Industry Wire

Geplaatst door NothernLight

Eerste museum over visual storytelling

Amsterdam, 22 januari 2020 –  Het nieuwe Nederlandse museum Storyworld, het eerste museum gewijd aan visual storytelling, opende zijn deuren in Forum Groningen in januari 2020. Het levendige en interactieve museum, ontworpen door NorthernLight in Amsterdam, ontrafelt de geheimen van grote verhalenvertellers en toont Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Van Asterix en Aladdin tot The Red Turtle en Horizon Zero Dawn. Het nieuwe museum is een plek waar  jong en oud de kunst van verhalen vertellen zelf kunnen ontdekken.

Van blockbusters tot aanstormend talentOntmoet de makers, ontdek wat er achter de schermen gebeurt en ga dan zelf aan de slag. Van klassiekers tot werken van aanstormend talent, van beeldend kunstenaars tot grote gamestudio’s met internationaal succes. In Storyworld vind je de beste werken van Nederlandse en internationale bodem. Unieke originele tekeningen en storyboards van onder andere Lion King, Olivier B. Bommel, Despicable Me, Shrek, Ice Age, Aardman Studios en The Red Turtle maken deel uit van de collectie.

Het maakproces staat in het museum centraal én bezoekers worden geïnspireerd om zelf van alles te ondernemen; maak je eigen stripverhaal, ontwerp een personage of zet zelf een game in elkaar. Door bewegingsdetectie kunnen bezoekers digitaal schilderen op de muren en in de stop motion-atelier kunnen bezoekers hun eigen animatie tot leven brengen. Het ruimtelijke ontwerp van het museum werd geïnspireerd door de witte pagina waarmee elk verhaal begint; elk idee, elk personage, elke superheld begon ooit met een potloodlijn op een blanco vel papier. Het is een terugkerend thema in het museum.

It’s kind of fun to do the impossible – Walt Disney
Visual storytelling is niet meer weg te denken in onze manier van communiceren. Van de eerste grotschilderingen tot de nieuwste games die door miljarden mensen ter wereld worden gespeeld, beeldverhalen zijn altijd de kern geweest van intermenselijke communicatie. Tegenwoordig zijn animatie en games de twee best verkopende culturele uitingen ter wereld. Het ontwerpen van een museum over dit thema was als een droom die uitkwam voor het creatieve team van NorthernLight. NorthernLight was verantwoordelijk voor conceptontwikkeling, ruimtelijk en visueel ontwerp en creatieve aansturing voor dit project.

NorthernLight werkte voor dit project nauw samen met Forum Groningen. Brandwacht en Meijer was verantwoordelijk voor productie en digitaal bureau YiPP voor de interactives. Storyworld is gehuisvest op de zesde verdieping van het Forum Groningen, een spectaculair nieuw gebouw gewijd aan cultuur, in het hart van Groningen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht