Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Den Haag

Den Haag opent Week van de Digitale Ethiek

Vandaag opent de gemeente Den Haag de allereerste Week van de Digitale Ethiek. De stad van Vrede & Recht stelt privacy en verantwoord datagebruik deze week centraal. Zo zijn er verschillende activiteiten, lezingen en tentoonstellingen om kennis te delen en bewustwording te creëren bij het brede publiek.

Wethouder Saskia Bruines: “We kennen het allemaal, de snelle knop voor toestemming online. Je klikt erop want je wilt de video zien, een artikel lezen of gewoon een website bezoeken. Maar weet je wat je rechten online zijn? Bij wie klop je aan als iemand tegen je zin foto’s van jou online deelt? Ook in de fysieke wereld om ons heen speelt dit. Wat gebeurt er met de beelden van camera’s die je in de stad ziet hangen? Daarover gaat Den Haag deze week in gesprek met bestuurders, inwoners en IT-experts.”

Programma
Wij nodigen je van harte uit om verschillende programmaonderdelen bij te wonen tijdens de Week van de Digitale Ethiek. We hebben een aantal interessante evenementen voor je op een rijtje gezet. Het volledige programma is hier terug te vinden.

Smart Citizen wandeling (24-28 januari 12:00-14:00 uur)
De slimme stad, wat is dat eigenlijk? Kan iets dat geen hersenen heeft slim zijn? Tijdens de Week van de Digitale Ethiek kun je met het wandelpakket van Onderzoeksinstelling Waag de smart citizen-wandeling lopen in Den Haag. Wandel langs camerazones, slimme parkeerborden en leer meer over kenteken parkeren, crowd-monitoring en de ov-chipkaart.

Digital Rights Talk (maandag 24 januari 16:00-17:30 uur)
Met nieuwe technologie zoals slimme stofzuigers, slimme deurbellen of slimme mobiliteit wordt steeds meer van ons leven opgeslagen. Maar hoe krijgen we grip op onze gegevens? We gaan in gesprek met experts over onze rechten in de digitale wereld.

Meet-up: verantwoord omgaan met data (dinsdag 25 januari 10:00-11:00)
Hoe kijken wij binnen de gemeente Den Haag naar digitale ethiek? Hoe werkt dat in dataprojecten? Tijdens deze meet-up kunnen inwoners en andere geïnteresseerden in gesprek gaan met de gemeente over hoe er wordt omgegaan met data.

Film ‘You are your profile’ met nagesprek (dinsdag 25 januari 16:00-17:30 uur)
De film ‘You are your profile’ maakt deel uit een documentaire-project waarin het belang van het online kunnen controleren van je eigen persoonsgegevens centraal staat. Bijna ieders leven is verbonden met internet. Maar hoe bewust zijn we van de persoonsgegevens die we online delen? Deze film geeft inzichten en tijdens het nagesprek is er aandacht voor de toekomst van de online samenleving.

Opening Internationale Dag van de Privacy (vrijdag 28 januari 09:00-10:00 uur)
28 januari 2021 is de Europese Dag van de Privacy. Een complete online-ervaring waarin de thema’s privacy en digitale ethiek centraal staan. Digitale ethiek betekent dat gegevens goed beschermd worden en personen of bedrijven niet zomaar om gegevens mogen vragen die ze niet nodig hebben. Dit zorgt voor privacy, wat betekent dat persoonlijke gegevens privé blijven. Wil jij meer weten over de kansen en gevaren van digitale ethiek en privacy? Wat dit betekent voor jouw werk? Ben je geïnteresseerd in hoe het juridisch zit? Of juist in de ontwikkelingen die nu aan de gang zijn om de huidige problemen op te lossen? Meld je dan aan voor de Internationale Dag van de Privacy.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht