Industry Wire

Last minute deals: hoe vakantiegangers de toeristenval kunnen ontlopen

De online reisbranche groeit jaar na jaar. In 2013 werd in Nederland voor bijna €2,4 miljard aan reizen geboekt (bron: Thuiswinkel Monitor 2013), ongeveer 2% meer dan in 2012. Talloze koopjesjagers gaan online op zoek naar voordelige last minute droomvakanties, vooral aan het begin van de zomer. Online fraudeurs weten dit en spelen hier handig op in. De experts van G DATA verwachten in de komende weken een toename van spam-mails en berichten op de sociale media die gericht zijn aan reiszoekers. Het is dan ook verstandig om voorzichtig om te springen met valse boekingsbevestigingen en iets te goede vakantieaanbiedingen die ongevraagd de inbox binnenstromen. Veel van dit soort berichten beschikken over een gevaarlijke bijlage, die het systeem infecteert, of bieden links aan naar websites waar de aanbieding zogenaamd te vinden is, maar die in werkelijkheid een drive-by-download veroorzaken en de pc van de bezoeker direct besmetten met virussen of andere malware. G DATA’s beveiligingsexpert Eddy Willems kent de huidige oplichtingpraktijken en legt uit hoe gebruikers zichzelf ertegen kunnen weren.

Cybercriminelen nemen geen vakantie – tot die conclusie zijn de beveiligingsexperts van G DATA in de laatste jaren gekomen. Maar wie vormen de doelwitten van deze oplichters en dieven? Het liefst bemachtigen cybercriminelen bank- en creditcardgegevens van slachtoffers. Deze gegevens worden verhandeld op ondergrondse marktplaatsen om in te worden gezet voor allerlei criminele activiteiten, variërend van het stelen van geld van het slachtoffer, tot het overnemen van zijn identiteit om zo anoniem misdaden te kunnen begaan.

“Wie geen slachtoffer wil worden van cybercriminelen, doet er verstandig aan om niet alleen zijn beveiligingssoftware, maar ook alle andere software op de pc altijd volledig up-to-date te houden. Dat laatste wordt door veel gebruikers vergeten. Zo worden beveiligingslekken in de software niet gedicht, en blijft het systeem toegankelijk voor malware,” legt Eddy Willems uit. “Wij raden vakantiegangers aan om de reputatie van webwinkels goed te controleren voordat zij zaken doen met een onbekende partij. Dit kan door op de sites van de ANVR en de SGR te controleren of het online reisbureau daadwerkelijk bij hen is aangesloten, op Thuiswinkel.org te controleren of de webwinkel daar is goedgekeurd en uit te zoeken of er aangiftes tegen een webwinkel zijn gedaan via mijnpolitie.nl.” Ongevraagde e-mails met aanbiedingen kunnen het beste ongelezen worden weggegooid. Open in geen geval bijlagen en klik nooit op links in dergelijke e-mails. De expert adviseert mensen ook om vooral niet te reageren op spammails. “Dit toont de verstuurder alleen maar aan dat het e-mailadres daadwerkelijk in gebruik is, waarna u nog veel meer spam kunt verwachten,” licht Eddy Willems zijn advies toe.

Tips voor het online boeken van een reis:
•Wees alert: controleer aanbiedingen goed en lees de kleine lettertjes. Vaak zijn er verborgen extra kosten, vooral als de aanbieding te goed lijkt om waar te zijn.
•Controleer de aanbieder: controleer de gegevens van de reisorganisatie die de reis aanbiedt. Vaak staan er allerlei logo’s van keurmerken op sites van reisaanbieders. Controleer op de website van deze keurmerken of de aanbieder ook werkelijk in de ledenlijst voorkomt. Google de naam van de reisorganisatie om te achterhalen of er negatieve ervaringen online staan. De politie biedt een service waarmee gecontroleerd kan worden of er aangiftes of meldingen zijn gedaan tegen webwinkels: https://www.mijnpolitie.nl/b/miocheck2.html.
•In de prullenbak: Open spamberichten niet: gooi ze direct weg. Open onder geen voorwaarde bijlagen en klik niet op links in ongevraagde e-mailberichten.
•Installeer updates: Het besturingssysteem, alle software en de browser dienen allemaal altijd te worden geüpdatet als er patches beschikbaar zijn. Hiermee worden beveiligingslekken gesloten en is het systeem minder vatbaar voor virussen en andere malware.
•Installeer betrouwbare beveiligingssoftware: Een solide beveiligingssoftware beschermt computers niet alleen tegen bekende, maar ook tegen complete nieuwe bedreigingen en bevat een module tegen spammails. Hiermee wordt het risico van een infectie met spyware, banktrojanen, virussen en andere malware bijna volledig teruggedrongen. Ouderwetse oplichting (maar dan via moderne media als internet, sociale media en e-mail) kan uiteraard niet worden tegengegaan door beveiligingssoftware, dus oplettendheid van de gebruiker blijft van groot belang.
Over G DATA
IT beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G DATA Software AG wordt gezien als de uitvinder van AntiVirus. Meer dan 25 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G Data één van ’s werelds leidende leveranciers van IT beveiligingsoplossingen.

Testresultaten bewijzen dat “Made In Germany” IT beveiliging internetgebruikers de best mogelijke bescherming biedt. Consumentenbonden over de hele wereld testen sinds 2005 intetnet security-oplossingen. G DATA won zeven van de testen van Nederlandse Consumentenbond. Ook internationaal werden vele overwinningen behaald, waaronder in Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Staten.

Het productportfolio bevat beveiligingsoplossingen voor consumenten, kleine zelfstandigen, het MKB en grote ondernemingen. G DATA’s beveiligingsoplossingen zijn wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 90 landen.

Meer informatie over G DATA en zijn oplossingen is te vinden via www.gdata.nl en www.gdata.be.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht