Industry Wire

Geplaatst door Techleap

Kees Aarts van Protix wint LET Award 2024

Amsterdam, 19 april 2024 – Kees Aarts, CEO en oprichter van de innovatieve tech scaleup Protix is gisteravond uitgeroepen tot winnaar van de (Leading Entrepreneur in Tech) LET Award 2024. De LET Award, georganiseerd door Techleap, is een jaarlijkse award voor toppresterende Nederlandse scaleups en vestigt de aandacht op hun economische en maatschappelijke bijdrage. 

Kees Aarts is medeoprichter en CEO van Protix, een internationaal opererende insectenkwekerij gespecialiseerd in het produceren van alternatieve dierlijke eiwitten uit insecten. Deze eiwitten worden onder meer verwerkt in dierenvoeding.

Protix zet zich in om grote uitdagingen binnen het huidige voedselsysteem aan te pakken door voedselresten te gebruiken voor de kweek van insecten. Bovendien worden de reststromen omgezet in organische meststof, waardoor Protix bijdraagt aan een circulaire voedselketen. Eind 2023 haalde de insectenkweker €55 miljoen op en onthulde het zijn groeiplannen in de Verenigde Staten.

De jury over Kees Aarts

“Dit jaar laten Nederlandse scaleups wederom zien welke belangrijke positie ze spelen op economisch en maatschappelijk vlak. Kees Aarts heeft deze prijs verdiend vanwege zijn innovatieve aanpak en opmerkelijke bedrijfsgroei. Hij werkt actief aan het oplossen van wereldproblemen en bevordert diversiteit en inclusie binnen zijn organisatie. Daarnaast treedt Kees ook op als ambassadeur in het ecosysteem en helpt hij andere techbedrijven verder. Hij is dan ook zonder twijfel de terechte winnaar van de LET Award 2024”, aldus jurylid Gillian Tans, oud-CEO van Booking.com.

Kees Aarts: “Dit was spannender dan alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Het gaat nu niet om mijn product of service te verkopen, maar om erkenning te krijgen van mijn collega-ondernemers. Dat is echt bijzonder. Als ondernemer ben je constant bezig om iets nieuws te creëren. Je werkt aan een omgeving voor medewerkers en klanten waarvoor je altijd aan het strijden bent. Dat kost soms meer dan het oplevert, maar het unieke van ondernemen is dat je iets tot stand brengt wat anderen niet lukt.”

De jury bestond uit Matthijs Welle (oprichter en CEO van Mews en LET Award-winnaar van vorig jaar), Gillian Tans (adviseur en investeerder), Job van der Voort (oprichter en CEO van Remote, oud-winnaar van de LOEY) en Laurens Groenendijk (mede-oprichter van onder meer JustEat en Dutch Founders Fund).

Omar Zakaria Fouab winnaar NeXT Award

Tijdens het evenement werd ook Omar Zakaria Fouab, oprichter van het snelgroeiende EdTech bedrijf Archipel Academy, uitgeroepen tot winnaar van de LET NeXT Award. Dit is een award voor een veelbelovende startup die in de vroege fase een fenomenale groei doormaakt.

Archipel Academy is een marktplaats voor het bijscholen en omscholen van medewerkers in een snel veranderende arbeidsmarkt. Het platform biedt toegang tot meer dan 500.000 trainingscursussen die eenvoudig geboekt kunnen worden via een one-stop shop.

“Als ondernemer ben je 80 uur per week aan het werk. Je ziet je familie weinig en dan is het af en toe fijn om even stil te staan en ook van buitenaf erkenning te krijgen dat je met echt iets gaafs bezig bent. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen toegang te geven tot educatie. We raken nu al meer dan 3 miljoen mensen en stoppen niet”, aldus Omar Zakaria Fouab.

Constantijn van Oranje, speciaal gezant van Techleap: “Het is duidelijk dat er dit jaar topkandidaten waren voor de LET Award. Tegelijkertijd laten deze awards zien dat er nog een lange weg te gaan is qua diversiteit onder scaleup-founders. We mogen trots zijn op deze prestaties, maar het is ook cruciaal dat we diversiteit hoog op de agenda zetten.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht