Industry Wire

Geplaatst door Blackberry

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om mkb’ers te raken

Amsterdam, 15 februari 2021 – Cybercriminaliteit wordt in toenemende mate geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te targeten. Dit blijkt uit het nieuwe BlackBerry Threat Report 2022 van BlackBerry Limited. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen cybercriminaliteit onder de aandacht gebracht. Het Threat Report laat daarnaast zien dat een aantal beruchte ransomware-aanvallen van vorig jaar mogelijk uitbesteed waren.

“Criminelen zoeken uit hoe ze ons nóg beter kunnen raken. Daarbij is de infrastructuur van cybercrime geëvolueerd zodat ze het publiek sneller en gepersonaliseerder kunnen bedriegen”, zegt Eric Milam, Vice President of Research and Intelligence, BlackBerry. “Deze infrastructuur heeft ook geleid tot een criminele economie waarin dreigingsgroepen malware delen en uitbesteden. Zo kunnen aanvallen op grote schaal plaatsvinden. En sommige ingrijpende cyberincidenten van 2021 lijken het gevolg te zijn van deze outsourcing.”

De belangrijkste bevindingen van het BlackBerry Annual Threat Report 2022 zijn onder meer:

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit: aangezien het mkb gemiddeld met 11 cyberdreigingen per dag te maken heeft, blijven zij een epicentrum voor cybercriminelen. Die frequentie zal versnellen naarmate cybercriminelen steeds meer de samenwerking opzoeken.
  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed: bij meerdere incidenten identificeerde BlackBerry achtergelaten playbook-tekstbestanden met IP-adressen. Dit suggereert dat de makers van de geavanceerde ransomware van dit jaar niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.
  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware: een toenemend aantal payloads wordt ondergebracht bij openbare cloudplatforms. Meestal zijn deze payloads eenvoudig aanpasbaar wat resulteert in lagere kosten. Dit is met name terug te zien in Noord-Amerika, waar lokale hosting van kwaadaardige payloads (zoals Cobalt Strike) een enorme vlucht nam.
  • Oud in een nieuw jasje: de verdere digitalisering heeft oude tactieken – zoals phishing en watering hole-aanvallen – weer mainstream gemaakt, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Het suggereert dat deze tactieken relevant blijven als digitale innovaties, waaronder de metaverse, op de markt komen.

Klik hier om een kopie van het BlackBerry Threat Report 2022 te downloaden.

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over BlackBerry
BlackBerry (NYSE: BB; TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten aan organisaties en overheidsinstellingen wereldwijd, die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Het bedrijf beveiligt meer dan 500 miljoen eindpunten, waaronder 195 miljoen auto’s op de weg. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf AI en machine learning in om innovatieve oplossingen te bieden op het gebied van veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals endpointsecurity-management, encryptie en geïntegreerde systemen. Voor meer informatie, bezoek BlackBerry.com en volg het bedrijf via @BlackBerry.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht