Industry Wire

Geplaatst door KU Leuven

KU Leuven opent met DingNet een ‘Internet of Things’-proeftuin

Het ‘Internet of Things’ verbindt alledaagse voorwerpen met het internet, zodat ze met ons en met andere voorwerpen kunnen communiceren. Met DingNet creëert de KU Leuven een proeftuin waar studenten en onderzoekers met deze technologie kunnen experimenteren.

Een plant met een vochtigheidssensor in de potgrond, die een bericht stuurt wanneer hij dorst heeft. De decibels bij studentenevenementen gedetailleerd meten. De lichtintensiteit onder de bomen in een bos in realtime in kaart brengen. Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die DingNet biedt.

Annemie Depuydt, directeur ICTS KU Leuven: “Het Internet of Things (IoT) zal mee de toekomst bepalen. De KU Leuven wil daarop inspelen en haar studenten en personeel ondersteunen om grootschaliger te experimenteren met deze technologie. In tegenstelling tot normale wifi-netwerken biedt DingNet een draadloos netwerk aan dat zeer energiezuinige communicatie toelaat over een kilometerslange afstand. Het is een gratis omgeving. Echt uniek is dat het een selfservice-platform is voor de hele KU Leuven-gemeenschap.”

Door DingNet kunnen studenten en personeel van de KU Leuven op grote schaal experimenteren met Internet of Things

De proeftuin bestaat uit antennes die heel Leuven, Heverlee en de bredere omgeving dekken. Dit kan bovendien gemakkelijk uitgebreid worden naar andere campussen in Vlaanderen. De antennes zijn verbonden met een server in Heverlee. Gebruikers moeten alleen hun login activeren, hun sensoren en toepassingen registreren en DingNet doet de rest.

Koenraad Debackere, algemeen beheerder KU Leuven: “We willen studenten, onderzoekers en andere personeelsleden de kans geven om hun creativiteit aan te wenden om samen innovatieve en maatschappelijk relevante toepassingen te bouwen.”

DingNet gebruikt de open source-code van ‘The Things Network’ en werd ontwikkeld in samenwerking met VersaSense, een spin-off van de onderzoeksgroep DistriNet van het Departement Computerwetenschappen van de KU Leuven.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht