Industry Wire

Geplaatst door Hyarchis

Gouden tijden voor buy-to-let belegger, verdere groei in het vooruitzicht

De krappe woningmarkt leidt tot een ongekende groei van buy-to-let beleggers. De prijsdruk als gevolg van het beperkte aanbod leidt tot snel verworven meerwaarde en deze wordt steeds vaker belegd in een verhuurwoning. Met het toenemende aantal buy-to-let labels in Nederland wordt dit laatste ook steeds eenvoudiger.

Het bezit van een beleggingspand is lange tijd het privilege geweest van een selecte groep vermogende particulieren of professionele investeerders. In de laatste jaren is het profiel van de buy-to-let belegger echter drastisch veranderd. Volgens een onderzoek dat De Hypotheker eind vorig jaar heeft gepubliceerd blijkt dat 45% van de 55-plussers een overwaarde van meer dan 100.000 euro heeft opgebouwd. Met het beperkte risico op leegstand in de huidige woningmarkt investeert deze groep steeds vaker in een pand voor de verhuur waar zij eerder wellicht hadden gekozen voor de zogenaamde ‘opeethypotheek’.

Deze ontwikkeling is terug te zien in de snelle groei van de Nederlandse buy-to-let markt. Deze markt werd in 2017 ingeschat op zo’n 65 miljard euro en is sindsdien gegroeid tot meer dan 75 miljard euro, zo is te lezen in een recent trendrapport van Hyarchis. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 5% blijft de buy-to-let markt in Nederland snel groeien. Ongeveer 6% van de totale woningmarkt is in handen van buy-to-let beleggers en dit aandeel loopt op tot bijna 20% in de grotere steden. Nederland is één van de meest lucratieve buy-to-let hotspots in Europa en dit wordt geïllustreerd door de snelle en succesvolle opkomst van buy-to-let specialisten zoals De Nederlandse, SolidBriQ en Nestr Smart Finance.

De hiervoor genoemde buy-to-let labels richten zich zonder uitzondering op de professionele vastgoedbelegger. Hun verhuurhypotheken geven zij steeds vaker in beheer bij een andere nieuwkomer, BCMGlobal. Deze servicer is onderdeel van een Australisch concern en heeft binnen twee jaar tijd vrijwel de hele Nederlandse buy-to-let markt naar zich toe getrokken. Gijs van Reeden, Managing Director Change & Technology bij BCMGlobal zeg hierover: “dit is ons gelukt door iets te bieden dat in Nederland nog niet bestond voor de verhuurhypotheek, namelijk een digital-only platform voor hypotheekacceptatie. Bij ons gaat alles digitaal en wij zijn één van de eerste servicers die in het geheel niet meer met fysieke documenten werkt. In tegenstelling tot andere hypotheekservicers draait ons platform volledig in de cloud waardoor dit 24/7 beschikbaar is en gebruik maakt van de laatste technologie. Zo’n flexibel, on-demand platform is belangrijk voor een markt die zich in razendsnel tempo ontwikkelt”.

Gevraagd naar de belangrijkste ontwikkeling in de buy-to-let markt zegt Gijs van Reeden: “De buy-to-let markt kenmerkt zich door een toenemende mate van specialisatie. In de afgelopen jaren zagen we de snelle opkomst van sterk gespecialiseerde nichelabels. Een goed voorbeeld is Build Finance dat zich uitsluitend richt op verhuurde woningen met een financieringsvolume van twee tot tien miljoen euro. In de komende jaren zullen er meer van dit soort gespecialiseerde labels komen die, gesteund door een digital-only propositie, snel een groot marktaandeel in onderbediende niches proberen te verkrijgen”.

Op donderdag 20 mei spreekt Gijs van Reeden op Hyarchis Connect over de belangrijkste trends in de servicing van de buy-to-let markt. Aanmelden voor dit online evenement is kosteloos en kan worden gedaan via de volgende link: Hyarchis Connect 2021 | Trends in Mortgage Tech – Hyarchis

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht