Industry Wire

Geplaatst door Hack The Crisis

INTERNATIONAAL TEAM GEBRUIKT GAMIFICATION IN DE RACE VOOR EEN CORONAVACCIN

Amsterdam, 04-04-20. Terwijl de wereld binnenblijft, werken onderzoekers over de hele wereld onvermoeibaar door om een coronavaccin te vinden. Volgens een internationaal team van developers, ondernemers en wetenschappers kan dit echter sneller, wanneer mensen meedoen aan een simpel spel: AnalysisMode. Dankzij deze onderzoekstool kan iedereen helpen bij het ontdekken van vaccins door speelsgewijs patronen te herkennen. Het AnalysisMode-team is onderdeel van de Nederlandse editie van Hack The Crisis – een hackathon waarin ruim 500 deelnemers samenwerken aan uitdagingen rondom COVID-19.

Het spel stelt mensen in staat om patronen en configuraties te vinden die later door een computer worden gebruikt om vaccinformules te voorspellen. De formule voor het vaccin die we zoeken is slechts een deel – een kleine eiwitsequentie – van het virus. Wanneer het in ons lichaam wordt geïnjecteerd, veroorzaakt het een immuunrespons zonder bijwerkingen. Elke ‘gameplay’ geeft hints van patronen aan een computer, zodat de computer niet alle mogelijke combinaties hoeft te proberen, maar een startpunt krijgt. Zo kan de zoektocht naar een vaccin enorm versnelt worden.

Volgens de bedenker Tiago Roberti Sampaio (vaccinonderzoeker en AI developer) kunnen alle mensen een bijdrage leveren. “Hoewel computers onverslaanbaar zijn in het uitvoeren van wiskundige berekeningen, kan het menselijk brein bij veel taken gemakkelijk de snelste computer ter wereld overtreffen. Zo zijn mensen met name goed in het herkennen van visuele patronen. En dat is belangrijk, omdat er voor een vaccin gezocht moet worden naar één combinatie uit miljarden mogelijke combinaties”.

De puzzels in het spel worden gegenereerd op basis van eiwitsequenties van het SARS 2003-virus die al in het laboratorium zijn getest. Elke keer dat iemand speelt, leren ze een kunstmatige intelligentie om kandidaat-vaccins te detecteren. Deze kennis zal worden gebruikt om nieuwe kandidaten voor het COVID-19-vaccin te voorspellen. Hoe meer gameplays, hoe beter de voorspellingen. AnalysisMode roept iedereen op om een paar minuten mee te spelen via https://www.analysismode.com/.

Het team is in gesprek met Oxford University om hun resultaten mee te nemen in het onderzoek naar een vaccin. Het uiteindelijke doel is om een ​​vaccinformule te vinden die wereldwijd kan worden. Als de juiste eiwitsequentie gevonden is, kan deze in elk laboratorium over de hele wereld te worden geproduceerd. 5100 mensen uit 93 landen speelden tot nu toe mee.

Over Hack The Crisis NL

Het AnalysisMode team is één van de teams van Hack The Crisis NL. Dit weekend komt deze snelgroeiende wereldwijde beweging #hackthecrisis naar Nederland. Van 3 tot en met 5 april organiseren vrijwilligers uit de Nederlandse startup- en techgemeenschap, geleid door TNW en Innofest, een online hackathon om met innovatieve oplossingen te komen voor de bestrijding van de corona-pandemie. Sinds het ontstaan van de #hackthecrisis-beweging, twee weken geleden in Estland, is er wereldwijd een groeiend aantal hackathons georganiseerd waarbij vele tienduizenden mensen betrokken zijn. Zondag kiest een deskundige jury onder leiding van Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO van TNW, de winnende oplossingen van de Nederlandse editie.

— Einde bericht —

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht