Industry Wire

Geplaatst door Flexas.com

Klantreviews bevestigen transitie, kantorenmarkt verschuift naar online

Flexas.com is voor de 1.000ste keer beoordeeld op de Feedback Company. Een onafhankelijk platform waar klanten reviews achter kunnen laten over de dienstverlening van een onderneming. De 1000ste review is een extra bevestiging van de digitalisering van de kantorenmarkt.

Vroeger was een geschikt kantoor vinden een kwestie van het juiste netwerk hebben. Dit kost vaak jaren om op te bouwen. Daarnaast kon je een traditionele bedrijfsmakelaar inschakelen, maar meestal kunnen zij maar een beperkt deel van de markt aanbieden. Nu ook de van oorsprong traditionele kantorenmarkt bezig is met een inhaalslag en aan het digitaliseren is, kan elk bedrijf binnen een paar klikken gebruik maken van het enorme netwerk van een bemiddelaar zoals Flexas.com. Als ondernemer kun je tegenwoordig gemakkelijk door het kantoorruimte-aanbod van bijna alle verhuurders gaan en zelf online kijken welk kantoor het beste bij je past. Op het moment dat je hier vragen over hebt kun je direct bellen, chatten, een formulier invullen en zelfs Whatsappen om je zoekvraag door te nemen.

Ook wordt de markt voor kantoorruimte steeds transparanter. Dit is goed voor de huurders, zodat zij gemakkelijker de juiste keuze kunnen maken voor de locatie van hun bedrijf. Alle bedrijven en ondernemers die geholpen worden door Flexas.com, ontvangen het verzoek om een review te plaatsen. Deze reviews zijn belangrijk omdat zij een grote rol spelen in de beoordeling van (online) bezoekers of een website/bedrijf betrouwbaar is en wat het serviceniveau is.

Marcel de Groot (CEO van Flexas.nl & Flexas.com) over de mijlpaal:

“Na 1000 reviews worden we gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10, een prachtige prestatie en compliment voor ons hele team. Een kantoorruimte vinden was nog nooit zo makkelijk, dat is de visie die wij elke dag nastreven. We ontzorgen de ondernemer die kantoorruimte zoekt volledig. We doen dit met een persoonlijke aanpak, want elke zoekvraag is anders. Voeg daar onze handelingssnelheid en expertise aan toe en je hebt een volledig ontzorgde zoektocht naar kantoorruimte. Zelfs bij de contractonderhandelingen met de verhuurder kunnen wij helpen.”

Online markt voor kantoren blijft groeien

De online markt voor kantoorruimte verhuur groeit al jaren gestaag door en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. In de onderstaande grafiek uit Google Search Console is het duidelijk zichtbaar dat het zoekvolume groeit. De turquoise gekleurde lijn is het totaal aantal organische vertoningen van de website Flexas.nl binnen Google. De gemiddelde positie van de zoekwoorden binnen Google is hierbij natuurlijk van groot belang. Echter, de paarse lijn in de grafiek (gemiddelde positie) is zeer stabiel te noemen. Bij zowel het aantal vertoningen als de gemiddelde positie zijn de echte cijfers vervangen door fictieve getallen, maar niet de verhoudingen op de Y-as. Dit in verband met concurrentiegevoelige informatie. Hieruit kan worden geconcludeerd dat er in de laatste anderhalf jaar een duidelijke groei is in het zoekvolume.

Deze groei wordt onder andere gestuwd door veranderingen in het aanbod en met name de groei van het aantal business centers en bedrijfsverzamelgebouwen in grote steden als Amsterdam

Een andere reden voor deze groei kan verklaard worden door het toenemende percentage eigenaars, ondernemers, beleidsbepalers en managers dat opgegroeid is met internet. Wanneer zij op zoek gaan begint deze zoektocht automatisch online.

Relatief minder freelancers en meer (grote) bedrijven

Een ander opvallend detail: Flexas.com ervaart een verschuiving in het type klanten. De online bemiddelaar begon jaren geleden en had toen voornamelijk zzp’ers en kleine bedrijven als klant. Dat is tegenwoordig wel anders. Ook de grotere kantoorruimtes worden de afgelopen paar jaar online verhuurd. De vraag naar kantoren tussen de 500 en 1.000 vierkante meter blijft maar toenemen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog uitschieters naar boven.

Een andere opvallende ontwikkeling valt waar te nemen bij de grootste bedrijven in Nederland. Denk hierbij aan onder andere banken, multinationals. Zij kiezen er steeds vaker voor projectteams en afdelingen in een flexibel kantoor te vestigen. Deze flexibele laag in hun “kantoorportefeuille” biedt hen de mogelijkheid snel op en af te schalen. Flexas.com helpt hen hierbij.

Gezien de groei van de zoekvolumes verwacht Flexas.com een verdere digitalisering in de kantorenmarkt. Deze verwachtingen gelden niet alleen voor Nederland. Ook ziet het online kantorenplatform meer en meer volumes in alle andere landen in Europa waar zij actief zijn.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht