Industry Wire

Eerste zorgcrowdfunding website geeft mensen zelf de regie

De betaalbaarheid van de zorg staat onder druk. Duizenden Nederlanders hebben moeite om passende zorg te kunnen betalen. Het crowdfundingsplatform www.geefgezondheid.nu is een nieuwe manier om zorg te financieren. Dit platform- een week geleden gestart- helpt mensen met te weinig financiële middelen om zelf in hun (dringende) zorgbehoefte te voorzien. Dit kunnen zaken zijn die buiten de dekking van de zorgverzekering vallen, betrekking hebben op kostbare behandelingen of op langdurige zorg.  Zorgfinanciering is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Deze beperken echter de (aanvullende) pakketten en de vrije zorgkeus. Ze verhogen het eigen risico en vergoeden bepaalde zorg zelfs helemaal niet meer. GeefGezondheid.nu maakt zorgproblemen zichtbaar en helpt mensen die een behandeling niet kunnen betalen financiële steun te verkrijgen.

Betrokken projecthouders

Klaas Potgieter, bezig met een crowdfunding campagne op de website: “Sinds 9 jaar zit ik in een rolstoel door een niet aangeboren hersenletsel. Mijn grootste wens is om een rolstoelbus te bezitten zodat ik mijn sociale leven en vrijwilligerswerk weer kan oppakken. Mijn zorgverzekering vergoedt echter geen rolstoelbus dus ben ik aangewezen op mijn eigen spaargeld en giften van mijn omgeving.”

Of Elske Posthuma, ook crowdfunder op de website, die op latere leeftijd doof is geworden: “Aan één oor heb ik een Cochleair Implantaat, een soort gehoorapparaat. Ondanks dat ik hierdoor weer iets kan horen heb ik bij gesprekken nog vaak een gebaren tolk nodig en kan ik niet alleen en veilig door het verkeer. Mijn grootste wens is om weer met twee oren te kunnen horen. Een tweede implantaat wordt in Nederland echter niet vergoed. Daarom ben ik al een tijd bezig om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.” Binnen een week heeft ze meer dan 2500 euro opgehaald.

Zorgen voor elkaar
GeefGezondheid.nu is een initiatief van Debbie Been, vrijgevestigd GZ-psycholoog en bestuursvoorzitter van Stichting GeefGezondheid, een stichting zonder winstoogmerk. Debbie Been: “Wij gunnen iedereen de benodigde zorg die nu niet door een zorgverzekeraar wordt vergoed. Ons platform is een reactie op het beleid van de overheid en de verzekeraars. Crowdfunding is een alternatieve manier van geld ophalen voor met name start-ups. Passend in de shared economy. En waarom zou je het dan ook niet voor zaken inzetten waar de overheid het laat liggen. Daarom hebben wij voor deze manier gekozen. GeefGezondheid.nu is een kwalitatief en betrouwbaar platform voor crowdfunding binnen de zorg. Deze vorm van zorgfinanciering is in het buitenland al enorm succesvol, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten met giveforward.com. GeefGezondheid.nu is de eerste crowdfunding website in Nederland die zich specifiek richt op de zorg en gezondheid van individuen.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht