Industry Wire

Geplaatst door Marcommit

ITvisors realiseert Internet of Things-platform voor Heijmans op basis van Mendix

Utrecht, 24 april 2017 – IT-bedrijf ITvisors heeft voor bouwbedrijf Heijmans een internet of things-applicatie en -dataplatform ontwikkeld ten behoeve van BeSense. Dit is een slim sensorsysteem dat inzicht geeft in de bezetting, benutting en de comfortwaardes van een werkomgeving, zoals CO2-waarden, temperatuur, lichtintensiteit en luchtvochtigheid. ITvisors heeft de eindgebruikersapplicatie voor BeSense ontwikkeld in Mendix. Via het LoRa-netwerk komt alle sensordata uit een kantoor samen op het Microsoft Azure-platform in de cloud, waar de databeveiliging en het datamanagement plaatsvindt. Alle geaggregeerde data wordt vervolgens naar de Mendix-applicatie ontsloten en geanalyseerd, zodat eindgebruikers met deze inzichten duurzame beslissingen kunnen nemen.

Vier soorten eindgebruikers

Heijmans werkt inmiddels ruim drie jaar in nauwe samenwerking met diverse partners (waaronder ITvisors, schoonmaakbedrijf CSU en sensorfabrikant Clickey) aan de ontwikkeling van het systeem, wat begin 2017 officieel gelanceerd is. Hiermee heeft BeSense een leidende IoT-applicatie verkregen op het gebied van slim gebouwbeheer. De BeSense applicatie richt zich op vier verschillende soorten eindgebruikers: schoonmakers, facility managers, medewerkers, en CEO’s.

  • Schoonmakers krijgen met de app informatie over de vervuiling van verschillende ruimtes, toiletten en bureaus. Hierdoor krijgen zij exacte informatie over taken, planning en looproutes. Bovendien kan de schoonmaker bepaalde meldingen doen via de app, bijvoorbeeld als er een lamp kapot is.
  • Medewerkers krijgen met de app inzicht in de beschikbare werkplekken en de drukte op een bepaalde afdeling.
  • Facility managers gebruiken de app om inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van een gebouw en kunnen op basis daarvan proactief hun gebouwbeheer, onderhoud en hospitality optimaliseren.
  • CEO’s beschikken door de app over stuurinformatie over de bezetting en het gebruik van een kantoorpand, waarmee zij uiteindelijk kosten kunnen besparen.

De ontwikkeling

Medio 2016 is ITvisors samen met het projectteam van BeSense op basis van de agile werkwijze gestart met de bouw van de applicatie. Juist vanwege het innovatieve karakter van het project en de samenstelling van het projectteam is er gekozen voor Mendix. Met dit low-code ontwikkelplatform is het mogelijk om tot vier keer sneller applicaties te ontwikkelen. Mendix gaat uit van modelleren, in plaats van programmeren. Dit betekent dat iedereen een actieve bijdrage kan leveren aan de bouw van een applicatie. Bovendien zijn veel componenten binnen Mendix herbruikbaar, waardoor de time-to-market aanzienlijk korter was.

Thomas Thunnissen, projectmanager innovatie bij Heijmans, is zeer tevreden met de nieuwe applicatie, maar zeker ook over de samenwerking met ITvisors: “Mendix is een prachtig platform en biedt ons die schaalbaarheid en flexibiliteit die we zo hard nodig hebben. We willen de komende jaren BeSense namelijk laten uitgroeien tot een groter systeem dat informatie uit meerdere facilitaire diensten kan koppelen. Desondanks is alleen een goede techniek niet voldoende voor een succesvol project. De prettige samenwerking met ITvisors heeft daar ook een cruciaal aandeel in gehad. Ze hebben kennis van de juiste technologie, begrijpen IoT-concepten en hoe de applicatie bepaalde processen moet ondersteunen.”

Meer uitleg over BeSense is te vinden op YouTube, via: https://www.youtube.com/watch?v=Jp_En9CjN0M

 

——-

Over ITvisors

ITvisors wil een betrouwbare en innovatieve partner voor haar klanten zijn door het brengen van hoogwaardige kennis op het gebied van kritische bedrijfsapplicaties (build2last) en innovatieve IT technologie (designed2change). ITvisors is een specialist in beide omgevingen en is in staat om deze werelden samen te laten werken vanwege haar unieke positionering. Middels een complete aanpak vertaalt ITvisors business processen van haar klanten naar innovatieve en doelmatige IT oplossingen. Dit doen zij met een zeer ervaren team van professionals, gespecialiseerd in SAP, Mendix en OpenText. Innovatie komt vaak voort uit procesoptimalisatie. De consultants van ITvisors zijn daarom ook getrainde Lean Six Sigma experts. Door hun jarenlange ervaring, zijn zij deskundig in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. ITvisors helpt haar klanten de reis van digitale transformatie succesvol te maken en is daarom aangemerkt als strategisch partner van Mendix. Meer informatie via: www.itvisors.com

Over Heijmans

Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, woningbouw, utiliteit en infra combineert in de werkgebieden Wonen, Werken en Verbinden. Door te sturen op voortdurende kwaliteitsverbetering, innovatie en integraliteit realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Heijmans realiseert projecten voor woonconsumenten, bedrijven en overheden en bouwt samen met hen aan de ruimtelijke contouren van morgen. Meer informatie via: www.heijmans.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht