Industry Wire

Geplaatst door TANDBERG

Medisch specialisten opereren live met videoconferencing van TANDBERG

Tijdens het symposium in het OLVG ter gelegenheid van de promotie van gynaecoloog Annet Groenendijk zijn de diagnostiek en behandelingstrategieën bij patiënten met Pelvic Organ Prolapse in beeld gebracht via een live operatie. Specialisten uit het vak keken mee bij de live operatie waar een pelvic floor repair en een kolposacropexie werden uitgevoerd. Door meerdere bestuurbare camera’s in de operatiekamer en een audioverbinding kon een honderdtal specialisten in het auditorium vragen stellen aan de operateur, werd er kennis met elkaar gedeeld en gediscussieerd over de beste oplossingen.

Joep Maeijer, hoofd Audiovisuele Zaken bij het OLVG: “Wij maken al enige tijd gebruik van video tijdens operaties. Binnen het ziekenhuis maken we gebruik van een hoge bandbreedte, waardoor de kwaliteit van de beelden haarscherp is. Om een juiste diagnose te stellen is scherp beeld essentieel. TANDBERG kan dit ons bieden en doordat het over IP gaat kunnen wij overal inpluggen, wat het werken met deze apparatuur vereenvoudigd.”

“Het is zeer leerzaam om met meerdere specialisten uit heel Nederland bij elkaar te zijn, samen naar de ingreep te kijken en hierover te discussiëren. Doordat de ingreep live wordt uitgezonden, kunnen de specialisten in de zaal direct vragen stellen aan de operateur over de handelingen die hij of zij verricht. Wanneer je een operatie ziet, begrijp je het beter dan wanneer je er alleen over leest of over hoort vertellen. Het wordt hierdoor gemakkelijker om de ingreep zelf uit te voeren”, zegt Annet Groenendijk. “De beelden voegen dus een hoop toe aan de kennis die iedereen bezit en in de praktijk uitvoert.”

Erik Swart, Country Manager Nederland bij TANDBERG: “Met het gebruik van videoconferencing hoeven specialisten niet meer naar de operatiekamer voor een second opinion. De specialist kan vanaf zijn eigen computer meekijken met de operateur. Dit bespaart een hoop tijd voor het personeel in ziekenhuizen en voor patiënten. De poli hoeft niet gesloten te worden als de specialist op zijn plek kan blijven zitten, waardoor patiënten geen extra wachttijd hebben. Door de interoperabiliteit die TANDBERG biedt, kan met elk ander videconferencingsysteem gecommuniceerd worden.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht