Industry Wire

Geplaatst door FindYourLogo

Gestures: eerste iPhone-performance in Venlo

Op zaterdag 6 september in zaal Copacabana in Venlo vond hoogstwaarschijnlijk de eerste performance plaats op basis van bewegingsgevoelige sensors in de iPhone 3G. Bewegingskunstenaar Ton Verheijen en schilder Joep Geelen werkten samen aan een modern abstract bewegingspatroon, vastgelegd op doek. Het resultaat werd aangeboden aan gitarist en performer André Alberts ter ere van zijn 50ste verjaardag.

De bewegingen van de danser werden door software in de iPhone omgezet in geluiden. Op deze bewegingen en geluiden anticipeerde de schilder weer door ze om te zetten in kwastbewegingen op het doek. Onder het strakgespannen doek bevond zich een microfoon, die het geluid van de kwasten op het doek versterkte. Zo gaf de performance een synchrone en interactieve vermenging van beweging, geluiden en schilderkunst.

Het publiek reageerde enthousiast op de interactieve beeld/geluid-performance. “Er gebeurde echt iets in de zaal”, zei een bezoeker. “De geladen spanning werd door de twee kunstenaars heel mooi en met veel concentratie gedragen. Spannend was de afwisseling van chaos en stilte. Je kon zien dat het een experiment was. Danser en schilder sprongen allebei in het diepe, wisten geen van beiden waartoe dit zou leiden. Dat maakte het zeer de moeite waard.”

Binnenkort komt er zeer waarschijnlijk een vervolg dat wél op film wordt vastgelegd (en natuurlijk te zien is op YouTube). Het doek als resultaat van deze unieke performance is geschonken aan André Alberts. De performance was namelijk onderdeel van een tribute aan deze muzikant en organisator die zich sinds de jaren ’80 bezighoudt met experimentele en electronische muziek, onder anderen in de formaties Oh’ Dev en Meer Staal.

Meer info:
070 – 363 84 05 (Ton Verheijen: tekst.verhaal@orange.nl)
077 – 785 01 21 (Joep Geelen: joep@findyourlogo.com)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht