Industry Wire

Geplaatst door Dematra

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

– Magazijn van 46 meter hoog is technisch huzarenstukje, uniek in de wereld
– Volledig volautomatische in-, uit- en opslag van pallets met palletshuttles
– Opslag van voeding onder geconditioneerde temperaturen (tussen 16 en 18°C)
– Bevestigt groeiambities van Dematra na double digit jaren
– Creëert werk voor 42 voltijdse medewerkers

Dematra uit Nazareth pakt uit met een internationale primeur. Op zijn site in Kruisem bouwt de warehousing- en distributiespecialist een mega volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw van het hoogbouwmagazijn is een technisch huzarenstukje en gaat gepaard met een investering van 50 miljoen euro. Tegen het voorjaar van 2023 moet het operationeel zijn.

Verdubbeling van de opslagcapaciteit

Dematra is specialist in de opslag en distributie van food en non-food producten. Het beschikt in België al over vier magazijnen met een totale capaciteit van 80.000 pallets. Met de bouw van het nieuwe geconditioneerde palletmagazijn voor hoofdzakelijk temperatuur gecontroleerde voeding wordt dat aantal in één klap verdubbeld.

Het gebouw, opgetrokken door Alheembouw naar een ontwerp van Charlotte Ballière (a154 architecten), is een technisch én duurzaam hoogstandje. De hoogbouw van maar liefst 46 meter neemt bijzonder weinig grondoppervlakte in. Een bewuste keuze om de impact op de omgeving beperkt te houden. De enorme hoogte en grote opslagdichtheid stelden stow, de leverancier van de rekken en de shuttles, wel voor een uitdaging. Het ontwierp daarom een compact, uiterst stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles. Die kunnen pallets met afmetingen tot 2,65 meter volledig volautomatisch en zonder elkaar te hinderen horizontaal en verticaal verplaatsen. Het innovatieve systeem werkt zeer efficiënt en is bijzonder schaalbaar. Afhankelijk van het volume kunnen eenvoudig extra shuttles worden toegevoegd. Ceratec nam het verticaal transport voor zijn rekening, stow het horizontaal transport met de Atlas shuttle technologie. C&W logistics tekende voor het warehousemanagementsysteem dat een optimaal gebruik van de palletplaatsen verzekert.

Geert De Jaeger, CEO Dematra: “De bouw van het nieuwe hoogbouwmagazijn in Kruisem toont dat we als logistieke speler mee vooroplopen in onze sector. Het weerspiegelt ook ons geloof in de toekomst. Na de double digit groei van de voorbije jaren zijn we ervan overtuigd dat we met deze investering op hetzelfde elan kunnen doorgaan. De schaalvergroting zal onze positie consolideren en ons tegelijk toelaten nog sneller en flexibeler in te spelen op de wensen van klanten. Die hebben steeds vaker nood aan betrouwbare lokale opslagcapaciteit om hun goederen just-in-time te leveren.”

Meer werkgelegenheid in eigen streek

Het volautomatisch karakter van het magazijn biedt het voordeel dat Dematra in de huidige krappe arbeidsmarkt minder intensief op zoek moet naar technische profielen. Toch creëert de bouw nog altijd werkgelegenheid voor 42 voltijdse nieuwe medewerkers. Hierdoor groeit het personeelsbestand van Dematra aan tot meer dan 200 werknemers.

De oplevering van het magazijn is voorzien voor de lente van 2023.

Dematra, gevestigd in Nazareth (België), werd opgericht door de familie De Jaeger in 1976. Het bedrijf is gespecialiseerd in de opslag en fijnmazige 24/7 distributie van food en non-food producten in de Benelux. Het beschikt over een opslagcapaciteit van 80.000 palletplaatsen verdeeld over vier sites (Deinze, Nazareth, Kruisem en Roeselare). Met het nieuwe hoogbouwmagazijn verdubbelt dat aantal tot 160.000 plaatsen. Dematra stelt vandaag een 200-tal medewerkers te werk en genereert een jaaromzet van 34 miljoen euro. Om de groei te versterken trok het in 2021 de onafhankelijke investeringsmaatschappij Waterland aan als financiële partner.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht