Industry Wire

BMG neemt Talpa Music over

Internationale managementbedrijven in muziekrechten BMG en Talpa Music Holding hebben een overeenkomst getekend die voorziet in de volledige overname van muziekuitgever Talpa Music BV door BMG. Talpa Music is een brede muziekuitgeverij, die onder meer toonaangevend is op het gebied van electronic dance music (EDM).

Talpa Music BV werd in 2005 opgericht door de  muziekuitgever Tony Berk en media-ondernemer John de Mol en maakt deel uit van de Talpa Groep. Op dit moment beheert Talpa Music meer dan 37.000 nummers, waaronder veel van de grootste namen uit het booming EDM-genre. Daaronder zijn Afrojack, Tiësto, Fedde Le Grand, Giorgio Tuinfort (o.m. co-writer/producer van David Guetta), Fabian Lenssen, Laidback Luke, Nicky Romero, Sunnery James & Ryan Marciano, Bakermat, Glowinthedark, Quintino and Brennan Heart. Daarnaast vertegenwoordigt Talpa Music de publishing belangen van dance labels als Protocol Recordings, Mixmash Records, Be Yourself Music, Black Hole Recordings en Hard With Style.

In lijn met de acquisitie van Talpa Music, die naar verwachting eind deze maand wordt afgerond, zal BMG haar activiteiten in Nederland samenvoegen met die van Talpa Music en verdergaan onder de naam BMG Talpa Music. Tony Berk, de zittende president van Talpa Music, BMG Benelux managing director Frank Bruens en Pieter van Bodegraven, vice-president van Talpa Music, zullen een actieve rol in de gezamenlijke onderneming blijven spelen.

Hartwig Masuch, CEO van BMG verklaart: “Dit is een zeer significante acquisitie van een van Europa’s meest toonaangevende muziekuitgevers. Hierdoor wordt niet alleen onze positie in de Benelux in één klap sterk verstevigd, waardoor wij hier de grootste uitgever van lokaal repertoire worden, maar BMG krijgt door deze deal ook toegang tot internationaal vooraanstaande songwriters, met name in het EDM-genre.”

Tony Berk vult aan: “De nieuwe onderneming BMG Talpa Music wordt een sterke partij in de zich voortdurend ontwikkelende wereld van de music publishing. De internationalisering van de exploitatie van auteursrechten maakt daar nadrukkelijk deel van uit. De veranderende wereld bij de exploitatie van onze muziekrechten, en de controle op de daarbij behorende inkomstenstromen van zowel traditioneel als ander gebruik van muziek, maken het noodzakelijk om tot een internationale aanpak te komen in deze zich nu sterk ontwikkelende on-line markten.

Ik ben ervan overtuigd dat BMG, met zijn netwerk van eigen kantoren in de belangrijkste markten van de wereld, een uitstekende paraplu zal vormen voor onze catalogi en veel waarde zal toevoegen aan onze internationale activiteiten.”

De schrijvers en producers van Talpa Music hebben songs op hun naam voor veel internationaal bekende uitvoerende artiesten onder wie David Guetta, Rihanna, Beyoncé, Pitbull, Lady Gaga, Britney Spears, Will.i.am, Chris Brown, Madonna, Michael Jackson, Akon en Usher.

Recente internationale hits waaraan tekstdichters en componisten van Talpa Music hebben bijgedragen zijn o.m. ‘Give Me Everything (Tonight)’ van Pitbull ft. Ne-Yo & Afrojack, ‘Titanium’ van David Guetta ft. Sia, ‘Bang Bang’ door Willi.am, ‘As Your Friend’ van Afrojack ft. Chris Brown, ‘I Could Be The One’ door Avicii & Nicky Romero en ‘Run The World (Girls)’ van Beyoncé.

De lokale portefeuille van Talpa Music omvat Nederlandse artiesten onder wie  Racoon, Alain Clark, Fluitsma & Van Tijn, Tjeerd Oosterhuis, Jan Smit, Nick & Simon, Mr. Probz, Di-rect, Miss Montreal, Emile Hartkamp, Sabrina Starke en Waylon.

Als onderdeel van de overeenkomst neemt BMG ook Canal Music over, een bedrijf dat de rechten exploiteert op composities van deelnemers aan The Voice, overal ter wereld. Hetzelfde geldt voor Talpa Music’s aandeel in de onafhankelijke Britse muziekuitgever  Phrased Differently Music Ltd. en in MusicDIRECTOR BV, dat gespecialiseerd is in het leveren van muziek en geluidseffecten voor radio en televisie, voor reclamebureaus en audiovisuele bedrijven.

Platenlabel 8ball Music BV, onderdeel van Talpa Music, is niet betrokken bij de BMG Talpa Music-transactie en gaat verder als zelfstandige activiteit binnen de Talpa Groep.

Naar aanleiding van de overname van Talpa Music door BMG zijn geen financiële details bekend gemaakt.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht