Industry Wire

Kooplustige tablet- en smartphonegebruikers: wees op je hoede op in de feestelijke periode

Nieuwegein, 25 november 2014 – De komende feestelijke periode kopen we cadeaus voor onze vrienden en familie in de vorm van tablets, smartphones én beschermhoesjes. Voor smartphones en tablets zijn er oneindig veel accessoires te koop die ervoor zorgen dat een toestel niet beschadigd raakt. Terwijl wij deze producten tegen krassen en deukjes beschermen, zetten de meesten de Wifi-verbinding op hun telefoon of tablet wagenwijd open.
Cases en covers voor tablets en smartphones zijn immens populair. De pagina “Cases and covers” van Amazon.com telt een duizelingwekkend aantal van 13 miljoen items. En aan het einde van 2014 zal de accessoiremarkt een bedrag van 41 miljard euro hebben opgeleverd; met 10,5 miljard euro* hebben beschermende cases hier een groot aandeel in.
Terwijl consumenten er goed aan doen hun telefoon fysiek te beschermen, zijn ze roekeloos over de bescherming van andere zaken. Door onbeveiligde en niet geverifieerde openbare Wifi-hotspots kunnen cybercriminelen data ontfutselen door het opzetten van een namaak hotspot die gratis Wifi biedt. Een recent onderzoek van F-Secure** heeft uitgewezen dat twee van de drie consumenten minimaal één keer per maand verbinding leggen met een openbaar Wifi-netwerk. Volgens Sean Sullivan, Security Advisor bij F-Secure, is het grootste gedeelte roekeloos over hun verbinding terwijl er genoeg VPN-applicaties bestaan die privacy kunnen garanderen.
“Veel consumenten maken verbinding met het eerste beste gratis Wifi-netwerk dat ze vinden”, zegt Sullivan. “Wanneer je deze verbinding niet beschermt, kun je dit vergelijken met het luidkeels delen van je persoonlijke gegevens. Aan de ene kant geven we veel geld uit aan beschermhoesjes en cases, maar aan de andere kant geen euro aan wat écht belangrijk is: data en privacy.”
Is het opzetten van een ‘fake’ Wifi-hotspot geen lastige en kostbare aangelegenheid? Helemaal niet. Voor minder dan 200 euro (een iPad Mini is duurder) kan iemand met verstand van zaken eenvoudig iets in elkaar zetten wat op een legitieme Wifi-hotspot lijkt. Vervolgens kunnen zij daarmee dataverkeer bekijken en pincodes, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens traceren. Een mooie, lederen hoes om je smartphone mag dan helpen als je je telefoon laat vallen, maar deze cover zal geen bescherming bieden wanneer je gebruik maakt van een ‘foute’ hotspot. Een iPad-cover kost 39 euro. Voor een lager bedrag kun je een jaar lang je telefoon beschermen met een VPN-verbinding.”
F-Secure Freedome beschermt consumenten die van een openbare Wifi gebruik maken. Zelfs als een hotspot wordt bespioneerd, kan de data niet worden ‘gelezen’ omdat deze met Freedome wordt versleuteld. Freedome beschermt daarnaast ook tegen malware en tegen online tracking. Een volledige bescherming dus, waar geen grappig of strak ontworpen hoesje tegenop kan. F-Secure Freedome kost € 26,99 per jaar.
Bron: ABI Research https://www.abiresearch.com/press/revenues-for-aftermarket-accessories-to-hit-us51-b
** Het F-Secure Consumer Values-onderzoek 2014 bestond uit online interviews van 4.800 interviews. De respondenten zijn afkomstig uit zes landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Brazilië en de Filippijnen. Het onderzoek is opgezet in samenwerking met Informed Intuitions. De data werd verzameld door Toluna Analytics in juli 2014.
F-Secure – Switch on Freedom
F-Secure is een online beveiligings- en privacy-onderneming uit Finland. Wereldwijd bieden wij miljoenen mensen een anoniem beschermd online leven en de mogelijkheid om bestanden veilig op te slaan en te delen. We strijden voor digitale vrijheid. Doe met ons mee en ‘switch to freedom’. Voor meer informatie: www.f-secure.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht