Industry Wire

Geplaatst door Spulex

Gesproken rouwkaart primeur voor Nederland

SINT-OEDENRODE – Nabestaanden kunnen voortaan gesproken rouwkaarten, -brieven en dankbetuigingen per e-mail versturen, zodat de geadresseerden die op de computer, tablet of smartphone kunnen afluisteren. Het Brabantse bedrijf Spulex Uitvaartmedia heeft hiermee de primeur in Nederland en waarschijnlijk in de wereld.

Het bedrijf wil met de gesproken boodschappen het versturen van uitnodigingen en dankbetuigingen bij uitvaarten goedkoper en minder milieubelastend maken.

,,Tien jaar geleden zou dit niet levensvatbaar zijn geweest, maar inmiddels is internet ingeburgerd in het dagelijkse leven en is het milieubesef in de samenleving enorm gegroeid. Daarom is een ingesproken rouwbrief of dankbetuiging echt iets van deze tijd, al zullen we er aan moeten wennen” zegt bedenker Hans Kuyper van Spulex Uitvaartmedia. ,,Ik ben dit nog nergens tegengekomen, niet in Nederland of daarbuiten.”

In Nederland overlijden jaarlijks 150.000 mensen, die gemiddeld 75 rouwkaarten laten drukken en per post bezorgen. Dat zijn dus ruim 11 miljoen kaarten en 11 miljoen enveloppen per jaar. De helft stuurt na de uitvaart een dankbetuiging, nog eens 5,5 miljoen kaarten en enveloppen. ,,Dat is een enorme stapel papier. Als je ook nog eens beseft dat er voor de papierproductie veel water wordt gebruikt en dat veel drukwerk wordt geprint met toners, dan zie je hoe milieubelastend dat is,” aldus Kuyper.

Een rouwkaart versturen is volgens hem relatief duur. Inclusief ontwerpen, drukken, postzegel, envelop en speciale verzending kost dat gemiddeld 4,50 euro per kaart. Ook duurt het een paar dagen voor de kaart aankomt. Zijn digitale alternatief is daardoor goedkoper en sneller.

De tekst wordt door professionele voice-overs ingesproken en samen met de digitaal opgemaakte rouwkaart of dankbetuiging per e-mail verstuurd. Door de digitale kaart kunnen mensen tijd en plaats nog checken en hoeven ze die niet te onthouden. Kuyper: ,,Een e-mailadres is tegenwoordig ook makkelijker te achterhalen dan een huisadres.”

Kuyper staat bekend als een innovatieve ondernemer in de uitvaartbranche. Hij geeft diverse digitale media uit, zoals een digitale nieuwsbrief voor de branche en het Uitvaartlexicon, een digitaal naslagwerk. Ook is hij bestuurslid van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. In 2014 startte hij de Uitvaartomroep, de eerste radio-omroep voor de uitvaartbranche ter wereld.

De gesproken rouwkaart is zijn eigen idee. ,,Vijf jaar geleden telde Nederland 800 uitvaartondernemers, nu al ruim 2100. Er komen ook steeds meer budgetuitvaarten, waarbij mensen zelf zaken kunnen regelen voor een kleiner budget. Daar past dit heel goed bij,” aldus Kuyper.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht