Industry Wire

Geplaatst door Brusselse Nieuwe

Journalisten en oud-politici lanceren website met Nederlands nieuws over Europa

Op dinsdag 7 september as. wordt om 10.30 uur nieuwswebsite ‘Brusselse Nieuwe’ feestelijk gelanceerd in Den Haag. Initiatiefnemers zijn (oud-)politici en journalisten die dagelijks Nederlands nieuws over Europese ontwikkelingen willen brengen, omdat het huidige nieuwsaanbod op dit vlak hen te karig is. Brusselse Nieuwe start dagelijks met gratis korte berichten over Europa die Nederlanders aangaan. Elk bericht heeft een Nederlandse invalshoek, de lezer kan bijvoorbeeld verhalen verwachten over wat de Tweede Kamer een Nederlandse minister die naar Brussel moet aan opdrachten meegeeft en wat krijgt deze minister daar voor elkaar krijgt. Over wat Urker vissers of Brabantse boeren merken van Europees beleid en wie demonstreert er op het Malieveld vandaag en wat is daar Europees aan? Voormalig (Euro-)parlementariër Wim van de Camp: ‘’ Heb als Europarlementariër veel aandacht besteed aan het vertalen van wat er in Brussel gebeurt naar Nederland, maar de kloof was en is groot. Mooi dat Brusselse Nieuwe nu daarom vooral het Nederlandse nieuws uit Europa vist en fileert voor het Nederlandse publiek. ‘’ Op termijn volgen ook langere, achtergrond berichten, vlogs en podcasts.

Het aantal Nederlandse correspondenten in Brussel neemt al jaren af. Europees nieuws zou niet sexy zijn, te ingewikkeld voor het brede publiek en is daarom geen prioriteit voor Nederlandse hoofdredacties en eigenaren van nieuwsmedia. Ook Bert van Slooten, voormalig Brussel-correspondent bij de NOS zag het aantal collega’s teruglopen ‘’ De belangen voor Nederland worden alleen maar groter in Europa, maar Nederlanders krijgen er steeds minder van mee zo, dat is slecht voor de democratie. ’’ Als hoofdredacteur bij Brusselse Nieuwe ziet Van Slooten erop toe dat redacteuren begrijpelijke en prikkelende verhalen schrijven.

Brusselse Nieuwe doet met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek al een tijdje doelgroep-onderzoek en experimenten voor het vinden van de beste journalistieke vorm om grip op Europese gebeurtenissen te bieden aan Nederlanders. André Elissen, voormalig (Euro-)parlementariër: ‘’ Ongeacht hun politieke voorkeur, de meeste Nederlanders hebben het gevoel dat Europees beleid hen overkomt. Met dagelijks overzicht van welke Nederlandse politicus moet aantreden in de Brusselse arena weet je wie je kunt mailen als je het ergens niet mee eens bent .’’ Elissen is met Wim van de Camp, Dorette Corbey, Kees Bos, Marjory van den Broeke en Lieuwe van Slooten als adviseur op vrijwillige basis betrokken bij de eerste plannen en de pilot-fase van Brusselse Nieuwe. Na de lancering zal de adviesraad vooral toezien op de politieke neutraliteit van het nieuwe medium, dat voor alle Nederlanders interessant moet zijn, voor Eurofielen, Europa-haters en iedereen daar tussen.

Programma Perslancering 7 september 2021, pop-up redactie Elandstraat 69 Den Haag

10.15 uur inloop met koffie

10.30 uur aanvang, welkom door hoofdredacteur Bert van Slooten

10.35 uur Mendeltje van Keulen interviewt voormalig (Euro-)parlementariër Wim van de Camp

10.45 uur Post uit Brussel live, door Mendeltje van Keulen

10.50 uur Mendeltje van Keulen interviewt voormalig (Euro-)parlementariër André Elissen

11.00 uur Feestelijke lancering Brusselse Nieuwe en gelegenheid tot vragen en interviews

NB: De pop-up redactie op adres Elandstraat 69 (2513 GM) Den Haag is momenteel slecht bereikbaar met de auto wegens werkzaamheden in de straat, maar wel goed bereikbaar met het OV, via tram 16 vanaf Den Haag Centraal en HS, uitstappen halte Elandstraat.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht