Industry Wire

Geplaatst door Hiber

IoT Space-startup Hiber krijgt nieuwe leiding na succesvolle eerste fase

AMSTERDAM – In 2018 heeft Hiber succesvol twee nano-satellieten gelanceerd en is verkozen tot Commercial Startup Launch 2018 door Amazon Web Services. De komende maanden richt de IoT Space startup zich op het verder revolutionaliseren van het IoT-landschap en de groei van de eigen organisatie. Voor CEO en co-founder Ernst-Peter Hovinga is dit hét moment om het leiderschap over te dragen aan de rest van het team.

Per 1 januari is de dagelijkse leiding van Hiber in handen gekomen van de drie overige founders Laurens Groenendijk (MD commercieel), Maarten Engelen (MD technologie) en Erik Wienk (MD operationeel, financieel en juridisch). Zij werkten eerder succesvol samen als management-team van startup Treatwell, wat binnen 18 maanden na oprichting in 2015 leidde tot een verkoop aan het beursgenoteerde Japanse Recruit Holdings. Tevens waren ze respectievelijk betrokken als founder bij Just-Eat.com (LSE: JE.), founder Siteworkers en CFO bij Booking.com.

De komst van twee zeer ervaren en gerespecteerde specialisten uit de satellietcommunicatie sector, Bruce Henoch (General Counsel) en Steven Rutgers (VP Sales & Business Development) in de afgelopen maanden heeft het Hiber-team nog verder versterkt. Hiber’s managementteam wordt gecompleteerd door Coen Janssen (co-founder & business intelligence) en Hub Urlings (ESA & overheidsprojecten).

Betrokken als adviseur

Hovinga blijft betrokken als aandeelhouder en adviseur van de Raad van Commissarissen ingaande per 1 januari 2019. “Een succesvolle livegang en het klaarstomen van de organisatie voor exponentiële groei waren altijd mijn ambitie,” zegt Hovinga. “Nu we die enorm belangrijke mijlpalen hebben gehaald, is het een logisch moment voor een herstructurering van het leiderschapsteam van Hiber.”

Erik Wienk: “Hiber is een geweldig bedrijf met een zeer bijzondere missie, namelijk connectiviteit bieden tot de meest afgelegen plekken op de wereld. Dat is een zeer ambitieuze onderneming, wat een enorme uitdaging met zich meebrengt. Ernst-Peter heeft ons als CEO succesvol geleid door de eerste fase, waarvoor wij hem enorm dankbaar zijn. De volgende fase, de commerciële en snelle uitrol, vraagt om een MT dat op elkaar ingespeeld is. Onze vorige samenwerking bij Treatwell heeft uitgewezen dat wij drieën in korte tijd het onmogelijke kunnen bewerkstelligen.” We hebben relevante kennis om een super scalable organisatie te bouwen welke nodig is om industry leader te worden op het gebied van Industrial IoT connectivity.

In februari 2019 zal het Hiberband netwerk live gaan: een wereldwijd Internet of Things connectiviteitsnetwerk gebaseerd op nano-satellieten. Bestaande netwerken dekken slechts stedelijke gebieden en rijkere landen, terwijl traditionele satellieten die wel een ruimere dekking bieden duur zijn en veel stroom nodig hebben. Hiber wil de 90% van de planeet die momenteel niet gedekt wordt, voorzien van connectiviteit. Het bedrijf verwacht in de komende 12 tot 18 maanden nog een dozijn satellieten te lanceren om aan de toenemende wereldwijde vraag naar IoT-ready dataconnectiviteit te voldoen.

—————————————————————————————————————-Over Hiber

Hiber (voorheen Magnitude Space) is een zogenaamde ‘new space’-startup (*). Opgericht door – en onder leiding van een dreamteam van – satelliet-kenners en tech-ondernemers werken de ‘Hibernauts’ aan letterlijk een moonshoot: een eigen nano-satelliet constellatie de ruimte insc-hieten. Elke nano-satelliet heeft de grootte van een flinke schoenendoos.

Tot op heden is zo’n €15 miljoen geïnvesteerd in het bedrijf. Met subsidies, innovatiekredieten en investeerders realiseerde Hiber eind november 2018 de eerste stap in de droom om Nederlands eerste commerciële satellietbedrijf te worden. Op de kantoren in Amsterdam, Delft en Washington DC (VS) werken meer dan 35 medewerkers aan de baanbrekende, patent-pending technologie achter Hiber en Hiberband.

Hiber’s nano-satellieten nemen een baan om de aarde en vliegen zestien keer per dag over de polen en twee keer per dag over elke plek op de evenaar, waardoor Hiber als eerste daadwerkelijk een wereldwijd dekkend IoT-connectiveitsnetwerk kan aanbieden. Dit proces is meer dan 20 keer goedkoper dan bestaande wereldwijd dekkende oplossingen.

Hiber werd in 2018 door AWS geselecteerd als Commercial Startup Launch uit meer dan 6000 andere startups. Eerdere startups die deze titel ten deel vielen zijn Netflix, Airbnb en Pinterest.

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht