Industry Wire

Geplaatst door Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland

Lancering Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland

Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland is officieel gestart. De lancering vond vandaag plaats tijdens ZIE 2024, dé centrale ontmoetingsplek voor de technologische industrie in Zuid-Holland. Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het waarborgen van hun digitale veiligheid. Vanaf nu kunnen bedrijven, waaronder productie, handel en toelevering, zich aansluiten bij het centrum. Als deelnemer ontvangen zij praktische begeleiding en advies om hun digitale veiligheid op het gebied van zowel IT- als OT te vergroten.

Tijdens het speciaal opgezette feestelijke programma op het hoofdpodium van ZIE 2024 in de Van Nelle fabriek in Rotterdam namen diverse sprekers het publiek mee in de oorsprong en het doel van het initiatief.

Veiligheid keten staat centraal

Door toenemende digitalisering en de opkomst van Industrial Internet of Things (IIoT) krijgen steeds meer ondernemers binnen de maakindustrie te maken met cyberincidenten. Vooral door de sterke afhankelijkheid van zowel IT als OT-systemen, die nodig zijn voor het aansturen en uitlezen van machines. Wanneer deze systemen op grote schaal uitvallen of problemen ondervinden, kunnen de gevolgen voor productiebedrijven en gerelateerde ketenpartners groot zijn. Daarnaast staat de veiligheid van de keten centraal, want logistieke processen zijn vaak met elkaar verbonden. Lean delivery, Just-In-Time (JIT) zijn slechts enkele voorbeelden. Als deze processen verstoord raken door IT/OT-storingen, heeft dat negatieve gevolgen voor de hele keten. Door deze ingewikkelde ketenafhankelijkheid (toelevering, (half)fabricage en eindproduct, naast alle logistieke processen hieromheen) heeft de gehele sector er last van als ketenpartners niet kunnen leveren door een cyberincident. De keten is letterlijk zo sterk als de zwakste schakel.

Pieter Schneider, programmamanager Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland: “Het vergroten van digitale veiligheid vraagt om een ketenaanpak. Met het cyberweerbaarheidscentrum willen we bedrijven samen laten werken aan oplossingen en hen helpen met concrete middelen en advies om zich tegen cybercriminelen te weren.”

Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland benadrukt het belang van het centrum voor de Zuid-Hollandse maakindustrie. “Cyberveiligheid begint bij je jezelf, maar samen kom je verder. Dat is wat de aanpak van het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland uniek maakt. Met de uitdagingen op zowel IT als OT-gebied en afhankelijkheden van de leveringsketen, liggen kwetsbaarheden op de loer. Een cyberaanval kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering, economie en maatschappij. Daarom zet de provincie Zuid-Holland zich samen met Hi Delta, Security Delta (HSD) en vele samenwerkingspartners in voor deze sectorale aanpak. Zo werken we met elkaar aan cyber awareness, het uitwisselen van ervaringen & lessons learned en het bieden van praktische hulp aan bedrijven. Met als doel een sterke en veilige digitale economie.”

Start cyberweerbaarheidscentrum

Aansluitend werd het cyberweerbaarheidscentrum feestelijk geopend met als startschot een gezamenlijke klap op de rode knop door alle coalitiepartners.

Met de officiële opening van het cyberweerbaarheidscentrum is het nu mogelijk om als deelnemer aan te sluiten en gebruik te maken van de verschillende diensten die het centrum biedt. Zo worden deelnemers ondersteund met praktische begeleiding en advies, krijgen zij direct toegang tot cybersecurityexperts, ontvangen ze actuele en relevante (dreigings) informatie, en kunnen zij hun kennis over digitale veiligheid vergroten middels het bijwonen van kennisdeling- en netwerkbijeenkomsten. Daarmee dragen ze zowel bij aan het verhogen de digitale veiligheid van de eigen organisatie als die van de sector.

Martin van Gogh, directeur bij Hi Delta: “Heel mooi om te zien dat we een solide samenwerking hebben met alle betrokken partners. Binnen afzienbare tijd hebben we het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland opgericht. We hadden het nooit zo ver kunnen schoppen zonder elkaar, samen met elkaar sta je sterk. En zo geldt dit ook voor de bedrijven binnen de sector. Alleen door met elkaar samen te werken staan we sterk tegenover cybercriminaliteit.”

Over Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland

Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland richt zich op het ondersteunen van bedrijven in de maakindustrie. Het initiatief is opgericht door Boers & Co., Hittech, Batenburg Techniek, Lely, Koninklijke Metaalunie, FME, InnovationQuarter, Hi Delta en Security Delta. Zij zijn zich bewust van de risico’s die de keten loopt en nemen het voortouw zich actief in te zetten voor het centrum, om zo de digitale weerbaarheid in de regio te verhogen.

Het cyberweerbaarheidscentrum zoekt actief de samenwerking en verbinding op. Het werkt nauw samen met Cyberweerbaarheidscentra Brainport, FERM & Greenport, en het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering (CVD), de Haagse Hogeschool, Cyberweerbaar Nederland (Programma Cyber Resilience Nederland) en Cyber Netwerk Drechtsteden, DigitalZH, Provincie Zuid-Holland, MRDH, Digital Trust Centre en RVO. Door met elkaar te verbinden én uitwisseling van expertise en kennis, wordt versnippering tegengegaan en impact vergroot.

 

 

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht