Industry Wire

Energieaanbiedingen.nu zet energietarieven en cadeautjes op een rij

RHEDEN, 20140620 — De website Energieaanbiedingen.nu heeft sinds de lancering op 31 mei al ruim 34.000 bezoekers mogen verwelkomen. De site laat interessante actuele aanbiedingen van energieleveranciers zien maar de grote populariteit lijkt met name te danken aan de cadeaus die je bij de energiecontracten krijgt. Zo kan je bijvoorbeeld een laptop of iPad Air cadeau krijgen. De website beschikt ook over een vergelijkingsmodule waarmee je de energiekosten voor je eigen woning bij verschillende energieleveranciers kan vergelijken.

Overstappen loont
Het loont om regelmatig over te stappen van energieleverancier. Mensen die jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijven worden ook wel slapende klanten genoemd. Energieleveranciers hebben vaak zogeheten ‘cashback’ acties en aanbiedingen waarbij je een cadeau krijgt. De cadeaus die de energieleveranciers weggeven varieren van cadeaubonnen tot aan een luxe laptop of iPad Air.

Cashback: wat is dat?
Energieleveranciers hebben vaak cashback acties. Een cashback houdt in dat je een deel van de kosten terugkrijgt. In de praktijk wordt een cashback als korting verrekend op je jaarafrekening. Overigens worden ook vaak termen als ‘welkomstpremie’ of ‘welkomstbonus’ gebruikt. Feitelijk is het dus gewoon een korting.

Cadeaus: groot en klein
Energieleveranciers geven tegenwoordig vaak cadeaus aan nieuwe klanten. Dit kan een bescheiden cadeau als een voetbal zijn maar bij een grote Nederlandse leverancier kan je zelfs een laptop of iPad Air krijgen. Het loont uiteraard wel om de kleine lettertjes te lezen. Doorgaans krijg je dergelijke grote cadeaus alleen bij 3-jarige contracten. Daarnaast zijn de kosten van contracten waar je een groot cadeau bij krijgt relatief hoog. Je zou dus kunnen zeggen dat je een deel van het cadeau door de hogere prijs zelf terugbetaald.

Ook korting zonder overstappen
Als je al jarenlang trouwe klant bent bij een energieaanbieder krijg je geen korting terwijl je als nieuwe klant prachtige cadeaus en kortingen kan krijgen. Dit klinkt best oneerlijk en is voor veel consumenten een reden om over te stappen naar een andere aanbieder. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt zelfs dat je bij je huidige energieaanbieder vaak succesvol om korting kan vragen. Volgens geldt.nl laat bijna 70% procent van de Nederlanders abonnementen jarenlang doorlopen. De helft van de Nederlanders dingt nooit af, waarschijnlijk omdat wij ons hier ongemakkelijk bij voelen. Vergeet echter niet dat je soms tot wel honderden euro’s korting op jaarbasis kan bedingen.

Bereken de jaarlijkse kosten
Verkijk je niet op de eenmalige kortingen en cadeaus. Voor een goede vergelijking dien je eigenlijk de kosten op jaarbasis te berekenen bij verschillende leveranciers. Door deze jaarlijkse kosten naast elkaar te leggen kun je een goede objectieve keuze maken en voorkom je dat je teveel betaalt.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht