Industry Wire

Geplaatst door Ziggo

Grootste CoderDojo in Nederland tot nu toe

Vandaag, de laatste dag van de Europese Codeweek, opende Kees Geldof, wethouder Organisatievernieuwing van de Gemeente Utrecht, de grootste CoderDojo die tot nu toe in Nederland heeft plaatsgevonden. Het was tevens de eerste CoderDojo in Utrecht. Ruim 100 kinderen tussen de 7 en 12 jaar maakten hier op speelse wijze kennis met programmeren. 

De (regionale) partners van dit initiatief zijn Ziggo, Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht, Medialab Setup, de Bibliotheek Utrecht en Jaarbeurs. Volgende CoderDojo’s zijn al gepland en vinden in november, december en januari plaats in De Bibliotheek Utrecht.

CoderDojo

Tijdens een CoderDojo maken jongeren kennis met techniek en leren zij op een eenvoudige en speelse manier programmeren, websites en apps maken en nog veel meer. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Vrijwilligers met een passie voor techniek begeleiden de jongeren, maar het uitgangspunt is vooral ‘zelf doen’. CoderDojo is oorspronkelijk een Ierse vrijwilligersorganisatie. Inmiddels zijn er wereldwijd, in meer dan 60 landen, meer dan 700 CoderDojo’s.

De kinderen zijn aan de slag gegaan met onder andere Scratch. Scratch is een gratis, visuele programmeeromgeving die speciaal geschikt is voor jonge mensen. Met dit programma lijkt het alsof je met Lego blokken aan het bouwen bent aan bijvoorbeeld een animatie, spel of muziek.

Europese Codeweek

Programmeren is hét lezen en schrijven van de toekomst. Achter iedere interactie tussen mens en computer zit code. Of je nu een app bouwt, een simulatie maakt van het sterrenstelsel of mensen door social media met elkaar in verbinding brengt. Code is overal. Programmeren leert kinderen logisch en gestructureerd denken en begrijpen hoe technologie werkt; belangrijke vaardigheden om met technologische innovaties om te kunnen blijven gaan.

In heel Europa werd afgelopen week, van 10 tot en met 17 oktober, de Codeweek georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van leren programmeren door jongeren. Ook in Nederland zijn diverse activiteiten rond coderen, waaronder vandaag deze CoderDojo in Utrecht.

De partners van CoderDojo Utrecht:

– Ziggo

Ziggo wil jong en oud de vaardigheden geven vol vertrouwen de mogelijkheden van de online wereld te benutten. Het ondersteunen van CoderDojo past in de maatschappelijke aanpak, waarin zij jongeren willen voorbereiden op hun toekomst en hen vroegtijdig kennis willen laten maken met techniek. Ziggo ondersteunt de ambitie van CoderDojo meer Dojo’s te creëren en helpt door inzet van collega’s, materialen, locaties en het creëren van extra bekendheid. Op deze manier geven zij nog meer kinderen de kans te leren programmeren en onze nieuwe creatieve generatie te worden.

– Gemeente Utrecht
Utrecht heeft dit jaar de titel ‘slimste binnenstad van Nederland’ gekregen. Door het samenbrengen van partijen en initiatievenontstaan er mooie evenementen en samenwerkingsverbanden die de stad slimmer maken. CoderDojo past helemaal in de visie van Utrecht maken we samen. Jeugd vroegtijdig laten kennismaken met de digitale technieken en programmeren is belangrijk voor de beroepen van de toekomst en draagt bij aan de innovatiekracht van Utrecht.
– Economic Board Utrecht

De arbeidsmarkt vraagt steeds meer om werknemers die overweg kunnen met ICT. Aan deze behoefte voldoen is cruciaal voor de ontwikkeling van de economie. Coderdojo laat jongeren op een laagdrempelige en plezierige manier kennismaken met ICT, en bereidt ze zo spelenderwijs voor op de toekomst. De Economic Board Utrecht ondersteunt CoderDojo daarom graag.

– De Bibliotheek Utrecht
De Bibliotheek Utrecht is een  inspirerende plek voor iedereen in de stad. Hier kun je komen lezen, leren en anderen ontmoeten. De Bibliotheek Utrecht wil graag alle inwoners van Utrecht  in staat stellen om de wereld te leren lezen. Daarom past de CoderDojo ook helemaal bij de Bibliotheek. Je ontmoet er anderen met dezelfde interesse en je maakt kennis met nieuwe technieken. En programmeren is ook gewoon lezen en schrijven! De Centrale Bibliotheek heet de CoderDojo vanaf november dan ook van harte welkom.

– Jaarbeurs

Jaarbeurs zet al bijna 100 jaar handel in beweging. We inspireren, motiveren en activeren de handel door zowel fysiek als online waardevolle ontmoetingen te creëren. Hiermee verbinden we mensen en markten, handelaren en producenten. Want daar ligt onze kracht. CoderDojo draagt bij aan brede kennis, creativiteit en toepassingen in onze deze digitale wereld. De jonge deelnemers zijn onze toekomst en hun creativiteit een inspiratie voor de bedrijven van morgen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht