Industry Wire

Geplaatst door Nationaal Bitcoin Congres

Eerste Nationaal Bitcoin Congres 15 mei. Impact & kansen voor de Nederlandse economie.

Het congres biedt een constructief kritische blik op Bitcoin en “crypto valuta” als nieuwe technologie en biedt concrete handvatten voor zowel strategische als praktische discussies over innovatie van financiële dienstverlening en producten. Onder de sprekers bevinden zich vooraanstaande ondernemers, wetenschappers, investeerders, bestuurders, (centraal) bankiers en bitcoin specialisten als bankier Peter Verhaar, VC Marc van der Chijs, bitcoin expert Tuur Demeester, Prof Paul Iske van ABN AMRO, Mark Buitenhek van ING en oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Internationale sprekers zijn Bitcoin investeerder van het eerste uur Trace Mayer en Bitcoin core ontwikkelaar Mike Hearn. De Nederlandsche Bank zal tijdens het congres meer bekend maken over hoe zij naar Bitcoin en “crypto valuta” kijken in het kader van innovatie en betalingsverkeer.

Op de vraag: “Heb je zelf wel eens wat betaald met Bitcoin?” kunnen deelnemers aan het einde van de middag bevestigend antwoorden. De “Demo Zone” biedt diverse mogelijkheden om in de praktijk te ervaren hoe Bitcoin werkt, van een Bitcoin automaat tot mobiele portemonnees en van betalen met Google Glass van de Nederlandse startup EAZE tot een Bitcoin donatiepunt ten behoeve van bijzonder project van Stichting Vluchteling. Daarmee is Stichting Vluchteling de eerste grote Nederlandse NGO die Bitcoins accepteert als donatie.

Het Nationaal Bitcoin Congres valt samen met de internationale Bitcoin conferentie, Bitcoin2014, die start op vrijdag 16 mei en tevens wordt gehouden in Amsterdam.

Deelname aan het congres kost € 190,- en er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar. Het adres is ABN AMRO Dialogues House, Foppingadreef 22, Amsterdam. Congresticket leverancier Paydro heeft voor dit congres haar product uitgebreid met de mogelijkheid om de betaling in Bitcoin te kunnen voldoen. Het congres zal ook live worden uitgezonden via Internet.

Uitgebreide Sprekers info, programma en aanmelden kan via http://www.bitcoincongres.nl

Rutger van Zuidam, Ecommerce ondernemer en Bitcoin specialist: “Bitcoin licht een tipje van de sluier op van wat ons de komende jaren te wachten staat uit de hoek van crypto valuta. We weten dat het internet telkens tussenpersonen overbodig maakt zoals we dat hebben gezien bij zaken als post, muziek, huizen, reizen, boeken en nieuws. Je kunt Bitcoin het beste zien als een soort internet voor geld en andere vormen van eigendom. Het staat nu nog in de kinderschoenen en de mogelijkheden voor nieuwe producten en diensten zijn ongekend.”

Arjan van Os, Hoofd Innovation Centre ABN AMRO: “De snelle technologische vooruitgang die we in de wereld beleven, zien we terug in een versnelling van ontwikkelingen op het gebied van betaalmogelijkheden. Aangejaagd door financiële instellingen en start-ups. Onder meer de opkomst van de virtuele valuta springt daarbij in het oog. We faciliteren dan ook graag de discussie over deze zogenaamde ‘digital currency’ en de principes, protocollen en technieken er achter.”

Vincent Everts Trendwatcher: “Nederland loopt nu voor in het gebruik en werken aan Bitcoin standaarden net zoals wij vaak in de financieele wereld innoveren. Het is geen bedreiging voor de financieele sector maar de grootste innovatie sinds internet bankieren. Nu doorpakken en bitcoin diensten internationaal implementeren is een prima kans voor bedrijfsleven en overheid.”

Over Bitcoin:
De basis van Bitcoin is een digitaal gemeenschappelijk openbaar grootboek voor registraties en transacties van eigendom, de zogeheten Blockchain, dat via het internet gedistribueerd is over het complete netwerk van deelnemers wereldwijd. Hier staan alle transacties in geregistreerd, inclusief datum en tijd. De beveiliging, het onderhoud en beheer geschiedt door een combinatie van wiskundige principes (algoritmes en cryptographics) en deelnemers die de rekenkracht van hun computers ter beschikking stellen in een proces dat “mining” wordt genoemd. Zo kunnen Bitcoins nooit twee keer tegelijkertijd worden uitgegeven (double spending) en is er een algoritme dat de “miners” beloont met Bitcoins voor het inzetten van rekenkracht. Op deze wijze is de “trusted third party” volledig geautomatiseerd. Hierdoor is het Bitcoin protocol in staat een betalingsnetwerk op wereldwijde schaal te faciliteren, zonder tussenkomst van derde partijen zoals (centrale) banken. Er zijn op 29 april 12.700 miljoen Bitcoins die elk $445 waard zijn met een waarde van $5.6 miljard, een groei in sinds januari 2013 van 4000% (40x). Er worden 64.000 transacties/dag gedaan zie https://blockchain.info/charts

Over het Nationaal Bitcoin Congres:
Het Nationaal Bitcoin Congres 2014 is in 4 weken tijd met Bitcoin snelheid georganiseerd door Trendwatcher Vincent Everts en Ecommerce ondernemer en Bitcoin specialist Rutger van Zuidam. Het congres is in het leven geroepen om de voorhoede van het Nederlandse bedrijfsleven en overheidswezen bij te praten over Bitcoin met Top sprekers uit de internationale Bitcoin gemeenschap die hun kennis en visie delen over Bitcoin, de nieuwste Trends en de impact die Bitcoin heeft op business en de Nederlandse samenleving.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht