Industry Wire

Geplaatst door Blackberry

Huizen worden slimmer, maar niet automatisch ook veiliger

Amsterdam, 28 september 2022 – In heel Europa gebruiken en installeren consumenten een recordaantal nieuwe slimme technologieën in huis – van aangesloten apparaten en oplaadstations voor elektrische voertuigen tot draadloze beveiligingscamera’s, deurbellen en thermostaten. Uit onderzoek van BlackBerry* blijkt dat in Nederland het afgelopen jaar 4,5 miljoen huishoudens thuis slimme apparaten geïnstalleerd hebben.

Gierige Nederlanders
Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat kostenbewuste kopers geen prioriteit geven aan veiligheid bij de aanschaf van slimme apparaten. Maar wat vinden Nederlandse thuiswerkers dan wel belangrijk bij de aanschaf van een slim apparaat?

  •  41% van de Nederlandse thuiswerkers noemt de prijs de belangrijkste overweging
  • 34% is van mening dat het apparaat gebruiksvriendelijk moet zijn
  • 30% wil graag dat het apparaat gemakkelijk te installeren is
  • slechts 30% vindt het belangrijk dat het smart device veilig is

Samen kan dit het risico van cyberaanvallen voor zowel bedrijven als hun werknemers drastisch verhogen, aangezien hybride en thuiswerken de norm worden. Wanneer consumenten zich niet meer concentreren op de veiligheid en bedrijven hun beveiliging niet uitbreiden om dit te compenseren, kunnen cybercriminelen profiteren van deze onbeveiligde toegangspunten. Dat kan leiden tot diefstal van waardevolle persoonlijke en bedrijfsgegevens.

“Slimme apparaten vinden steeds vaker hun weg naar ons huis, niet alleen om ons leven gemakkelijker te maken, maar ook om kosten te besparen. Dit brengt echter een verhoogd risico met zich mee, aangezien onbeveiligde apparaten het perfecte doelwit zijn voor cyberaanvallers”, zegt John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics, van BlackBerry Cybersecurity. “Nu consumenten prioriteit geven aan aanschafkosten boven beveiliging en bedrijven er niet in slagen om hun huishoudelijke slimme apparaten te beschermen, lopen zowel persoonlijke als bedrijfsgegevens gevaar.”

Nieuwe EU-regels moeten zorgen voor betere beveiliging
De Europese Commissie heeft strengere regels over de beveiliging van met internet verbonden apparaten en software gepresenteerd. Bedrijven moeten onder andere lekken binnen 24 uur melden en vijf jaar beveiligingsupdates leveren.

De nieuwe Cyber ​​Resilience Act moet consumenten en bedrijven volgens de Europese Commissie ‘beter beschermen tegen apparaten met een gebrekkige beveiliging’. De nieuwe regels bevatten allerlei vereisten waaraan fabrikanten van apparaten en makers van software tijdens de ‘hele levenscyclus’ moeten voldoen. Fabrikanten worden bijvoorbeeld verplicht om beveiligingsondersteuning en software-updates te bieden om beveiligingslekken aan te pakken. Ook moeten consumenten voldoende informatie krijgen over de cyberbeveiliging van de producten die ze kopen en gebruiken.

*Onderzoek uitgevoerd in juni 2022 door Opinion Matters namens BlackBerry (NYSE: BB; TSX: BB), naar 4.000 Europeanen (in het VK, Duitsland, Frankrijk en Nederland) die de afgelopen 12 maanden en een slim apparaat in huis hebben.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht