Industry Wire

Geplaatst door LEVELUP

Eerste editie van LEVEL UP is een groot succes

LEVEL UP 2023 – De eerste editie van LEVEL UP was een daverend succes. Met meer dan 700 bezoekers, van start-up founders tot investeerders. LEVEL UP bracht het ecosysteem van Brabant bij elkaar!

Constantijn van Oranje​ over start-ups, Brabant en LEVELUP

De circa 1500 actieve start-ups in Brabant getuigen van een bruisend ecosysteem in ontwikkeling. Dit verdient zeker lof,” merkte Constantijn van Oranje op bij de lancering van LEVELUP2023 in het Evoluon in Eindhoven. “Maar er is nog veel onbenut potentieel. Als we kijken naar de situatie in Noord- en Zuid-Holland, en ook naar de nabijheid van Vlaanderen, waar momenteel veel gebeurt, dan moeten we concluderen dat Brabant nog lang niet op zijn hoogtepunt is.”

Maar wat is er nodig om verder te groeien? Ook daar heeft Constantijn enkele ideeën over. “Om te beginnen zijn er algemene principes. Het koesteren van grote dromen is zeer waardevol. Hoewel het geen garanties biedt, is het een feit dat wie bescheiden droomt, bescheiden zal blijven. Tegelijkertijd is het essentieel om realistisch te blijven; een solide plan is absoluut onmisbaar.”

Wat betreft Brabant ziet Constantijn positieve ontwikkelingen in de betrokkenheid van grote bedrijven zoals ASML en Philips. “Vroeger draaide alles in Brabant om deze bedrijven zelf, maar nu begrijpen ze ook dat een bloeiend start-upecosysteem van vitaal belang is voor hun eigen succes.

Dit heeft al veel in beweging gebracht, maar er is meer werk aan de winkel. Investeerders kunnen wel wat minder terughoudend zijn, dat is inmiddels duidelijk. Bovendien moeten overheden meer aandacht besteden aan oprichters. Uiteindelijk draait het allemaal om hen.”

​LEVELUP door heel Nederland

Mede-organisatoren van Level Up Brigit van Dijk (BOM) en Jeroen van Woerden (The Gate) konden die voorzet vervolgens samen met gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen heel mooi inkoppen. “Het gaat niet alleen om Brabant”, zei Jeroen van Woerden.

“We kijken naar heel Nederland en daarbuiten want dat is de enige manier om de juiste waardepropositie, het beste team en goede financiering te organiseren. Dan kun je groeien en impact creëren.”

De BOM kan daar eveneens bij helpen, benadrukte Brigit van Dijk: “Dat doen we door onze steun voor events als Level Up, maar ook breder. In feite rollen we de rode loper uit voor start-ups met de zaken waar ze echt behoefte aan hebben: kennis, netwerk, kapitaal.”

Uiteindelijk moet dat allemaal leiden tot de oplossingen die onze wereld echt vooruit helpen, voegde Martijn van Gruijthuijsen toe: “Start-ups kunnen ons de oplossingen bieden die andere bedrijven niet hebben.

Specifiek voor Brabant is dat niet alleen zichtbaar in een enorme makerscultuur maar ook in een sfeer van samenwerken. Als overheid willen we die die twee zaken stimuleren. Samen zorgen we ervoor dat die startups zich succesvol naar the next level kunnen ontwikkelen.”

Relement wint eerste Brabant40 Award

​Relement is dit jaar de meest succesvolle Brabantse startup die bijdraagt aan het oplossen van een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) overhandigde de prijs aan CEO Roger Blokland en zijn team voor een publiek van 700 mensen in het Evoluon in Eindhoven, als onderdeel van het jaarlijkse LEVEL UP evenement.

Relement is een Nederlandse pionier in de opkomende industrie van hernieuwbare chemie. Het bedrijf produceert waardevolle en bijzondere biogebaseerde aromaten produceert uit hernieuwbare, niet-eetbare biomassaresten.

Een deskundige jury met Janneke Niessen, Ellen den Brabander en een groep Brabantse business developers moest op basis van de input van het publiek de winnaar kiezen uit 40 genomineerden. De nieuwe prijs is bedoeld om de ondernemende en innovatieve geest in de provincie Brabant onder de aandacht te brengen.

Runners-up voor de Brabant40 van dit jaar waren AgroExact en VivArt-X. Scy Dye won de publieksprijs met de meeste stemmen van de bijna 3.000 deelnemers.

Start-ups

Minister Adriaansens benadrukte het belang van start-ups in een moderne economie. “Ons beleid is gebaseerd op vier pijlers: innovatief zijn, duurzaam zijn, een sterk Nederland ondersteunen in een veerkrachtig Europa en ervoor zorgen dat iedereen kan meegenieten van die bloeiende economie. Start-ups zijn de basis voor al deze pijlers. En hier in Brabant weet je dat dit vooral geldt voor deep tech start-ups.”

Adriaansens voegde toe dat evenementen als LEVEL UP en de Brabant40 awards belangrijk zijn om het start-up ecosysteem te versterken. “Het stelt de community in staat om het prachtige werk dat gaande is te laten zien en te delen.” De Brabant40 award is een nieuwe start-up prijs, ondersteund door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Braventure, AgriFood Capital, Brainport Development, Midpoint Brabant, REWIN, Bossche Investerings Maatschappij (BIM) en The Gate.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht