catastrofe risico’s zoals orkanen en tyfoons, over wordt gedragen van een verzekeraar aan investeerders of andere verzekeraars en waarbij gebruik wordt gemaakt van triggers met vooraf gedefinieerde parameters. In het geval van een financiële cat swap, betaalt de verzekeraar een derde partij om de financiële risico’s van een bepaalde ramp, zoals bijvoorbeeld een orkaan in Florida, op zich te nemen in ruil voor een betaling of een reeks van betalingen. Als zo’n gebeurtenis zich voortdoet en deze voldoet aan de vooraf gedefinieerde triggercriteria dan is de derde partij verantwoordelijk voor het vooraf overeengekomen financiële risico.
Cat obligaties volgen een soortgelijke aanpak, echter met meerdere partijen die het risico van een catastrofe op zich nemen door middel van een gesecuritiseerd financieel instrument waarin partijen investeren. Als een bepaalde catastrofe zich voltrekt verliezen de investeerders hun belegging; zo niet dan ontvangen zij de interest in de vorm van een periodieke ‘coupon’ evenals het rendement van hun belangrijkste investeringen op de vervaldag van de obligatie.
De op blockchain gebaseerde smart contract technologie heeft de potentie om het contractmanagement-proces van dergelijke cat swaps en cat obligaties te vereenvoudigen en te versnellen. Elk gevalideerd contract op de openbare infrastructuur bevat data en zelf-uitvoerbare codes die gelinkt zijn aan dat contract. Wanneer er sprake is van een trigger die voldoet aan de overeengekomen criteria dan zal het blockchain smart contract de vooraf gedefinieerde gegevensbronnen van alle deelnemers binnenhalen, waaronder updates, en vervolgens alle betalingen of transacties automatisch activeren en uitvoeren.
“Blockchain technologie zal de betrouwbaarheid, controleerbaarheid en de snelheid verhogen voor zowel cat swaps als cat obligaties omdat er minder handmatige verwerking, authenticatie en verificatie via tussenpersonen nodig is om de rechtmatigheid van betalingen/transacties van en naar de investeerders te bevestigen.” verduidelijkt Richard Boyd, Chief Underwriting Officer bij ART en gevestigd op Bermuda.“Door het vervangen van handmatige handelingen, die momenteel zijn ingebed in het gehele proces, worden vertragingen en de kans op menselijke fouten uitgesloten – met een radicaal effect op de snelheid en efficiëntie van het proces en in het geval van obligaties op de verhandelbaarheid van dergelijke effecten.”
Blockchain is de technologie achter de digitale valuta bitcoin, echter worden haar toepassingen zoals cryptovaluta of smart contact in de gehele financiële sector onderzocht. De smart contact technologie maakt met geautomatiseerde en gedistribueerde grootboeken de digitale uitvoering van contracten mogelijk. Deze zijn ontworpen om onbesproken en integer te zijn en hebben zo de potentie om arbitrage functies, van oudsher uitgevoerd door instellingen van derden zoals banken, tussenpersonen, bemiddelaars, auditors en verrekenkantoren aanzienlijk te verminderen.
Ruimere toepassingen voor Blockhain.
ART en Nephila hebben met een aantal bedrijven samengewerkt om ‘proof of concepts’ te ontwikkelen en te onderzoeken of de extensies van deze technologie relevant kunnen zijn in de verzekeringssector: bijvoorbeeld bij het optimaliseren van de betalingsprocessen bij internationale fronting voor captive verzekeraars en waar sprake is van meerdere processtappen in het transfereren van de premie van een bedrijf naar haar eigen dochteronderneming.
Laura Taylor, Managing Principal bij Nephila, voegt daar aan toe: “Wij geloven dat technologie de toekomst van verzekeringen zal sturen. Op basis daarvan hebben wij op dit gebied fors geïnvesteerd en zijn wij verheugd om onze lange strategische samenwerking met ART te verlengen voor het gebruik van blockchain.”
“In onze reis om meer digitaal te werken helpt blockchain ons om meer transparante, beter aansluitende en snellere service aan onze klanten te leveren”, zegt Somaz Altin, de drijvende kracht achter de digitale transformatie van Allianz Group als Chief Digital Officer. “Blockchain is uiteraard een fascinerende technologie en we zijn nog maar net gestart met het exploreren van het gebruik ervan in verschillende werkvelden”, zegt Michael Eitelwein, Head of Disruptive Technology of Allianz Group.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.