Industry Wire

Geplaatst door Michael Page

Het cv van de toekomst vraagt om een mentaliteitswijziging op het gebied van artificiële intelligentie

Brussel, 12 februari 2019 – Hoewel artificiële intelligentie zich steeds verder ontwikkelt, is het gebruik ervan in de wereld van de rekrutering en met name voor het cv erg beperkt. Dat is wat een studie, uitgevoerd door het wervingsbureau Michael Page, aan het licht bracht over de technologieën, trends en tendensen die de werkomgeving van morgen bepalen. Ze hebben zich namelijk proberen voor te stellen hoe het cv van de toekomst eruit zou zien. De belangrijkste vernieuwingen in dit cv zijn de aanwezigheid van een door artificiële intelligentie gecontroleerde personal assistant en het einde van misleiding en allerlei overdrijvingen dankzij blockchain. “Er is in België nogal weinig vertrouwen in artificiële intelligentie. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk om te kunnen profiteren van innovatie en nieuwe technologieën voor het cv”, bevestigt Grégory Renardy, Executive Director van Michael Page België.

Artificiële intelligentie staat centraal voor het cv van de toekomst

Het cv van de toekomst kan een volledig digitale persoonlijke ruimte worden met beveiligde gegevens, die beheerd wordt door artificiële intelligentie, en waarin alle informatie over onze professionele loopbaan, onze competenties en onze persoonlijkheid gecentraliseerd wordt. Dit kwam aan het licht in een onderzoek en analyse uitgevoerd door het wervingsbureau Michael Page over de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

De mogelijkheden van het cv van de toekomst

Het cv van de toekomst zal verschillende innoverende elementen bevatten:

Een door artificiële intelligentie beheerde personal assistant die de kandidaat naar de beste beschikbare mogelijkheden of trainingen leidt.
De opkomst van de blockchaintechnologie waardoor de persoonlijke ruimte geanonimiseerd kan worden en toegang tot de gegevens beheerd kan worden of beperkt kan worden tot bepaalde personen. De persoonlijk informatie in de cloud wordt op die manier beschermd, gecertificeerd en kan ook niet meer gewijzigd worden. Kandidaten kunnen dus niet meer liegen over hun professionele loopbaan of hun diploma’s en werknemers zullen gemakkelijker de perfecte kandidaat kunnen vinden.
Een centraal opslagpunt dat alle documenten en professionele contacten bevat en direct toegankelijk is. De artificiële intelligentie kent de carrière, competenties en voorkeuren van de kandidaat volledig. Op die manier is het cv van de toekomst, dankzij al deze gecentraliseerde elementen, het meest gepersonaliseerde cv dat er kan bestaan.
“Het doel van dit nieuwe cv voor de werkgever is het aantal tussenschakels in de zoektocht naar talent te beperken. In één klik kan de werkgever toegang hebben tot de beste ‘shortlist’ op de markt, zodat hij tijd wint en het proces efficiënter kan verlopen. Dit nieuwe cv betekent dus een optimalisering van het zoeken naar kandidaten”, zegt Grégory Renardy, Executive Director van Michael Page België. Het cv van de toekomst heeft, vanuit een technologisch perspectief, zijn eerste stapjes al gezet met de opkomst van LinkedIn de laatste jaren. Het profiel op LinkedIn is vandaag de dag het referentiepunt voor het cv voor de meeste kandidaten. De technologie die aangeboden wordt door het sociale netwerk blijft nochtans relatief beperkt.

Waarom gebruiken we het “klassieke” cv nog in een wereld die zo interactief is?

“De reden is eenvoudig: hulpmiddelen zoals LinkedIn hebben deze overgang gemakkelijker gemaakt en vormen een tussenschakel tussen het cv op papier en het digitale cv. LinkedIn is een hulpmiddel waarin we vertrouwen hebben. Dat is nog niet het geval met artificiële intelligentie. Iedereen heeft zijn eigen mening over de invloed ervan in de wereld van de rekrutering, maar één ding is zeker: er gaat wat veranderen”, legt Grégory Renardy uit. De artificiële intelligentie blijft een grote hindernis die moeilijk te overwinnen is, doordat mensen deze technologie en de mogelijkheden ervan niet goed kennen.

Blockchain zal de veiligheid en authenticiteit van de informatie op het platform verzekeren. Deze stap is van essentieel belang om het vertrouwen van de gebruikers te winnen. Blockchain moet inderdaad meer gebruikt worden bij de ontwikkeling van bepaalde platformen zoals het cv van de toekomst.

Grégory Renardy: “Veiligheid is waarschijnlijk het aspect waarover de gebruikers het meest ongerust zijn. De technologie moet zichzelf bewijzen en mensen zullen zich langzaamaan aanpassen zoals voor elke ontwikkeling. Gewoontes veranderen niet van de ene dag op de andere.”

Een ding is zeker: de persoonlijke ontmoeting tussen de rekruteerder en de kandidaat is van essentieel belang en blijft onontbeerlijk in het rekruteringsproces. De artificiële intelligentie kan geen oordeel uitspreken over kwalitatieve elementen. Dat is werk dat fundamenteel menselijk zal blijven. De rekruteerders zijn er desalniettemin van overtuigd dat artificiële intelligentie een grotere bijdrage zal leveren in de eerste screening van de cv’s. Maar AI zal de mens niet vervangen in het rekruteringsproces “om de eenvoudige en goede reden dat als we het konden doen, het al gedaan zou worden”, legt Grégory Renardy uit. “Een bewijs dat de rekrutering fundamenteel menselijk blijft: de rekruteringsbranche is niet gedigitaliseerd en de markt heeft het nog nooit zo goed gedaan als vandaag.”

Over Michael Page

Michael Page is gespecialiseerd in de rekrutering van ervaren professionals voor vaste en tijdelijke functies, zowel voor kmo’s als voor multinationals. De organisatie werft voornamelijk in de volgende disciplines: Banking & Financial Services, Finance, Healthcare & Life Sciences, Engineering & Manufacturing, Interim Management, Information Technology, Legal, Procurement & Supply Chain, Human Resources, Sales & Marketing. Net als Page Personnel en Page Executive is Michael Page onderdeel van PageGroup, dat meer dan 40 jaar geleden is opgericht in het Verenigd Koninkrijk en dat sinds april 2001 op de London Stock Exchange genoteerd staat.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht