Industry Wire

Geplaatst door Zebra

Kies een koude toeleveringsketen voor een warme Valentijnsdag

Stel je voor: je gaat naar de winkel en er zijn geen rozen, chocolaatjes of luxe diners voor twee meer. Je romantische plan valt in duigen en je moet terugvallen op een minder-dan-ideale back-upoptie. Valentijnsdag is voor retailers hét piekmoment waarop mensen cadeaus kopen zoals rozen, chocolade, luxeartikelen en speciale aanbiedingen. Volgens NRF-gegevens zouden de totale uitgaven in 2023 zijn uitgekomen op 25,9 miljard dollar, dat is ongeveer 22 miljard euro.

Net als voorgaande jaren kunnen er dingen misgaan. Een van de risico’s is verspilling van voorraden – bloemen, cosmetica, voedsel – omdat deze gevoelig zijn voor luchtvochtigheid en temperatuur. Neem bijvoorbeeld rozen. De leveringsketen voor rozen is wereldwijd, met landen als Ecuador, Colombia, Kenia en Nederland die rozen kweken, oogsten en verschepen over de hele wereld. Timing en temperatuur is alles – ze moeten op het juiste moment geplukt en verwerkt worden en duizenden kilometers vervoerd worden op de juiste temperatuur en in de juiste omgeving zodat ze vers, stevig en kleurrijk zijn voor het winkelend publiek.

Enkele van de zorgen waar oogstbedrijven en logistiek managers aan moeten denken als het gaat om de koudeketen zijn: het koelen via vacuüm en geforceerde lucht, het verwijderen van geïnfecteerde bloemen en het vermijden van botrytis en vorstschade tijdens opslag en transport. Blootstelling aan de verkeerde omgeving kan leiden tot voorraadverspilling, inkomstenverlies en negatieve ervaringen van consumenten. Maar hoe kunnen leveranciers, logistieke bedrijven en opslagbedrijven ervoor zorgen dat hun koudeketen zo optimaal mogelijk is?

Managers van koude toeleveringsketens of de omgevingsdata daarvan, hebben nauwkeurige, tijdige overzichten op hoog niveau nodig van hun voorraad en toeleveringsketen. Met ‘luchtverkeerscontrole’-platforms die gegevens in de hele keten verbinden, analyseren en gebruiken. Deze platforms bieden voorspellende inzichten en analyses voor weg-, zee-, lucht-, spoor- en last-mile-routing en stellen transport- en logistieke teams in staat om oplossingen op maat te bouwen met API’s en gebruik te maken van AI-assistenten voor het identificeren en oplossen van problemen. Wordt er bijvoorbeeld een melding gemaakt van een vertraagde aankomst van een lege vrachtwagen, dan kan een laaddockmanager zijn personeelsbeheeroplossing gebruiken om werk opnieuw te verdelen.

Er kunnen bijvoorbeeld vier werknemers ingezet worden om te assisteren bij het laden of lossen van temperatuurgevoelige zendingen, waardoor ze de blootstelling aan warmere of koudere temperaturen minimaliseren. In een ander scenario kan het platform weerrapporten combineren met verwachte transportroutes om een vertraagd vertrek aan te bevelen. De zending kan te laat zijn, maar het is beter om te laat te zijn dan pallets met rozen weg te moeten gooien bij aankomst omdat de temperatuur te laag was.

Op operationeel niveau kunnen omgevingsbewakingssystemen sensoren in verwarming, ventilatie, airconditioning en andere systemen gebruiken om die lucht, luchtvochtigheid, licht en andere omstandigheden in koelruimtes te volgen. Ze bewaken de omstandigheden in een ruimte en geven managers inzicht in wat er gebeurt. Ondertussen monitoren omgevingssensorsystemen temperatuur, luchtvochtigheid, licht en andere omstandigheden tot op itemniveau en zelfs nadat een item de koelopslag heeft verlaten. Dit betekent dat sensorsystemen met een voorraad rozen mee kunnen reizen, waarbij ze omstandigheden, locatie en tijd tijdens het transport monitoren en delen, alsook bij aankomst. Sensoren kunnen variëren van eenvoudige sensoren op basis van chemische stoffen tot passieve USB-monitoringapparaten en meer geavanceerde Bluetooth-sensoren.

Zo kunnen bijvoorbeeld de gegevens die via temperatuursensoren, location beacons en radiofrequentie-identificatie (RFID) zijn vastgelegd op het moment dat de rozen uit een trailer zijn gelost, naar de inbound staging gaan, van staging naar de koelopslag gaan, worden samengevoegd en vergeleken met behulp van prescriptive analytics. Als de temperatuur op een bepaald moment stijgt of daalt, kunnen managers het probleemgebied en het tijdsbestek identificeren om het probleem op te lossen en herhaling te voorkomen. Ze kunnen de gegevens ook gebruiken om de mogelijke impact van de temperatuurverandering op de productkwaliteit te bepalen. Recente ontwikkelingen in dataloggertechnologieën maken gebruik van Bluetooth® en NFC-connectiviteit (near field communication). Koudeketen-managers kunnen nu zien wat er in een doos of krat gebeurt zonder deze te hoeven openen, waardoor het gemakkelijk is om temperatuurschommelingen in bijna-realtime te volgen.

De data van deze draadloze dataloggers worden gewoonlijk naar de cloud gestuurd. De voorraad- of quality control manager kan dan inloggen op een privéportaal om de data van een volledige zending te bekijken. Moderne dataloggers worden geleverd met een beveiligingslaag die beveiligde verbindingen biedt om onrechtmatige toegang te blokkeren, datamanipulatie te voorkomen en gecodeerde gegevensoverdracht, om te beschermen tegen inbreuken op de beveiliging.

Conclusie
Elke roos heeft zijn doorn en op dit moment blijven de kosten en vertragingen toenemen in het Panamakanaal en lijkt het conflict op de Rode Zee niet op te houden, voor zover het de zeevracht betreft. Terwijl de bredere sector te maken heeft met personeelstekorten en een afname in de vraag naar luchtvracht, voelen transport- en logistieke bedrijven en de retailers die zij bedienen, nog meer druk. Maar uit recente gegevens blijkt dat leiders op het gebied van opslag en logistiek de juiste richting inslaan om hun bedrijfsactiviteiten een stuk zichtbaarder, veerkrachtiger en veiliger te maken.

67% procent van de besluitvormers is van plan om temperatuurmonitoringsensoren en slimme labels te implementeren, terwijl 91% wil overstappen op cloudgebaseerde systemen voor een beter zicht op de toeleveringsketen. Of het nu gaat om een online bestelling of rondkijken in de winkel, het is een teleurstelling als producten niet beschikbaar zijn, vooral voor speciale gelegenheden zoals Valentijnsdag. Sensoren en cloudplatforms helpen om dat tot het verleden te laten behoren.

Lees meer over oplossingen voor de koudeketen hier.
ZEBRA en de gestileerde Zebra kop zijn handelsmerken van Zebra Technologies Corp., geregistreerd in vele rechtsgebieden wereldwijd. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren. ©2023 Zebra Technologies Corp. en/ of haar dochterondernemingen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht