Haagse wijk het Bezuidenhout krijgt digitale buurtwacht

Den Haag, 24 november 2014 – De bewoners van de Haagse wijk het Bezuidenhout nemen vandaag de buurtwacht-app Civilant in gebruik om de buurtveiligheid te vergroten en het aantal inbraken te verminderen. De 15.000 deelnemende Hagenaars en de politie waarschuwen elkaar bij onraad.
In de wijk zijn tal van overheidsinstanties gevestigd, waaronder het ministerie van Economische Zaken en de Sociaal Economische Raad. Het voormalige woonpaleis van prinses Beatrix Huis ten Bosch, grenst aan het Bezuidenhout. Op initiatief van het buurtpreventieteam wordt een proef met de digitale buurtwacht gestart. De wijk heeft al 35 actieve buurtpreventiemedewerkers van vlees en bloed.
De gratis app is een belangrijke mobiele innovatie voor het vergroten van de veiligheid in de wijk en om de sociale samenhang te verbeteren. De ‘digitale buurtwacht’ in de vorm van een geavanceerde groepsapp op de smartphone werkt even simpel als doeltreffend.
Linken van buren
Bewoners die de gratis Civilant-app op hun mobiele telefoon zetten, worden in een straal van circa duizend meter met elkaar verbonden (‘gelinkt’). Ze kunnen nu zelf melding maken van bijvoorbeeld een gestolen fiets, een inbraak, verdachte personen of vandalisme. De melding kan worden voorzien van een foto.
Eerder werd de gratis app uitvoerig getest in een wijk in Barneveld. De veiligheidscoördinator van de gemeente Barneveld en de inwoners van de wijk zijn enthousiast. Recent is op verzoek van de inwoners gestart in een tweede wijk in Barneveld en de verwachting is dat alle wijken van de gemeente Barneveld de app Civilant gaan gebruiken.
Extra alert door meldingen
Bij het gebruiken van de gratis app krijgen bewoners een zogenaamde ‘volglocatie’. De bewoners kunnen ook meerdere ‘volglocaties’ activeren. Bijvoorbeeld: de school van de kinderen, de eigen woning of het bedrijf. De gebruiker van de app ontvangt automatisch alle meldingen die betrekking hebben op de betreffende ‘volglocaties’ op zijn smartphone.
Zodra een melding is gedaan, zijn buurtbewoners meteen gealarmeerd en kunnen tijdig hun maatregelen treffen door bijvoorbeeld deuren en ramen goed af te sluiten of hun kinderen in veiligheid te brengen bij verdachte personen in de buurt. Zo kunnen burgers op een snelle en eenvoudige manier bijdragen aan een veiligere buurt.
Noodsituaties van hulpdiensten
Civilant werkt twee kanten op: de app ontvangt automatisch ook alle meldingen van hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance, die direct over vermissingen en noodsituaties alarmeren. Daarnaast kunnen de gebruikers van de app via hun digitale buurtwacht met één druk op de knop rechtstreeks contact maken met deze hulpdiensten.
Civilant is het antwoord op de trend dat burgers via groeps-WhatsApps en social media misdaad in de buurt aanpakken. Na een eerste introductie in februari heeft Civilant circa 5000 beoordelingen ontvangen van smartphonegebruikers die de app hadden geïnstalleerd. Op basis van deze beoordelingen is de app verder verbeterd en nog beter afgestemd op de wensen van de gebruikers. Vanuit vele plaatsen in het land is interesse getoond om zo snel mogelijk met de groepsapp te gaan werken.
Klaas Wilting van Civilant: “De groepsapp is een goed middel om de saamhorigheid en de sociale samenhang binnen buurten en wijken te vergroten. Het elkaar tijdig informeren en alarmeren over al die zaken die eigen buurt en wijk leefbaarder maken. Niet langs elkaar, maar met elkaar. Zo’n nieuwe groepsapp is ook een uitermate belangrijk middel om in de wijk de extra oren en ogen van politie en gemeente te zijn.”
De Civilant-app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play. Ga voor meer informatie naar www.civilant.com. Kijk hier om te zien hoe de Civilant-app werkt.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.