Industry Wire

Geplaatst door Capgemini

Capgemini ontwikkelt nieuwe AI-oplossing in de strijd tegen rivierblindheid

In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Bonn en Amazon Web Services heeft een team van Capgemini-experts een AI-model gemaakt waarmee onderzoekers de snelheid van klinische proeven kunnen verhogen in de strijd tegen rivierblindheid. Deze tropische ziekte treft wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen. Momenteel kunnen klinische proeven alleen handmatig worden uitgevoerd door een handvol wereldwijde deskundigen. De inzet van kunstmatige intelligentie kan jaren werk besparen en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen versnellen.
De oplossing is ontwikkeld als onderdeel van Capgemini’s jaarlijkse Global Data Science Challenge for a sustainable future (GDSC), een bedrijfsbreed initiatief waarbij elke medewerker de kans krijgt om zijn of haar data- en AI-expertise in te zetten voor het oplossen van een maatschappelijk probleem. Gedurende de negen weken durende wedstrijd gingen 400 teams uit 31 regio’s de uitdaging aan, waardoor bijna 8.500 innovatieve AI-oplossingen werden ingediend. Het winnende model werd ontwikkeld door een Capgemini-team uit India dat deep learning-technologie gebruikt om de larvenworm te identificeren die rivierblindheid veroorzaakt, met behulp van beelden van bestaande klinische studies.
In totaal werden meer dan 70.000 secties van klinische gegevens gebruikt om de kunstmatige intelligentie te trainen. Dit leidde tot een model dat met bijna 90% nauwkeurigheid wormsecties in microscopische beelden kan identificeren. De mogelijkheid om zo’n groot deel van de vereiste analyse te automatiseren, maakt een snellere en consistentere beoordeling mogelijk van de werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen.
Meer dan 20 miljoen mensen worden al getroffen door rivierblindheid en deze verwoestende ziekte wordt alleen maar erger door veranderingen in het milieu, die een meer gastvrije omgeving creëren voor de zwarte vlieg die de ziekte verspreidt. Er is dringend behoefte aan intelligente oplossingen waarmee deze ziekte effectiever kan worden behandeld“, zegt Zhiwei Jiang, CEO van de Insights & Data Global Business Line bij Capgemini en lid van het Group Executive Committee. “Door onze eigen mensen te voorzien van de tools, training en technologieën die ze nodig hebben om AI-oplossingen te ontwikkelen voor echte problemen, en door zinvolle samenwerkingen, zoals met het Universitair Ziekenhuis van Bonn en Amazon Web Services, kunnen we collectief een echt verschil maken voor onze mensen, de maatschappij en onze planeet.
Rivierblindheid wordt veroorzaakt door een parasitaire infectie die wordt overgedragen door de zwarte vlieg, die meestal leeft in de buurt van snelstromende rivieren. Als een mens door een zwarte vlieg wordt gebeten, dringt de wormlarve het lichaam binnen en plant zich onder de huid voort. Als deze wormen de ogen bereiken voordat een behandeling is toegediend, kunnen zij onomkeerbare blindheid veroorzaken: de aandoening heeft al bij meer dan een miljoen mensen permanente blindheid veroorzaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zich ten doel gesteld onderzoek te ontwikkelen om de verspreiding van rivierblindheid tegen 2030 een halt toe te roepen.
Achim Hoerauf, directeur van het Instituut voor Medische Microbiologie, Immunologie en Parasitologie van het Universitair Ziekenhuis van Bonn: “We zijn ongelooflijk onder de indruk van wat de deelnemers aan de Global Data Science Challenge van dit jaar hebben bereikt. Dankzij de expertise van Capgemini op het gebied van AI en het oprechte engagement om rivierblindheid te helpen uitroeien, hebben we iets kunnen creëren dat een enorme impact zal hebben op de manier waarop we klinische tests voor behandelingen van deze infectieziekte uitvoeren. Ons doel is dat de winnende oplossing volledig kan worden geïntegreerd binnen de verschillende gemeenschappen om het bepleiten van nieuwe medicijnbehandelingen in 2023 te ondersteunen en de uitroeiing van rivierblindheid te versnellen.
Het initiatief werd ondersteund door Amazon Web Services (AWS), dat het platform en technologieën zoals Amazon SageMaker ter beschikking stelde waardoor Capgemini-teams over de hele wereld deep learning-modellen konden gebruiken als onderdeel van de GDSC van dit jaar. Door deze ondersteuning kon AWS de real-time training van duizenden Capgemini-medewerkers in state-of-the-art machine learning-methoden faciliteren. Daarnaast boden teams van AWS tijdens het initiatief ook voortdurend mentorschap aan de Capgemini-deelnemers.
Voor meer informatie over de Global Data Science Challenge, klik hier.

Over Capgemini
Capgemini is een wereldwijde, maatschappelijk verantwoorde en multiculturele marktleider met 350.000 mensen in meer dan 50 landen. Als strategisch partner ondersteunt Capgemini organisaties bij hun transformatie door gebruik te maken van de kracht van technologie. Hierbij laat de Group zich leiden door zijn bestaansreden: menselijke energie vrijmaken door middel van technologie voor een inclusieve en duurzame toekomst. Met meer dan 50 jaar ervaring en expertise in uiteenlopende sectoren, vertrouwen klanten de aanpak van hun zakelijke behoeften toe aan Capgemini: van strategie en ontwerp tot operationeel beheer. Dit gebeurt door gebruik te maken van innovaties in cloud, data, kunstmatige intelligentie, connectiviteit, software, digital engineering en platforms. De Group behaalde in 2021 een omzet van 18 miljard euro. Get the Future You Want | www.capgemini.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht