Industry Wire

Geplaatst door EIT Digital

EIT Digital opent vestiging in Antwerpen

EIT Digital opent, de Europese organisatie voor educatie, innovatie en scaleup acceleratie, een nieuwe vestiging in Antwerpen. Deze zogeheten satellite co-location centre wordt gevestigd in The Beacon. Met deze toplocatie in het economisch hart van België wil EIT Digital, samen met zijn partners, het hoger onderwijs, innovatie en ondernemerschap en scaleup acceleratie in dit land versnellen binnen de focusgebieden Digital Cities, Digital Industry en Digital Wellbeing.

Antwerpen wil het Europese referentiepunt worden voor Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI) voor de haven, de industrie en de stad. De vestiging van EIT Digital in Antwerpen is daarom een wens van EIT Digital partners imec en de Stad Antwerpen, Universiteit van Antwerpen, Port of Antwerp, The Beacon en Lantis.

“De komst van EIT Digital is belangrijk voor een innovatieve stad als Antwerpen”, benadrukt Claude Marinower, schepen voor economie en innovatie van de stad Antwerpen. “Zeven jaar geleden hebben we een beleidsprogramma voor digitale business opgezet. Ondertussen hebben veel techbedrijven en startups zich hier gevestigd. We hebben geïnvesteerd in locaties zoals The Beacon om de groei van ons ecosysteem met toonaangevende IoT- en AI-bedrijven te stimuleren. Dat EIT Digital zich in Antwerpen komt vestigen, is een echte boost voor onze ambitie om een belangrijke innovatiehub te worden. Ik ben heel enthousiast.”

De nieuwe vestiging in The Beacon maakt het voor het Belgische innovatie en ondernemerschap netwerk makkelijker om met EIT Digital’s pan-Europees netwerk van ruim 280 partners te verbinden. “Vanaf die nieuwe locatie kan EIT Digital relaties met het Belgische innovatie ecosysteem en de Belgische private en publieke sectoren intensiveren”, zegt Patrick Essers, managing director EIT Digital Benelux.

Een manier om het Belgische netwerk te verbinden is bijvoorbeeld via EIT Digital2021. Dit is een call for proposals voor nieuwe innovatieve producten en startups en onderwijsprogramma’s die bijdragen aan een sterk digitaal Europa. De call is open tot 7 mei 2020.  Een andere manier is via de EIT Digital Accelerator. “Onze business developers kunnen vanaf de nieuwe locatie Belgische scaleups ondersteunen voor toegang tot Europese markten en zelfs tot de VS”, zegt Essers.

Verder dient het centrum als basis voor de EIT Digital Academy, in België. De Academie, een Europees netwerk van top tech universiteiten, biedt een Master, Doctoral, Professional en Summer School.  Professor Silvia Lenaerts, vicerector Valorisation & Development van de Universiteit Antwerpen:

“De Universiteit van Antwerpen wil een leidende rol spelen in het levendige innovatie ecosysteem van EIT Digital in The Beacon. Een rijkdom aan potentieel: van mensen over infrastructuur en uitrusting,  komt met een verantwoordelijkheid. In gezamenlijke projecten die studenten, onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers verbinden, kunnen we een verschil maken en een duurzame stad, industrie en samenleving bouwen

Een rijkdom van bronnen komt met een verantwoordelijkheid. Alleen bij gezamenlijke project die studenten, onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers verbindt, kunnen we een verschil maken en een duurzame stad, industrie en samenleving bouwen. “

Voor The Beacon, het innovatiecentrum van Antwerpen biedt de komst van EIT Digital grote kansen, vindt Wim de Waele, Executive Chairman at The Beacon. “Dit is een eerste mijlpaal in onze strategie om onze lokale digitale community te verbinden met Europese en wereldwijde netwerken en markten. We verwachten veel interessante samenwerkingsinitiatieven en bedrijven te zien ontstaan als resultaat van de digitale transformatie van de stad en de haven en veel hebben internationale potentie. De link met EIT Digital zal van grote waarde zijn om dat mogelijk te maken.”

Opening
Na de zomervakantie plannen de partners een officiële en feestelijke opening van het nieuwe EIT Digital satellite co-location centre.

Over EIT Digital
EIT Digital is een Europese organisatie voor educatie, innovatie en scaleup acceleratie die een sterk digitaal Europa ambieert. Doel is om de economische groei en de kwaliteit van leven in Europa te verbeteren middels deep tech innovatie en onderwijs. Dit gebeurt via integratie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap in een pan-Europese samenwerking met 280 Europese organisaties en bedrijven. EIT Digital leidt binnen een Europees netwerk van top technische universiteiten technische talenten op tot de innovators en ondernemers en industrieleiders van morgen, investeert en innoveert in strategische focusgebieden en ondersteunt scaleups in Europa met toegang tot nieuwe markten en investeerders. EIT Digital is een ‘Knowledge and Innovation Community’ van het European Institute of Innovation and Technology.
Twitter: @EIT_Digital Linkedin: https://www.linkedin.com/company/eit-digital/

Over Stad Antwerpen
Stad Antwerpen zet sterk in op de kracht van digitale netwerken en op het ontwikkelen van een ecosysteem voor digitale innovatie, waarin grote en kleine bedrijven, start-ups en scale-ups, onderzoekers en kapitaalverstrekkers elkaar vinden. De stad is ervan overtuigd dat die kruisbestuiving het potentieel heeft om de klassieke industrie en logistiek – waarin de stad al sterk staat – duurzaam te innoveren. Antwerpen kenmerkt zich daarnaast als cruciale en betrouwbare partner in een businessnetwerk. Als ‘ecosysteem-bouwer’ is Antwerpen een magneet voor nationale en internationale bedrijven die digitale producten en diensten willen ontwikkelen, testen en commercialiseren. De stad Antwerpen staat met andere woorden garant voor sterke internationale positionering, nieuwe business en jobs.
Twitter: @BusinessInA | LinkedIn: https://twitter.com/businessina

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht