Industry Wire

Geplaatst door BloomUp

BloomUp matcht jongvolwassenen met mentale zorgen met een erkend online therapeut

Antwerpen – De Belgische start-up BloomUp helpt jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar sneller de stap te zetten naar mentale ondersteuning, met een laagdrempelige oplossing zonder wachtlijsten. Door online enkele vragen te beantwoorden, worden ze meteen gematcht met 3 erkende psychologen of psychotherapeuten. De keuze is vrij en het kennismakingsgesprek gratis. Momenteel zijn al 30 zorgverleners aangesloten bij BloomUp.

Slechts één op drie Belgen met mentale zorgen gaat op zoek naar professionele ondersteuning. Bovendien start die professionele zorg vaak veel te laat. Gemiddeld 1 jaar te laat voor stemmingsstoornissen, 16 jaar voor angststoornissen en zelfs 18 jaar voor middelenmisbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van de denktank Itinera Institute. Vaak voorkomende drempels zijn een gebrek aan zelfinzicht, stigma, budget en toegankelijkheid.

BloomUp wil die drempels verlagen en bijdragen aan het verkorten van de wachttijden voor psychologische ondersteuning. Gemiddeld bedragen de wachttijden tussen een maand en een jaar, zo blijkt uit onderzoek van denktank Itinera. Tegelijk biedt het platform psychologen en therapeuten een flexibele werkoplossing waarmee ze tegen een lage kost hun praktijk kunnen uitbouwen. Start-up BloomUp wordt daarin begeleid door accelerator Start it @KBC en imec.istart.

BloomUp richt zich op de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. “Dat is niet toevallig”, zegt mede-oprichter Ellen. “Het aantal jongvolwassenen dat zich (zeer) slecht voelt, is door corona verdriedubbeld1. Bovendien begint ongeveer 80 procent van de psychische problemen tussen 15 en 25 jaar2. En last but not least, is dit de generatie van digital natives die de stap naar professionele hulp gemakkelijker online zetten.”

Online match in vier stappen
Via BloomUp.org worden gebruikers in enkele stappen gematcht met een erkend online psycholoog of psychotherapeut.

  1. Ze beantwoorden enkele vragen over hun noden en voorkeuren.
  2. Ze worden gematcht met 3 therapeuten en krijgen een korte bio met hun expertise, naam en foto. Afhankelijk van de beschikbaarheid, kunnen ze meteen een videocall starten of een gesprek boeken op een later tijdstip.
  3. Het eerste gesprek is gratis en bedoeld om elkaar te leren kennen.
  4. Klikt het? Dan kan de therapie starten en kunnen ze een opvolggesprek boeken. Dit kost gemiddeld 55 euro. BloomUp plant terugbetaling via het ziekenfonds in te bouwen op het platform.

89% beveelt online therapie aan
In een uitgebreid praktijkonderzoek van Interapy, beoordeelde 83 procent van de 1500 cliënten de online therapie als effectief en zou 89 procent de online behandeling aan anderen aanbevelen.

“Eén kennismakingsgesprek is natuurlijk kort. Maar ik voelde me echt gehoord en begrepen. Ik had het gevoel dat de therapeut samen met mij een traject kon uitwerken waarin ik een beter mens word, met meer controle over de dingen”, zegt Thomas, één van de eerste BloomUp gebruikers.
A Report on Mental Health & Wellbeing in Europe door Axa, 2020
EOS Wetenschap

/////

Over BloomUp
BloomUp wil bijdragen aan de psychologische eerstelijnszorg in België door samen te werken met de bestaande actoren zoals eerstelijnszones, overheden en zorginstanties. De start-up deelt de visie van de overheid om psychologische ondersteuning laagdrempeliger te maken en de zorg verder te integreren binnen de eerstelijnszones.

In januari organiseert BloomUp een eerste kapitaalronde om het platform in de markt te zetten en uiteindelijk uit te groeien tot de grootste en laagdrempeligste online groepspraktijk van mentale gezondheidsprofessionals in België.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht